• Latest

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό -Παρέμβαση Μέρκελ και Ευρώπης

23 Φεβρουαρίου 2018

Ἱερὰ Ἀγρυπνία ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τῆς Ὑψώσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίας Παρασκευῆς Δομαβιστίου – Ναμάτων

6 Σεπτεμβρίου 2026
Τα όμορφα εξωκλήσια της Γαλατινής. Φωτογραφίες

Τα όμορφα εξωκλήσια της Γαλατινής. Φωτογραφίες

6 Σεπτεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Βρέθηκε πτώμα κοντά στην Παλαιοημερολογίτικη Μονή Αναλήψεως – Μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή του Κασλά

6 Σεπτεμβρίου 2026
Μουσική πανδαισία από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Βίντεο

Μουσική πανδαισία από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Βίντεο

6 Σεπτεμβρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία κλιμακίου στο Νομό Κοζάνης

6 Σεπτεμβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τρίτη 08.09.2026

6 Σεπτεμβρίου 2026
Μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στην Κόνιτσα -Επιχειρούν 12 εναέρια μέσα πυρόσβεσης

Μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στην Κόνιτσα -Επιχειρούν 12 εναέρια μέσα πυρόσβεσης

6 Σεπτεμβρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Θανατηφόρο τροχαίο στην Καισαρειά Κοζάνης

6 Σεπτεμβρίου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Η Κουκουριτάκη Μηλιώτη Ζαμπία στο Ιατρείο Γ. Ζιμπιλίδη την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου

6 Σεπτεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Νεκρός ψάλτης σε κοντέινερ στο προαύλιο εκκλησίας – Τι εξετάζουν οι Αρχές

6 Σεπτεμβρίου 2026
Δικαστήριο, δικη, μηνυση

Οι Ρομά προσφεύγουν στη δικαιοσύνη μετά από κρούσμα λεπτοσπείρωσης σε 11χρονη: «Δεν γίνεται εν έτη 2026 να ζούμε με τα ποντίκια»

6 Σεπτεμβρίου 2026
Ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν 200.000 ευρώ

Ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν 200.000 ευρώ

6 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό -Παρέμβαση Μέρκελ και Ευρώπης

sierafm by sierafm
23 Φεβρουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, αφού σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, αλλά και Ευρώπη το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και αποτελέσματα στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Στα χέρια του Τσίπρα το Σύμφωνο Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Οπως δημοσίευσε την Πέμπτη το iefimerida στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια και θα αποτελέσει την συνέχεια της ενδιάμεσης συμφωνίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Το πρώτο και τελευταίο λόγο είχε προσωπικά ο Νίκος Κοτζιάς που τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες και πιθανότατα σε λίγες ημέρες θα επισκεφτεί ξανά τα Σκόπια φθάνοντας στο αεροδρόμιο που θα έχει πλέον μετονομασθεί από Μέγας Αλέξανδρος.

Τετ α τετ Τσίπρα-Μέρκελ στις Βρυξέλλες 

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα έχει -άτυπη- συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ. Ενα από τα θέματα που θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα είναι αυτό ονόματος της ΠΓΔΜ.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά επαφών κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες.
Μεταξύ άλλων, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι. Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τετραμερής  (Τσίπρα-Γιούνκερ- Μέρκελ- Μπορίσοφ) όπως πρώτο δημοσίευσε το iefimerida, αλλά και -δεύτερη ξεχωριστή συνάντηση- με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Στο τραπέζι Σκοπιανό

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει πως η καγκελάριος «θα παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ», θέμα, που αναμένεται να συζητήσουν και σήμερα οι κκ Τσίπρας και Μέρκελ.
Πάντως ένα από τα αγκάθια στο ζήτημα της ονομασίας παραμένει η δέσμευση των Σκοπίων για αλλαγή συνταγματικής ονομασίας.

Στα Σκόπια την Κυριακή Γιούνκερ, Χαν και Μογκερίνι

Στα Σκόπια θα βρεθεί την Κυριακή ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον επίτροπο διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η επίσκεψη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αναζωπύρωσης της προσπάθειας της ΕΕ για ένταξη έξι χωρών των δυτικών Βαλκανίων στις τάξεις της.
Μετά την επίσκεψη στην ΠΓΔΜ η ευρωπαϊκή αποστολή θα μεταβεί στην Αλβανία, ενώ έως την Τετάρτη θα έχει επισκεφτεί και τους υπόλοιπους τέσσερις επίδοξους εταίρους: τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.
Η περιοδεία του κ. Γιούνκερ στα Βαλκάνια θα ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου στη Βουλγαρία, η οποία ελέγχει την 6μηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συναντηθεί με εκπροσώπους και των έξι βαλκανικών χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.
Η ΕΕ έχει θέσει ως ανεπίσημο αρχικό στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στους κόλπους της έως το 2025, αν και δεν έχει δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.
Προϋπόθεση για την ένταξη των έξι κρατών είναι, μεταξύ άλλων, βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώνουν το κράτος δικαίου και θα τερματίζουν την «αιχμαλωσία» των κρατικών θεσμών από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Προαπαιτούμενο είναι επίσης η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, κάτι που καλύπτει το Σκοπιανό, αλλά και την διαφορά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το Βελιγράδι θα πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο προτού ενταχθεί στην ενωμένη Ευρώπη.

Ζάεφ: Να κάνουμε βήματα απεμπλοκής

Και στην ΠΓΔΜ όμως ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του δεν σταματά να επαναλαμβάνει τη βούληση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στα βήματα που μπορούν να οδηγήσουν στην απεμπλοκή, παραμένοντας συνεπής σε τροχιά επίλυσης όπως συμφώνησε στη μαραθώνια συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Νταβός.

Τι ισχύει τελικά με το GornaMakedonija

Υπενθυμίζεται πως Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας που φαίνεται να έχει προκριθεί τελικά ως λύση, είχε γράψει πρώτο το iefimerida.gr.
Από τα τέσσερα ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς, τελικά το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) φαίνεται πως είχε προκριθεί και από τις δύο πλευρές. Η ελληνική πλευρά πέτυχε, μάλιστα, η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΣΚΟΠΙΑ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΔΗΚΕΒΟ. Όλη η συνεδρίαση της 22 Φεβρουαρίου. Βίντεο

Next Post

Τι, πού και πότε θα δηλώσετε για να γλιτώσετε τα πρόστιμα για ανασφάλιστα ΙΧ

Next Post
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ

Τι, πού και πότε θα δηλώσετε για να γλιτώσετε τα πρόστιμα για ανασφάλιστα ΙΧ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ἱερὰ Ἀγρυπνία ἐπὶ τῇ ἑορτῇ τῆς Ὑψώσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίας Παρασκευῆς Δομαβιστίου – Ναμάτων
  • Τα όμορφα εξωκλήσια της Γαλατινής. Φωτογραφίες
  • Κοζάνη: Βρέθηκε πτώμα κοντά στην Παλαιοημερολογίτικη Μονή Αναλήψεως – Μεγάλη κινητοποίηση στην περιοχή του Κασλά
  • Μουσική πανδαισία από το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Βίντεο
  • ΠΑΣΟΚ: Περιοδεία κλιμακίου στο Νομό Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr