• Latest
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα – Τα νέα εργαλεία εντοπισμού φοροδιαφυγής-φοροκλοπής

9 Οκτωβρίου 2022
Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες

30 Ιανουαρίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Δίκαιη είναι η φορολογική πολιτική που δεν κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πλούτο»

30 Ιανουαρίου 2026
Σέρβια 2026: Ένας Δήμος, μια μεγάλη αγκαλιά παράδοσης και κεφιού – Το πλήρες πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων

Σέρβια 2026: Ένας Δήμος, μια μεγάλη αγκαλιά παράδοσης και κεφιού – Το πλήρες πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων

30 Ιανουαρίου 2026
Anti-stress παιχνίδια με επαναληπτικές κινήσεις για χαλάρωση

Anti-stress παιχνίδια με επαναληπτικές κινήσεις για χαλάρωση

30 Ιανουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

56χρονος βίασε την 78χρονη θεία του με κινητικά προβλήματα

30 Ιανουαρίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν 4 άτομα για ναρκωτικά, σε περιοχές των Γρεβενών και της Κοζάνης

30 Ιανουαρίου 2026
χρημα

Στις μισθοδοσίες σήμερα οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις – Οι κερδισμένοι, δείτε παραδείγματα

30 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Οδοντίατρος πρωταγωνιστής σε δύο επεισόδια μέσα σε 24 ώρες – Προκάλεσε ζημιές σε ιατρείο και επιτέθηκε σε αστυνομικούς

30 Ιανουαρίου 2026
παιδι

Πέθανε 5χρονος – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του

30 Ιανουαρίου 2026
ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Όλες οι αλλαγές στις πινακίδες κυκλοφορίας -Πώς θα είναι η νέα μορφή τους;

30 Ιανουαρίου 2026
Διόδια και σήραγγες πάνε για το 2025 την παράδοση της Εγνατίας στην ΤΕΡΝΑ

89χρονος πήγαινε 10 χιλιόμετρα ανάποδα στην Εγνατία! Προκάλεσε τροχαίο!

30 Ιανουαρίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Έως τις 12 το μεσημέρι σήμερα Παρασκευή 30.01.2026 η λειτουργία του Ταμείου του Δήμου Κοζάνης

30 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα – Τα νέα εργαλεία εντοπισμού φοροδιαφυγής-φοροκλοπής

sierafm by sierafm
9 Οκτωβρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η φοροδιαφυγή αποτελεί διαχρονικά ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, την οποία η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να την περιορίσει. Η προσπάθεια αυτή άλλοτε φέρνει αποτελέσματα και άλλοτε όχι.

Τα τελευταία χρόνια η ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας και των νέων εργαλείων που έχει στην διάθεσή επιχειρεί να περιορίσει αυτό το φαινόμενο που αποτελεί μάστιγα και που στερεί από την κοινωνία σημαντικούς πόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, είτε για επενδύσεις, είτε για βελτίωση της ποιότητας των κοινωνικών παροχών.

Το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που έχει μπει στην καθημερινότητα επιχειρήσεων και επαγγελματιών είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Το myDATA όπως είναι ευρύτατα γνωστό, καταργεί στην πράξη και σταδιακά την χειρόγραφη έκδοση παραστατικών και την αντικαθιστά με την ηλεκτρονική. Τα παραστατικά αυτά στέλνονται σε πραγματικό χρόνο ή έστω με μία μικρή χρονική υστέρηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, η οποία και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

about:blank

Το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς και στην πλήρη του ανάπτυξή του θα μπορεί να έχει ουσιαστικά και το κυριότερο, άμεσα αποτελέσματα στην διασταύρωση και στην αξιολόγηση των φορολογικών στοιχείων που θα έχει η ΑΑΔΕ στην διάθεσή της.

Το τελευταίο όμως χρονικό διάστημα χρησιμοποιεί και άλλα πολύτιμα εργαλεία, όπως το Appodixi, το ElenxisLive, η επέκταση των POS σε όλη την οικονομική δραστηριότητα και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και αυτά που ετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα σφίξουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από όλους εκείνους που επιδιώκουν να αποκρύψουν εισόδημα ή ακόμη χειρότερα να μην αποδώσουν ΦΠΑ, αδίκημα που είναι φοροκλοπή.

Ας δούμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά κάποιων από τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η ΑΑΔΕ.

Appodixi: Το πιο πρόσφατο είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή Appodixi, την οποία έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους περίπου 100.000 φορολογούμενοι και «σκανάρουν» τις αποδείξεις που παίρνουν στις συναλλαγές τους.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Δεκαπέντε ημέρες σχεδόν μετά την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής, η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί 24.193 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις και «ύποπτες» συναλλαγές.

Σε καθημερινή βάση, δηλαδή, υποβάλλονται περίπου 1.600 καταγγελίες. Από τις καταγγελίες αυτές οι 12.983 είναι ανώνυμες και 11.210 επώνυμες. Οκτώ στις δέκα καταγγελίες αφορούν αποδείξεις οι οποίες δεν έχουν διαβιβαστεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ ενώ για τις υπόλοιπες έχει αναλάβει δράση ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Μέσα σε μια εβδομάδα η ΑΑΔΕ «έβαλε» λουκέτο σε δυο βενζινάδικα ύστερα από τις καταγγελίες που δέχθηκε από πολίτες οι οποίοι «σκάναραν» τις αποδείξεις που είχαν πάρει από τα πρατήρια καυσίμων. Και στις δυο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι τα βενζινάδικα είχαν παραποιήσει τα στοιχεία των αποδείξεων που διαβίβαζαν στην πλατφόρμα myDATA.

ElenxisLive: Με τη βοήθεια της νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής «ElenxisLive» και μέσω των tablet οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ την ώρα που θα διενεργούν το φορολογικό έλεγχο θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το οικονομικό προφίλ και το «φορολογικό παρελθόν» του επαγγελματία ή της επιχείρησης, α προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων, να ελέγχουν τη γνησιότητα ή μη των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές, να εκδίδουν φύλλα και αναφορές για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Με βάση το σχεδιασμό οι επιτόπιοι έλεγχοι με tablets θα επεκταθούν σταδιακά σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εμπορίας και της διάθεσης καυσίμων

Μέσω της πλατφόρμας ElenxisLive, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνουν και να πιστοποιούν παραβάσεις.

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών: Επέκταση της υποχρεωτικής εγκατάστασης των συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως για παράδειγμα γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, ενοικιάσεις οχημάτων που δεν έχουν υποχρέωση να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή τα ταξί. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί επαγγελματίες διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους. Παράλληλα προβλέπεται η Οnline διασύνδεση των ταμειακών με τα POS από τις αρχές του 2023. Με το νέο σύστημα οι φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος και το χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από το πελάτη και έτσι θα μπορούν να εντοπίζουν κρούσματα απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν απόδειξη. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό. Από το νέο έτος, ταμειακές μηχανές και POS θα είναι «σάρκα μία» με πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το νέο σύστημα λέγεται «διασύνδεση συστημάτων έκδοσης στοιχείων λιανικής πώλησης και τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS)». Με το σύστημα αυτό, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Ο έλεγχος αυτός θα μπορεί να γίνεται σε 5 βήματα:

Κατασχέσεις: Το έσχατο «όπλο» για την ΑΑΔΕ, ώστε να πείσει εκείνους που μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους και δεν το κάνουν, είναι οι κατασχέσεις και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Το μέτρο των πλειστηριασμών θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν οι φορολογούμενοι στο ταμείο για κλείσιμο των ανοιχτών τους λογαριασμών. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι μεγαλοοφειλέτες ενώ στο σφυρί βγαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών. Από κατοικίες, αποθήκες, επαγγελματικά κτίρια, καταστήματα, οικόπεδα μέχρι αγροτεμάχια.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΑΔΕ
Previous Post

Τα SOS για το επίδομα θέρμανσης -Πότε θα δοθεί, ποιοι οι δικαιούχοι, ποια τα κριτήρια

Next Post

Δυτική Μακεδονία: Δύσκολος χειμώνας. 4.000 ευρώ για καυσόξυλα

Next Post

Δυτική Μακεδονία: Δύσκολος χειμώνας. 4.000 ευρώ για καυσόξυλα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Δίκαιη είναι η φορολογική πολιτική που δεν κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πλούτο»
  • Σέρβια 2026: Ένας Δήμος, μια μεγάλη αγκαλιά παράδοσης και κεφιού – Το πλήρες πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων
  • Anti-stress παιχνίδια με επαναληπτικές κινήσεις για χαλάρωση
  • 56χρονος βίασε την 78χρονη θεία του με κινητικά προβλήματα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 νεα casino για ελληνες παικτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr