• Latest
ΟΕΕ

Εκδήλωση ΟΕΕ για προϋπολογισμό: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023

15 Δεκεμβρίου 2022
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών στα μέλη του

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία σε κρίση – Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς

7 Οκτωβρίου 2025
Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη

Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη

6 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

6 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Γρεβενά: Εξιχνίαση απάτης με λεία 38.000 ευρώ

6 Οκτωβρίου 2025
ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη

ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη

6 Οκτωβρίου 2025
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Άρχισε η προθέρμανση του δικτύου τηλεθέρμανσης Κοζάνης

6 Οκτωβρίου 2025
Επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης «Δάσος για Όλους: Εκδρομή Ευαισθητοποίησης, Ενημέρωσης και Δασοθεραπείας» στο Σκεπασμένο Βελβεντού

Επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης «Δάσος για Όλους: Εκδρομή Ευαισθητοποίησης, Ενημέρωσης και Δασοθεραπείας» στο Σκεπασμένο Βελβεντού

6 Οκτωβρίου 2025
​Εθελοντική Αιμοδοσία στη Γαλατινή

​Εθελοντική Αιμοδοσία στη Γαλατινή

6 Οκτωβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γρεβενά: 67χρονος αλλοδαπός έκλεψε αυτοκίνητο

6 Οκτωβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στην πλατεία Αιμιλιανού την Τρίτη7/10

6 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

345 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου 2025
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Χαιρετισμός της Προέδρου και των Μελών του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εκδήλωση ΟΕΕ για προϋπολογισμό: Εφικτή η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΟΕΕ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τις προκλήσεις, που παρουσιάζονται για την ελληνική οικονομία την επόμενη χρονιά, με βάση και τον προϋπολογισμό του 2023, συζήτησαν τέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι, σε εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. 


Ο καθηγητής και πρώην Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε τα εξής:

«Σε μεσοχρόνιο ορίζοντα, τρεις απαιτείται να είναι οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής:
1. Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης

2. Η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και
3. Η αποκλιμάκωση του λόγου του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ.

Για να επιτευχθούν ταυτόχρονα αυτοί οι στόχοι, απαιτούνται σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν σε αύξηση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας και τεχνικής προόδου, παραγωγική αναδιάρθρωση υπέρ των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών, διατήρηση σχετικά υψηλών πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων αλλά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης».

Η Ομότιμη Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε ότι «Οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης του εισοδήματος το 2022 (5,6%) δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν καθώς μεταβάλλονται από έτος σε έτος ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις και δεν αποτελούν κριτήριο «οικονομικής ανάπτυξης». Όπως αποδείχθηκε από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2010, οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας την περίοδο 2000-2007 της τάξης του 4% – 5% δεν εμπόδισαν τον αποκλεισμό της χώρας από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές το 2010. Η πυροδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας προϋποθέτει την αύξηση παραγωγικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, με μεταφορά πόρων από λιγότερες σε περισσότερο παραγωγικές δραστηριότητες. Το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων στο ΑΕΠ και η προβληματική τους διάρθρωση, εγκυμονούν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Λόγω της χαμηλής ιδιωτικής αποταμίευσης και της διεύρυνσης του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, οι επενδύσεις χρηματοδοτήθηκαν και εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται από εξωτερικό δανεισμό και εισροή πόρων από την ΕΕ. Για να διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης στο μέλλον αλλά και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προτεραιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να είναι όχι η “εμπροσθοβαρής ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης”, αλλά η αύξηση του ποσοστού επενδύσεων στο ΑΕΠ άνω του 20%, η χρηματοδότηση των επενδύσεων από εθνικούς πόρους σε ποσοστό 70-75% και η υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων που θα προάγουν τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ή/και θα υποκαθιστούν εισαγωγές».

Ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Μιχάλης Αργυρού, εκτίμησε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 αποτυπώνει τη μεγάλη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας από το 2019 και ύστερα, και τις θετικές προοπτικές της, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις. Τα δημόσια οικονομικά έχουν επανέλθει σε τροχιά βελτίωσης, το δημόσιο χρέος μειώνεται με ρυθμούς ρεκόρ και ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αύξηση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας. Τέλος, παρέθεσε μια σειρά από λόγους, βάσει των οποίων είναι ορθολογικά αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι και σε αυτή τη νέα, εξωγενή κρίση. Με βάση τα παραπάνω, η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023 είναι εφικτός στόχος.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, είπε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ομαλής προσγείωσης, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης των δύο πρώτων τριμήνων επιβραδύνονται. Αυτό δεν συνιστά απειλή για τον δημοσιονομικό στόχο του τρέχοντος έτους, αλλά ενισχύει τις αβεβαιότητες για το επόμενο. Σε αυτό, έρχονται να προστεθούν οι κίνδυνοι από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος και η άνοδος των επιτοκίων, αλλά και από το εγχώριο, όπως ο πολιτικός κίνδυνος. Ειδικά για το τελευταίο, αξίζει να τονιστεί η οικονομική σημασία της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, είπε ότι «Διανύουμε μια περίοδο παρατεταμένων διαταραχών, τόσο εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, όσο και των καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων, που έχουν ως αποτέλεσμα να διατηρείται η αβεβαιότητα σε υψηλά επίπεδα. Παρά τις αντιξοότητες, η ελληνική οικονομία δείχνει πρωτόγνωρη ανθεκτικότητα. Η ανεργία μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, όπως και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Άξια αναφοράς είναι η ραγδαία αύξηση των επενδύσεων, σε πρωτοφανή επίπεδα για την ελληνική οικονομία, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών. Αυτό αποδεικνύει ότι αλλάζει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Νίκος Φιλιππίδης, και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο κανάλι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο YouTube,

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της μελέτης, πατήστε εδώ.

Tags: οεε
Previous Post

Νεκρός 60χρονος κυνηγός από πυροβολισμό φίλου του

Next Post

Τα τρία χειμερινά φρούτα που «ξεμπλοκάρουν» τον μεταβολισμό και βοηθούν να χάσεις κιλά

Next Post
φρουτα λαχανικα

Τα τρία χειμερινά φρούτα που «ξεμπλοκάρουν» τον μεταβολισμό και βοηθούν να χάσεις κιλά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Η ελληνική αιγοπροβατοτροφία σε κρίση – Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ευλογιάς
  • Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»
  • Γρεβενά: Εξιχνίαση απάτης με λεία 38.000 ευρώ
  • ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr