• Latest
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΣ ΚΙΝΗΤΟ

Διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού: Η νέα σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει κυρίως παιδιά

23 Δεκεμβρίου 2022
Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

22 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

22 Απριλίου 2026
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ.) για το σχολικό έτος 2026-2027

Αντίστροφη μέτρηση  για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

22 Απριλίου 2026
Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

22 Απριλίου 2026
«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

22 Απριλίου 2026
Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

22 Απριλίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 28χρονος, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Φλώρινας

22 Απριλίου 2026
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

22 Απριλίου 2026
εργατικο κεντρο

Το Ε.Κ.Ν.Κ ζητά την ενεργοποίηση μηχανισμών για τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους  εργαζόμενους.

22 Απριλίου 2026
Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο» –  Τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός σε μια περιοχή σε κρίση;

Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο» –  Τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός σε μια περιοχή σε κρίση;

22 Απριλίου 2026
ΓΡΙΠΗ

Μπούκωμα και καταρροή: Είναι αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Η ειδικός εξηγεί τις διαφορές

22 Απριλίου 2026
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος: Οι 7 συνήθεις αιτίες – Πότε να ζητήσετε βοήθεια

22 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού: Η νέα σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει κυρίως παιδιά

sierafm by sierafm
23 Δεκεμβρίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΣ ΚΙΝΗΤΟ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια νέα σοβαρή και με μεγάλες διαστάσεις ψυχική νόσος εντοπίζεται και καταγράφεται πλέον κυρίως στις παιδικές ηλικίες, που συνδέεται άμεσα με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Πρόκειται για την ασθένεια που ονομάζεται «διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού», η οποία, σύμφωνα με τις σύγχρονες μελέτες, σε παγκόσμιο επίπεδο, επηρεάζει ηλικίες από 12 έως 25 ετών.

Τα διαγνωστικά κριτήρια διαταραχής αφορούν την επίμονη ή επαναλαμβανόμενη κατά περιόδους συμπεριφορά όπου όμως υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα παθολογικά στοιχεία.

Τα κριτήρια είναι:

  • O μειωμένος αυτοέλεγχος ως προς το παιχνίδι
  • Το παιχνίδι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στη ζωή του ατόμου, στο σημείο που να έρχεται πρώτο έναντι όλων των άλλων ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων
  • Συνέχιση του παιχνιδιού παρά την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σημειώνει ότι αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς πρέπει να έχει αρκετή βαρύτητα ώστε να οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό επίπεδο ή σε άλλους σημαντικούς τομείς της λειτουργικότητας.

Αυτό το μοτίβο μπορεί να είναι συνεχές (να διαρκεί δηλαδή μία συνεχόμενη χρονική περίοδο χωρίς διακοπή) ή επεισοδιακό και επαναλαμβανόμενο (π.χ. το παιδί αναγκαστικά να πειθαρχεί όταν ο γονιός απομακρύνει κάθε ηλεκτρονικό μέσο παιχνιδιού από το σπίτι και να μην έχει κανένα αυτοέλεγχο σε άλλη περίπτωση).

Η συμπεριφορά αυτή πρέπει να είναι χρονικά παρούσα για μία περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ώστε να τεθεί η διάγνωση, παρόλο που η διάρκεια μπορεί να συντμηθεί εφόσον όλα τα διαγνωστικά κριτήρια είναι παρόντα και τα συμπτώματα είναι σοβαρά.

Οι ομάδες υψηλού ρίσκου ανά ηλικία και φύλο για εξάρτηση στο gaming αφορούν τις ηλικίες 12 έως 25 ετών.

Παρόλο που αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των κοριτσιών που παίζουν συχνά ηλεκτρονικά και διαδικτυακά παιχνίδια, δεν φάνηκε να εθίζονται τόσο σε αυτά, όσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τα αγόρια κυρίως στα διαδικτυακά παιχνίδια.

Τα αγόρια τείνουν να παίζουν περισσότερο παιχνίδια δράσης, με μεγάλη ένταση, καθώς και παιχνίδια ρόλων όπου σχηματίζονται ομάδες με έντονες διαδράσεις μεταξύ τους και μεγάλο ανταγωνισμό. Τα κορίτσια τείνουν να ασχολούνται με περισσότερο κοινωνικά παιχνίδια, χαμηλής έντασης.

Αν και η εξάρτηση αυτή είναι συμπεριφορική, υπάρχει και βιολογικό υπόβαθρο στην ανάπτυξή της.

Το βιολογικό υπόβαθρο σχετίζεται με την έκκριση ντοπαμίνης από τον επικλινή πυρήνα, στο πλαίσιο της άμεσης ανταμοιβής που προσφέρει είτε το διαδικτυακό παιχνίδι, είτε η διαδικτυακή δραστηριότητα. Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη της ευφορίας. Το άτομο αισθάνεται όμορφα όταν πραγματοποιεί την δραστηριότητα και η αίσθηση της εφορίας μειώνεται όταν αποσύρεται από αυτή. Άρα το παιδί ψάχνει τρόπο να νιώσει πάλι όμορφα. Ξαναζητάει τις ηλεκτρονικές συσκευές διότι αυτές θα του ανεβάσουν το επίπεδο της ντοπαμίνης, οπότε θα αισθανθεί όμορφα. Με άλλες καθημερινές δραστηριότητες, όπως διάβασμα ή άλλου τύπου παιχνίδι, ο εγκέφαλος δεν εκκρίνει την ίδια ποσότητα ντοπαμίνης. Γι’ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο με τόση ένταση αλλά και έκταση.

Ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο αφορά την διάγνωση διαταραχής «επικίνδυνου παιχνιδιού».

Πρόκειται για μία ακόμα νέα διάγνωση όπου το παιδί μπορεί να θέτει τον εαυτό του σε σωματικό κίνδυνο ή και κίνδυνο ψυχικής διαταραχής είτε με την πολύ υψηλή συχνότητα παιχνιδιού, τον ακραίο σε διάστημα χρόνο που παίζει, την παραμέληση βασικών σωματικών αναγκών ή και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου που συνδέονται με το παιχνίδι (πχ κατανάλωση ουσιών ώστε να μένει για πολλή ώρα σε συνεχή εγρήγορση).

Στην Ελλάδα έχουν περιγραφεί δύο κλινικές περιπτώσεις αυτοτραυματικής συμπεριφοράς εφήβων στο πλαίσιο της έντασης ενός MMORPG παιχνιδιού. Προφανώς αυτή η διάγνωση παίρνει προτεραιότητα λόγω του κινδύνου που ενέχει, αν και πρόκειται για μία ακραία μορφή της διαταραχής ηλεκτρονικού παιχνιδιού.

Τα στοιχεία και οι αιτίες αυτής της πολύ σοβαρής ψυχικής νόσου, παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

Τα παραπάνω στοιχεία παραθέτει ο παιδοψυχίατρος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Σιώμος.

Πηγή: instyle.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ
Previous Post

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 26-12-2022 έως 01-01-2023)

Next Post

«Είναι αδιανόητο να μην τα ψηφίζετε» είπε στην ομιλία του, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο  Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης, στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα των Ασθενών και το Market Pass.

Next Post
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

«Είναι αδιανόητο να μην τα ψηφίζετε» είπε στην ομιλία του, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο  Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης, στο Σ/Ν του Υπουργείου Υγείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα των Ασθενών και το Market Pass.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα
  • Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Αντίστροφη μέτρηση  για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
  • Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ
  • «Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr