• Latest
χαπια φαρμακα

Φάρμακα: Έρχεται υποχρεωτική χορήγηση όλων με ιατρική συνταγή;

10 Ιανουαρίου 2023
ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση της Μακεδονίας

10 Οκτωβρίου 2026
Το Ξινό Νερό απειλείται: Φωτοβολταϊκό 60MW με μπαταρίες εντός της Ζώνης ΠΟΠ;

Μαζικό και δυναμικό ΟΧΙ των κατοίκων του Ξινού Νερού ενάντια στην εγκατάσταση Μεγα- Φωτοβολταϊκού Σταθμού στο χωριό τους

10 Οκτωβρίου 2026
Αδικαιολόγητες ανησυχίες για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχιτεκτονική για παιδιά» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

10 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

«Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

10 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Αγαπημένα και εμβληματικά τοπόσημα της Κοζάνης «μεταμορφώνονται» σε θεατρική σκηνή

Δήμος Κοζάνης: Αγαπημένα και εμβληματικά τοπόσημα της Κοζάνης «μεταμορφώνονται» σε θεατρική σκηνή

10 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: Με πρωτοβουλία του Δημάρχου η συνάντηση με την εταιρεία «enaon EDA» – Απαίτηση για άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

Δήμος Καστοριάς: Με πρωτοβουλία του Δημάρχου η συνάντηση με την εταιρεία «enaon EDA» – Απαίτηση για άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών

10 Οκτωβρίου 2026
Στις Πρέσπες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης για την πολιτιστική κληρονομιά

Στις Πρέσπες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης για την πολιτιστική κληρονομιά

10 Οκτωβρίου 2026
Στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πυγμαχίας U17 η Δήμητρα Καρπόζηλου

Στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πυγμαχίας U17 η Δήμητρα Καρπόζηλου

9 Οκτωβρίου 2026
ΑΠΟΓΡΑΦΗ και ανάρτηση δικαιολογητικών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) στο Ο.Π.Σ. – Α.Δ.Ε.

Γρεβενά πόλη του μανιταριού. Να την ξαναβα στις ράγεςλουμε

9 Οκτωβρίου 2026
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον ελληνογαλλικό διάλογο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον ελληνογαλλικό διάλογο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την Έρευνα

9 Οκτωβρίου 2026
ΨΩΜΙ

Π. Κουκουλόπουλος: 10+1 ερωτήματα για τους παραδοσιακούς οικογενειακούς φούρνους της γειτονιάς

9 Οκτωβρίου 2026
Kατάταξη 31 νέων Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας

Kατάταξη 31 νέων Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας

9 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φάρμακα: Έρχεται υποχρεωτική χορήγηση όλων με ιατρική συνταγή;

sierafm by sierafm
10 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χαπια φαρμακα
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τέλος στη χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού φαίνεται ότι προτίθεται να βάλει το Υπουργείο Υγείας. Με παρέμβασή του κατά την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) τη Δευτέρα (9/1), ο αρμόδιος Υπουργός, Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα των γιατρών για υποχρεωτική χορήγηση όλων το φαρμάκων με ιατρική συνταγή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ. Παράλληλα, όπως είπε, εξετάζεται το αίτημα για επαναξιολόγηση των φαρμάκων που βρίσκονται στη λίστα των Μη Συνταγογραφούμενων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή είναι ένα πάγιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας, για το οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις στις πολιτικές ηγεσίες του Yπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2020 η υποχρεωτική συνταγογράφηση στη χορήγηση των αντιβιοτικών, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. 

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις, τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων ιατρός. Οι πιέσεις προς το υπουργείο εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου χωρίς συνταγογράφηση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, με τους γιατρούς να κάνουν λόγο για «αντιεπιστημονικές πρακτικές» και «επικίνδυνη πολυφαρμακία».

«Η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων, για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες», τόνισε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, καλώντας την πολιτεία να θεσπίσει την υποχρεωτική συνταγογράφηση για όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους. 

Από την πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), η πιο πρόσφατη παρέμβαση ήταν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 19/12,  όπου -μεταξύ άλλων- σημειώθηκε ότι παγίως και διαρκώς ο Σύλλογος διεκδικεί όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή, όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, έχει προειδοποιήσει ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για τη διασφάλιση του καλώς εννοούμενου συμφέροντος των ασθενών.

Περιορισμός της πολυφαρμακίας – Αντιμετώπιση των ελλείψεων

Ο ΠΙΣ ζητά από την ηγεσία του Yπουργείου Υγείας να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις του, ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία -όπως τονίζει- πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να σπαταλούνται με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους.

«Τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Είμαστε η μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί κανείς να μπει σε ένα φαρμακείο και να αγοράσει όσα φάρμακα θέλει, πλην αντιβιοτικών και ναρκωτικών, και δεν θα του πει κανένας, ούτε ποιος τα λαμβάνει αυτά τα φάρμακα, ούτε σε τι δοσολογία τα λαμβάνει, ούτε για πόσο καιρό τα λαμβάνει», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συλλόγου, μιλώντας για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της θέσης του, επεσήμανε ότι μετά τη θέσπιση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης των αντιβιοτικών καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης στη χώρα μας κατά 20%.

«Τώρα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με θάρρος. Εάν δεν προχωρήσουμε σε αυτή τη δικλείδα ασφαλείας, η οποία υπάρχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που προβληματίζονται από το ίδιο φαινόμενο έλλειψης φαρμάκων, τότε όλα τα υπόλοιπα που αφορούν την εμπορική διαδρομή και τη διαχειριστική αλυσίδα θα είναι μεν καλά, αλλά πάντοτε θα είμαστε πίσω από την πλημμύρα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων στη χώρα, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Υγείας και αναμένεται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή, είναι και η χορήγηση των ελλειπτικών φαρμάκων μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Πηγή: Reader.gr

Tags: ΦΑΡΜΑΚΑ
Previous Post

Market Pass: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές

Next Post

Ερώτηση για το κόστος θέρμανσης και τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης στη Δυτική Μακεδονία.

Next Post
ΚΚΕ

Ερώτηση για το κόστος θέρμανσης και τα αναγκαία μέτρα ελάφρυνσης στη Δυτική Μακεδονία.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ για την απελευθέρωση της Μακεδονίας
  • Μαζικό και δυναμικό ΟΧΙ των κατοίκων του Ξινού Νερού ενάντια στην εγκατάσταση Μεγα- Φωτοβολταϊκού Σταθμού στο χωριό τους
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχιτεκτονική για παιδιά» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
  • «Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης» στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
  • Δήμος Κοζάνης: Αγαπημένα και εμβληματικά τοπόσημα της Κοζάνης «μεταμορφώνονται» σε θεατρική σκηνή

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  2. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  3. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  4. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  5. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr