• Latest
χρημα

Αυξάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης – ανθυγιεινής εργασίας: Ποιοι θα λάβουν 200 ευρώ

14 Φεβρουαρίου 2023
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις 5 ατόμων στο Δήμο Βελβεντού

18 Μαΐου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσλήψεις – εξπρές μέσω κινητού και ευέλικτο ωράριο

18 Μαΐου 2025
Eurovision

Eurovision 2025: Ποιες χώρες έδωσαν 12αρι στην Klavdia – Πώς ψήφισε η Ελλάδα

18 Μαΐου 2025
καιρος

Καιρός: Αίθριος με νεφώσεις – Ανεβαίνει η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα

18 Μαΐου 2025
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Αρτηριακή πίεση: Η γλυκιά λιχουδιά που τη μειώνει και προστατεύει την καρδιά

18 Μαΐου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Διευθυντής σχολείου κατήγγειλε ότι μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε από την μητέρα της – «Έχει μώλωπες, εκδορές και καψίματα»

18 Μαΐου 2025
ασεπ

ΑΣΕΠ: Όλα τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό και τις προσλήψεις στο Δημόσιο

18 Μαΐου 2025
Eurovision

Eurovision 2025: Η Κλαυδία στην 6η θέση του διαγωνισμού – «Μόνο υπερηφάνεια» έγραψαν για την «Αστερομάτα»

18 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Τηλεφωνικές απάτες: «Πωλούσαν» δήθεν επενδυτικές ευκαιρίες στον Περσικό Κόλπο – Συνελήφθησαν 104 άτομα

18 Μαΐου 2025
Βόιο: Αρκούδα κόβει βόλτες ατάραχη. Βίντεο

Βόιο: Αρκούδα κόβει βόλτες ατάραχη. Βίντεο

18 Μαΐου 2025
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Δύο χρόνια φυλάκιση σε Αντιδήμαρχο του Βοΐου μετά από μήνυση του φιλοζωικού συλλόγου

18 Μαΐου 2025
Μακεδονικός

Ο Μακεδονικός Σιάτιστας ευχαριστεί τους Δημήτρη και Τάσο Γράβα για το πριμ που έδωσαν στην ομάδα

17 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυξάνονται τα επιδόματα επικίνδυνης – ανθυγιεινής εργασίας: Ποιοι θα λάβουν 200 ευρώ

sierafm by sierafm
14 Φεβρουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
χρημα
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της Υγείας, καθώς επίσης και για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Αυτά προβλέπονται σε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη. Η ΚΥΑ που αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα συνυπογράφεται από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη. Οι αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023.

Με τις ρυθμίσεις της πρώτης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων. Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες:

  • Α΄ Κατηγορία: 200 ευρώ (από 150 ευρώ)
  • Β΄ Κατηγορία: 165 ευρώ (από 105 ευρώ )
  • Γ΄ Κατηγορία: 150 ευρώ (από 70 ευρώ )
  • Δ΄ Κατηγορία: 105 ευρώ (από 35 ευρώ )
  • Ε΄ Κατηγορία: 70 ευρώ (από 30 ευρώ ).

Η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται στην ανώτερη κατηγορία. Έτσι, το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α’ κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%). Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114%, για ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στην Γ΄ κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων όπως οι:

  • Φυσικοθεραπευτές / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Εργοθεραπευτές / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Φαρμακοποιοί / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Βοηθοί Φαρμακοποιών / Κατηγορία Γ’ / 150 ευρώ
  • Οδοντοτεχνίτες / Κατηγορία Γ΄ / 150 ευρώ
  • Επόπτες Δημόσιας Υγείας / Κατηγορία Δ΄ / 105 ευρώ

Επιπλέον, με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ επιχειρείται διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.

Στο Πυροσβεστικό Σώμα

Με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου. Μέχρι πρότινος, καταβαλλόταν το επίδομα της Α΄ κατηγορίας (150 €) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ, στην κατηγορία Α΄ (200 ευρώ) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα :

  • Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.
  • Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης – διάσωσης.
  • Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων.
  • Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Η μεταρρύθμιση επιχειρείται επί τη βάσει πορισμάτων Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με κύριο έργο τον προσδιορισμό συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων, που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους και την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα εν λόγω κριτήρια.

«Ο μόνιμος χαρακτήρας που έχει η Επιτροπή εγγυάται την εναρμονισμένη και ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των κλάδων/ειδικοτήτων στο διηνεκές, την οικοδόμηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ένα διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή και ενός ανεξάρτητου φορέα, ώστε να είναι εφικτές και δόκιμες οι αναγκαίες προσαρμογές, όπως αυτές κάθε φορά υπαγορεύονται από μεταβολές του θεσμικού πλαισίου, της εφαρμογής μέτρων πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, των επιστημονικών δεδομένων, των νομοθετικών ρυθμίσεων και των πραγματικών συνθηκών άσκησης των δραστηριοτήτων/αρμοδιοτήτων που συνδέονται με το επίδομα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Previous Post

Ανακοινώνεται το μεσημέρι το επίδομα στους συνταξιούχους – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

Next Post

Νέα μελέτη για το Αλτσχάιμερ: Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών

Next Post
Αλτσχάιμερ ανοια

Νέα μελέτη για το Αλτσχάιμερ: Τρόφιμα πλούσια σε σελήνιο βελτιώνουν την κατάσταση ασθενών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Προσλήψεις 5 ατόμων στο Δήμο Βελβεντού
  • Προσλήψεις – εξπρές μέσω κινητού και ευέλικτο ωράριο
  • Eurovision 2025: Ποιες χώρες έδωσαν 12αρι στην Klavdia – Πώς ψήφισε η Ελλάδα
  • Καιρός: Αίθριος με νεφώσεις – Ανεβαίνει η θερμοκρασία τα επόμενα 24ωρα
  • Αρτηριακή πίεση: Η γλυκιά λιχουδιά που τη μειώνει και προστατεύει την καρδιά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr