Εκπλήξεις και …παρεμβολές με θετικό πρόσημο, σημειώθηκαν στο πρόγραμμα της περιοδείας του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στον γνωστό στην τοπική μας κοινωνία, Αχιλλέα Τσακιλτσίδη, γνωστό για την εμπλοκή του με τα ΑΜΕΑ ως βοηθός του Πτολεμαϊδιώτη δρομέα σε καροτσάκι Γιάννη Μητρούλη, όταν τον υποστήριζε με το αμαξίδιο στον μαραθώνιο της Αθήνας αλλά και σε άλλους αγώνες.
Η ιστορία του ερασιτέχνη δρομέα Αχιλλέα Τσακιλτσίδη είχε συγκινήσει όλη την τοπική κοινωνία. Επί τέσσερα χρόνια συμμετείχε στη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας μαζί με τον 12χρονο (μέχρι τα 16 του χρόνια) Γιάννη Μητρούλη από την Πτολεμαΐδα, καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο λόγω μυϊκής δυστροφίας Duchenne. Αντίστοιχα είχε υποστηρίξει έναν άλλο συμπολίτη μας, τον Βαγγέλη Βρόντζο από τα Γιαννιτσά. Και όλα αυτά εθελοντικά.
Για τον Αχιλλέα η συμμετοχή του στο κίνημα αυτό δεν ήταν μια απλή υπόθεση. Από την αρχή της εμπλοκής του, προσπαθούσε να επισημάνει στους αρμόδιους σε τοπικό επίπεδο, πράγματα στα οποία η πολιτεία είχε μείνει πίσω. Προσπάθησε να υποδείξει κάποιες πιθανές λύσεις, για να βελτιωθεί τόσο η ζωή των ατόμων με ειδικές ανάγκες όσο και των οικογενειών τους.
Ο Αχιλλέας Τσακιλτσίδης εξεπλάγη όταν δέχθηκε προ ημερών τηλεφώνημα από το γραφείο του Πρωθυπουργού, οι συνεργάτες του οποίου τον ενημέρωσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ενημερωθεί για την προσπάθεια του, έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για τις προτάσεις που έχει καταθέσει, και θα ήθελε να τον επισκεφθεί ιδιωτικά κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή ώστε να τον γνωρίσει και να συζητήσει μαζί του.
Έτσι κι έγινε. Το πρωί της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου, και πριν την επίσκεψη του στην 5η Μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, ο Πρωθυπουργός αφίχθη στο κατάστημα του Αχιλλέα, και ακολούθησε μια ανθρώπινη, αλλά και πολύ παραγωγική συζήτηση για τα θέματα της υποστήριξης των ΑμΕΑ. Ο Αχιλλέας υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό, θεωρώντας πολύ τιμητική την ευκαιρία που είχε να του μιλήσει, αφού το θέμα της συζήτησης ήταν αφενός διαχρονικό και αφετέρου ανεξάρτητο τόσο από την πολιτική τοποθέτηση του κάθε ανθρώπου στο αναπηρικό κίνημα, όσο και από τον προεκλογικό χρόνο.
Με τι είχε όμως να κάνει η συζήτηση της Τρίτης; Είχε να κάνει με τον Προσωπικό Βοηθό για ΑμεΑ, και το πως αυτός θα μπορούσε να συνδεθεί με το πρόσωπο της μητέρας του παιδιού. Ο Προσωπικός Βοηθός ειναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που η κυβέρνηση πρόσφατα θεσμοθέτησε με τον Ν. 4837/2021, με στόχο την αποφυγή της ιδρυματοποίησης και στην ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, μέσω της επίτευξης της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και ισότιμης συμμετοχής τους σε όλες τις πτυχές της ζωής.
Αυτό που είχε ο Αχιλλέας Τσακιλτσίδης έθεσε στον Πρωθυπουργό μετά την ενημέρωση για την δεκαετή του εθελοντική προσπάθεια στο αναπηρικό κίνημα, είναι η ανάγκη για αναγνώριση της προσπάθειας, και της στήριξης της μάνας ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες. Τεκμηρίωσε με πρακτικά, αλλά και με ανθρώπινα επιχειρήματα, ότι θα πρέπει στο πρόσωπό της μάνας αυτών των παιδιών να αναγνωριστεί ο προσωπικός βοηθός ΑΜΕΑ και να λαμβάνει οικονομική ενίσχυση για τον ιερό ρόλο τον οποίο επιτελεί, να στέκεται δίπλα στο παιδί της.
Όπως είναι λογικό, η μητέρα που φροντίζει ένα παιδί με αναπηρία, δεν είναι σε θέση να εργαστεί αφού είναι αφιερωμένη στο 100% και δωρεάν στην αποκλειστική φροντίδα ενός συμπολίτη μας – του παιδιού της – που χρειάζεται τη στήριξη της. Είναι αυτονόητο, πως μετά από κάποιες δεκαετίες και όταν οι συνθήκες αλλάξουν, είναι ρεαλιστικά αδύνατο να μπει στην αγορά εργασίας και θα έχει μείνει χωρίς ένσημα και σύνταξη, αν και η προσφορά της στην οικογένεια και την κοινωνία είναι τεράστια. Στη λογική αυτή, τόσο για ηθικούς όσο και για πρακτικούς λόγους, στη μάνα ενός τέτοιου παιδιού, πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να θεωρηθεί νομικά από το Κράτος Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ.
Εκτός από την παραπάνω πρόταση, ο κ. Τσακιλτσίδης παρέδωσε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη έναν φάκελο με 4 επιστολές. Τις επιστολές αυτές με τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, είχαν γράψει τέσσερα παιδιά με ειδικές ανάγκες και σκόπευαν να τις παραδώσουν στον αρμόδιο υπουργό, στα πλαίσια τελετής λήξης Μαραθωνίου Δρόμου για ΑμΕΑ προ ετών στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα. Ο υπουργός τότε δυστυχώς δεν εμφανίστηκε. Τότε ο Αχιλλέας έδωσε την υπόσχεση στον εαυτό του να τις παραδώσει ο ίδιος εκεί που πρέπει όταν του δοθεί η ευκαιρία. Παραδίδοντας τις επιστολές στον Κυριάκο Μητσοτάκη, του είπε χαρακτηριστικά: «Είναι το βαρίδιο που είχα στην πλάτη μου τόσα χρόνια. Τώρα σας το παραδίδω».
Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ένα πολύ ανθρώπινο πρόσωπο, άκουσε με προσοχή τα όσα του είπε ο κ. Τσακιλτσίδης και αναγνώρισε την ανάγκη να γίνουν ακόμη πολλά ακόμα αναφορικά με τα ΑμΕΑ και την στήριξη των οικογενειών τους. Κατέγραψε με τους συνεργάτες του όλα τα επιχειρήματα του Αχιλλέα, και χωρίς να δώσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, του υποσχέθηκε να δει προσωπικά και προσεκτικά το θέμα. Ασφαλώς ήταν μια πρώτη συνάντηση, η οποία μπορεί να βοηθήσει να ανέβουν τα ευαίσθητα αυτά θέματα στην κυβερνητική ατζέντα, μας λέει ο Αχιλλέας, ενώ δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του. Αναπάντητο, έμεινε τέλος το ερώτημα, από που έμαθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ιστορία του Αχιλλέα και του Γιάννη.
e-ptolemeos.gr