• Latest

Νέα επένδυση στο Μπούρινο: Μεταλλεία εξόρυξης και εργοστάσιο κατεργασίας χρωμίτη – Η λειτουργία ξεκινά σε δύο μήνες και θα δώσει 100 θέσεις εργασίας

18 Μαρτίου 2018
Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό

Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό

30 Μαΐου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τρεις τραυματίες

30 Μαΐου 2026
Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση

29 Μαΐου 2026
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Γράφει ο  Γ. Ζιμπιλίδης

Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη

29 Μαΐου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

29 Μαΐου 2026
Chios και Kythira Pass 2026: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για voucher διακοπών έως 300 ευρώ

Ύποπτα «παιχνίδια» με κρατήσεις δωματίων Κοινωνικού Τουρισμού -Τι συμβαίνει

29 Μαΐου 2026
πονος

Καρκίνος θυρεοειδούς: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να γνωρίζετε

29 Μαΐου 2026
απατη

Έκλεινε Airbnb, νοίκιαζε το σπίτι και γινόταν καπνός με το ενοίκιο – 21 απάτες σε δύο μέρες

29 Μαΐου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Υποψήφιος μοναχός άφησε το Άγιο Όρος για να παντρευτεί καθηγήτρια από το Κίεβο

29 Μαΐου 2026

Εορτάζει και πανηγυρίζει η ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βυθού Boΐου

29 Μαΐου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ΔΕΔΔΗΕ: Αποφοίτηση για τον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Σύγχρονα Ηλεκτρικά Δίκτυα Διανομής»

29 Μαΐου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης πληρώνουν τα σφάλματα του monitoring και της κυβερνητικής ολιγωρίας και ανεπάρκειας

29 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Νέα επένδυση στο Μπούρινο: Μεταλλεία εξόρυξης και εργοστάσιο κατεργασίας χρωμίτη – Η λειτουργία ξεκινά σε δύο μήνες και θα δώσει 100 θέσεις εργασίας

sierafm by sierafm
18 Μαρτίου 2018
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια νέα επένδυση έρχεται λίαν συντόμως στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών, με δραστηριότητα την εξόρυξη και κατεργασία χρωμίτη.

Η μεταλλευτική εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΛΗΜΕΤ), αποφάσισε να επενδύσει στον τομέα αυτό, αφού μετά το κλείσιμο των μεταλλείων της Σκούμτσας το 1990, δεν γίνεται εξόρυξη χρωμίτη, που είναι απαραίτητος στη βιομηχανία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού και η προετοιμασία των μεταλλείων προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς και όπως διαβεβαιώνουν οι επενδυτές, τον προσεχή Μάιο ξεκινά η λειτουργία τους και η παραγωγή του προϊόντος.
Το εργοστάσιο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 5.000.000 ευρώ, βρίσκεται στη θέση «Βεγγίστρες» στην Τοπική Κοινότητα Βάρης του δήμου Γρεβενών, στο δρόμο που οδηγεί από το Χρώμιο προς τα Γρεβενά. Τα μεταλλεία εκτείνονται σε μια έκταση 200.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Μπούρινου, όπου θα γίνεται υπόγεια εκμετάλλευση με υπόγειες στοές.
Στις προθέσεις της εταιρίας είναι να επεκτείνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και στο νότιο Μπούρινο, όπου υπάρχουν πλουσιότερα κοιτάσματα χρωμίτη. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία τα βεβαιωμένα κοιτάσματα χρωμίτη σε ολόκληρο τον Μπούρινο ανέρχονται σε 5.000.000 τόνους.
Στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρωμίτη και στη κατεργασία του θα απασχοληθούν περί τα 100 άτομα, εκ των οποίων 20 στο εργοστάσιο και 80 στο μεταλλείο.
Οι ειδικότητες που θα χρειαστούν είναι υπογείτες, γομωτές, πυροδότες, συντηρητές μηχανημάτων υπογείων έργων, ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες και εργατικό προσωπικό. «Επιλογή της εταιρίας είναι να απασχολήσουμε προσωπικό από την περιοχή, γι’ αυτό και θα γίνουν προσλήψεις από τα γύρω χωριά», δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο Βασίλης Λάμπος, υπεύθυνος του έργου. Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχει το προηγούμενο των μεταλλείων χρωμίτη Σκούμτσας από τα «Ελληνικά Σιδηροκράματα», οπότε μπορούν να βρεθούν οι προαναφερθείσες ειδικότητες.
Ήδη στην Αιανή λειτουργεί γραφείο το οποίο δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού και έχουν ήδη γίνει αρκετές προσλήψεις. Η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι αρκετά μεγάλη, καθώς, όπως υπογράμμισε ο Β. Λάμπος θα παράγει 20.000 συμπύκνωμα χρωμίου ανά ώρα και 120.000 τόνους το χρόνο.
Το συμπύκνωμα χρωμίου θα εξάγεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα. Εδώ να σημειωθεί ότι το τελικό προϊόν είναι το σιδηροχρώμιο, το οποίο στα χρόνια λειτουργίας των ΕΛΣΙ και των μεταλλείων Σκούμτσας, παραγόταν στον Αλμυρό Μαγνησίας, αλλά μετά το κλείσιμο της Σκούμτσας έκλεισε και το εργοστάσιο του Αλμυρού.
Η παραγωγή σιδηροχρωμίου είναι στα σχέδια της ΕΛΛΗΜΕΤ, αλλά στο απώτερο μέλλον. Το σιδηροχρώμιο μαζί με το σιδηρονικέλαιο που παράγεται στη ΛΑΡΚΟ αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή του ανοξείδωτου χάλυβα, ο οποίος έχει ευρύτατη χρήση στη βιομηχανία.
Όμως, ανοξείδωτο χάλυβα η χώρα μας δεν παρήγαγε ποτέ, αν και είχε τις δύο βασικές πρώτες ύλες, αντιθέτως έκλεισαν τα εργοστάσια στη Σκούμτσα και στον Αλμυρό, ενώ κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Με βάση τα παραπάνω η δραστηριοποίηση της ΕΛΛΗΜΕΤ στην εξόρυξη και κατεργασία Χρωμίτη είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.
Για να ολοκληρωθεί απαιτείται η καθετοποίηση για την παραγωγή σιδηροχρωμίου, κάτι που όπως προαναφέρθηκε είναι μέσα στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρίας.
Και βεβαίως, αντί η Πολιτεία να οδηγήσει σε κλείσιμο το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που παράγει σιδηρονικέλαιο, ίσως είναι καιρός, να εντάξει στον σχεδιασμό της την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Previous Post

Η Μάχη του Φαρδύκαμπου στο επίκεντρο της εκπομπής KOZANI TV ONLINE. Βίντεο

Next Post

Α ΕΚΑΣΔΥΜ: Ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα:

Next Post

Α ΕΚΑΣΔΥΜ: Ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα:

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γιατί νιώθουμε ναυτία μετά το φαγητό
  • Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Τρεις τραυματίες
  • Δήμος Βοΐου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων «ΠΕΛΕΚΟΝ 2026» στη Σιάτιστα – Τιμήθηκε ο Παύλος Γερουλάνος ως απόγονος της οικογένειας Μανούση
  • Τσοτύλι: Την Τρίτη 9/6/2026 ο ειδικός γαστρεντερολόγος Ελευθεριαδης Νικόλαος, θα δέχεται στο ιατρείο του Γ. Ζιμπιλίδη
  • Ποιοι και πότε θα λάβουν τα 150 ευρώ για το έκτακτο επίδομα παιδιού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr