• Latest
ΒΟΤΑΝΑ

Βότανα και μυρωδικά: Αποξηραμένα ή φρέσκα; Ποια ωφελούν περισσότερο την υγεία

14 Μαΐου 2023
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας που προκήρυξε το ΣΕΕΕΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας που προκήρυξε το ΣΕΕΕΝ

28 Μαΐου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Πρώτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Πελοπόννησο – Θανατώθηκαν 106 ζώα

28 Μαΐου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην 43χρονη μετά τον θάνατο του 10χρονου

28 Μαΐου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

«Μαμούθ» απάτη με σπίτια και δουλειές: 27χρονος εξαπάτησε 94 πολίτες και άρπαξε πάνω από 85.000 ευρώ

28 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Επαναλειτουργεί από σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 η κολυμβητική δεξαμενή στο Λιάπειο

28 Μαΐου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Κουκουλόπουλος σε Μιχαηλίδου: Γιατί τέτοια πολύμηνη καθυστέρηση στην υλοποίηση της θετικής απάντησης που μου δώσατε, για ένταξη όλων των νομών της Δυτ. Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Μετεγκατάστασης;

28 Μαΐου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. φέρνει την κυβέρνηση μπροστά στις ευθύνες της για την αποτυχημένη ενεργειακή μετάβαση

28 Μαΐου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Συνεδριάζει η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας την Τρίτη 02/06/2026

28 Μαΐου 2026
Η λειτουργία των τουριστικών δομών του Δήμου Καστοριάς για την εορταστική περίοδο 2025-2026

Ανοιχτές οι τουριστικές δομές του Δήμου Καστοριάς τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

28 Μαΐου 2026
Συναντήσεις του Στάθη Κωνσταντινίδη για τον πρωτογενή τομέα

Συναντήσεις του Στάθη Κωνσταντινίδη για τον πρωτογενή τομέα

28 Μαΐου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, το μέλλον τους ανήκει»

28 Μαΐου 2026
«Μετά-Τοπίο»: Ο πολιτισμός συνομιλεί με τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας

«Μετά-Τοπίο»: Ο πολιτισμός συνομιλεί με τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας

28 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βότανα και μυρωδικά: Αποξηραμένα ή φρέσκα; Ποια ωφελούν περισσότερο την υγεία

sierafm by sierafm
14 Μαΐου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΒΟΤΑΝΑ
0
SHARES
38
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην μαγειρική δεν χρησιμοποιούμε τα βότανα μόνο για να εμπλουτίσουμε τα πιάτα μας με αρώματα. Η ρίγανη, ο μαϊντανός, ο βασιλικός, η μέντα, το λεμονόχορτο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο είναι μερικά από αυτά που χρησιμοποιούμε συχνότερα καθώς προσφέρουν μια πληθώρα διατροφικών πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Αυτά τα οφέλη προέρχονται από φυτικές ενώσεις γνωστές ως πολυφαινόλες, τις οποίες έρευνες έχουν συνδέσει με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία και μειωμένο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

«Οι πολυφαινόλες παρέχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών τους επιδράσεων, καθώς και της ευεργετικής τους επίδρασης στο μικροβίωμα του εντέρου», αναφέρει η διαιτολόγος Μακένζι Μπάργκες. «Οι πολυφαινόλες μεταβολίζονται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου μας που τις μετατρέπει σε πολλές ευεργετικές ουσίες».

Εκτός από τις πολυφαινόλες, πολλά από αυτά περιέχουν επίσης βιταμίνες και μικρές ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρος, χαλκός και ψευδάργυρος.

Σύμφωνα με την ίδια, πολυφαινόλες, βιταμίνες και μέταλλα υπάρχουν τόσο στα φρέσκα όσο και στα αποξηραμένα. «Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα φρέσκα βότανα είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση και ποικιλία σε πολλά πιάτα» αναφέρει η ίδια.

Φρέσκα βότανα VS αποξηραμένων

Δεδομένης της ευκολίας που χαρίζουν τα αποξηραμένα, μιας και διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να αναρωτιέστε πώς συγκρίνεται η θρεπτική αξία τους αξία συγκριτικά με εκείνη των φρέσκων.

«Ορισμένα βότανα μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες όταν αποξηραθούν σε σύγκριση με τα φρέσκα, αλλά σε άλλα δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες μεταξύ των δύο μορφών» αναφέρει η διαιτολόγος Μακένζι Μπάργκες.

Επιστημονική μελέτη που περιελάμβανε μια ποικιλία από ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα, όπως μαϊντανό, κόλιανδρο, δεντρολίβανο, άνηθο, ρίγανη και θυμάρι, έδειξε ότι, γενικά, τα φρέσκα βότανα συχνά έχουν περισσότερες πολυφαινόλες ανά γραμμάριο από τα αποξηραμένα.

Άλλη έρευνα αναφέρει ότι το στέγνωμα μειώνει την ποσότητα της βιταμίνης C στη ρίγανη, το βάλσαμο λεμονιού και τη μέντα.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για το καθημερινό μαγείρεμα, αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί υπερβολικά, λέει η διαιτολόγος Μακένζι Μπάργκες, επειδή η διαφορά στη θρεπτική αξία ανάμεσα στις δύο κατηγορίες είναι αμελητέα.

Και, αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την ίδια ποσότητα βιταμινών και πολυφαινολών όταν χρησιμοποιείτε αποξηραμένα, προσθέτει ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε περισσότερα ξηρά βότανα στη μαγειρική σας για να αναπληρώσετε τη διαφορά.

Επειδή η περιεκτικότητα σε νερό έχει αφαιρεθεί, τα ξηρά βότανα τείνουν να έχουν πιο ισχυρή γεύση από τα φρέσκα. Επομένως, όταν πρόκειται να αντικαταστήσετε τα ξηρά με τα φρέσκα σε μια συνταγή, μια τυπική αναλογία είναι μια κουταλιά της σούπας φρέσκα βότανα προς ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα.

Πηγή: vita.gr

Tags: ΒΟΤΑΝΑ
Previous Post

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησαν οι κεντρικοί συμψηφισμοί φόρων και οφειλών – Με 5 εκατ. ευρώ από επιστροφές πληρώθηκε ο ΕΝΦΙΑ

Next Post

Ύπνος: Πώς να ξανακοιμηθείτε αν ξυπνήσατε με άγχος

Next Post
ΥΠΝΟΣ

Ύπνος: Πώς να ξανακοιμηθείτε αν ξυπνήσατε με άγχος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η στάση εργασίας που προκήρυξε το ΣΕΕΕΝ
  • Πρώτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στην Πελοπόννησο – Θανατώθηκαν 106 ζώα
  • Δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην 43χρονη μετά τον θάνατο του 10χρονου
  • «Μαμούθ» απάτη με σπίτια και δουλειές: 27χρονος εξαπάτησε 94 πολίτες και άρπαξε πάνω από 85.000 ευρώ
  • Δήμος Κοζάνης: Επαναλειτουργεί από σήμερα Πέμπτη 28 Μαΐου 2026 η κολυμβητική δεξαμενή στο Λιάπειο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr