• Latest
ΟΠΕΚΑ

ΟΠΕΚΑ : ο νέος Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τον ΟΓΑ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

22 Μαρτίου 2018
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Μετεγγραφές 2026: 6 SOS για τους πρωτοετείς φοιτητές

19 Σεπτεμβρίου 2026
σχολειο

Πυροβόλησαν με αεροβόλο σε τζάμι σχολειου εν ώρα μαθήματος

19 Σεπτεμβρίου 2026
Πώς του άρπαξαν 100.000 ευρώ για δήθεν επενδύσεις!

Απατεώνες πήγαν για «εύκολη λεία» και έπεσαν πάνω σε αστυνομικό

19 Σεπτεμβρίου 2026
ΦΥΛΑΚΗ

Στη φυλακή οι ανήλικοι «ποντικοί» που έκλεψαν την τσάντα διευθύντριας παιδικού σταθμού

19 Σεπτεμβρίου 2026
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Ρομά έσπασε με σκουπόξυλο το χέρι ταξιτζή, επειδή του αρνήθηκε την κούρσα

19 Σεπτεμβρίου 2026
ποτο

49 νεκροί από νοθευμένο αλκοόλ

19 Σεπτεμβρίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

Έξι τρόποι για να κρατήσετε την καρδιά σας νέα για πάντα

19 Σεπτεμβρίου 2026
Πυροσβεστική

Μηνιαίο επίδομα έως 500 ευρώ σε στελέχη της Πυροσβεστικής

19 Σεπτεμβρίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

17χρονος κατέρρευσε στο σχολείο – Δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο

19 Σεπτεμβρίου 2026
Σιάτιστα: Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Μακεδονικού

Μακεδονικός Σιάτιστας: Δυνατό τεστ με ΠΑΣ Γιάννινα πριν την πρεμιέρα της Γ’ Εθνικής!

18 Σεπτεμβρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Η Γαλατινή σε πρώτο πλάνο. Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2026

18 Σεπτεμβρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

25χρονος στη φυλακή για επικίνδυνη οδήγηση, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, καθώς και απείθεια.

18 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΟΠΕΚΑ : ο νέος Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά τον ΟΓΑ. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

sierafm by sierafm
22 Μαρτίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΟΠΕΚΑ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Διημερίδα εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στην κεντρική υπηρεσία του νεοσύστατου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τους Διευθυντές των εννέα Περιφερειακών Υπηρεσιών του Ο.Π.Ε.Κ.Α. σε όλη την Ελλάδα.

Στην ευρεία σύσκεψη η Διοίκηση του Οργανισμού και στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας παρουσίασαν στο περιφερειακό επιτελείο την αποστολή, την στοχοθεσία, το όραμα και τα νέα αντικείμενα που αναλαμβάνει ο Ο.Π.Ε.Κ.Α., ως καθολικός διάδοχος του Ο.Γ.Α.

Ο νέος Οργανισμός, που απέκτησε νομική υπόσταση με τον ν. 4520/2018 έρχεται να πάρει την σκυτάλη από τον γνώριμο και αγαπητό σε όλους Ο.Γ.Α. αναλαμβάνοντας τις μη ασφαλιστικές αρμοδιότητές του. Είναι μια Ενιαία Αρχή Απόδοσης Επιδομάτων και επωμίζεται σταδιακά δέσμη 6 παροχών :

  1. Το Επίδομα Παιδιού που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 214 του νόμου 4512/2018.
  2. Τα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας, τα οποία διαχειρίζονται και πληρώνουν οι προνοιακές υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
  3. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 93, του νόμου 4387/2016.
  4. Την παροχή σύνταξης, ασφαλιστικής ικανότητας και εξόδων κηδείας που χορηγούσε ο Ο.Γ.Α. στους ανασφάλιστους υπερήλικες προ του νόμου 4387/2016, σύμφωνα με τους νόμους 1296/1982 και 4093/2012.
  5. Τις παροχές και τις υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για όλο τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.
  6. Προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την στήριξη ειδικών και ευπαθών ομάδων, όπως για παράδειγμα το ΚΕΑ.

Ο νέος Οργανισμός θα αναλάβει σταδιακά την δέσμη των αρμοδιοτήτων του. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Περιφέρεια  Δυτικής  Μακεδονίας διεκπεραιώνονται προς το παρόν αιτήματα απονομής Επιδόματος Παιδιού (το νέο Επίδομα που αντικατέστησε από 1/1/2018 τα παλαιά οικογενειακά επιδόματα) και Επιδόματος Ανασφάλιστου Υπερήλικα. Σταδιακά θα ολοκληρωθεί η ανάληψη όλων των αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά στα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, βρίσκεται προς το παρόν σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αφορά ΜΟΝΟ τις νέες αιτήσεις από την Αττική. ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος δοκιμάζεται το νέο σύστημα απονομής των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ, ο «ηλεκτρονικός φάκελος αναπηρίας», το οποίο και θα επεκταθεί στο μέλλον σε όλη την χώρα. Εν όψει αυτής της εξέλιξης η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας  του ΟΠΕΚΑ καλεί όλες τις τοπικές οργανώσεις και τους τοπικούς συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία σε διάλογο, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν.

Η νέα διαδικασία απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία, η οποία θα επεκταθεί σε όλη την χώρα, στηρίζεται πλήρως σε ηλεκτρονικές διαδικασίες και μέσω ειδικής μηχανογραφικής πλατφόρμας στοχεύει :

  • στην αποτελεσματική πάταξη της γραφειοκρατίας – ο ενδιαφερόμενος θα χρειάζεται πλέον μόνο τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και την ταυτότητά του για την αίτηση, την οποία θα μπορεί να υποβάλλει και από το σπίτι του, μέσω του προσωπικού υπολογιστή του. Ο αιτών θα έχει κωδικό εισόδου στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠΑ, θα ενημερώνεται με sms και email για τα ραντεβού και για την κρίση της Υγειονομικής Επιτροπής,
  • στην διάρρηξη του ομφάλιου λώρου των «πελατειακών σχέσεων» – η διαδικασία θα δρομολογείται μέσω υπολογιστή, με ηλεκτρονικά ραντεβού και αδιάβλητες διαδικασίες, οι οποίες δεν θα επιτρέπουν παρεμβάσεις και μεσάζοντες,
  • στην ουσιαστική στήριξη των αναπήρων – τα επιδόματα θα πληρώνονται κεντρικά από τον ΟΠΕΚΑ σε σταθερές ημερομηνίες, γνωστές σε όλους, με διαφανείς διαδικασίες, ώστε να μπορεί ο καθένας να κάνει τον προγραμματισμό του με αξιοπρέπεια.

Όσον αφορά στο Επίδομα Παιδιού ξεκαθαρίστηκε πως ο εξορθολογισμός του νομοθετικού πλαισίου αυξάνει τον συνολικό προυπολογισμό κατά 40%. Το 2018 θα δοθούν 910 εκατομμύρια έναντι 650 εκατομμυρίων που δόθηκαν το 2017 και τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν αυξήσεις έως και 110% του οικογενειακού επιδόματος για το 92% των δικαιούχων οικογενειών. Ειδικά οι μονογονεικές οικογένειες, ευνοούνται ιδιαίτερα με την νέα αρχιτεκτονική και κερδίζουν σημαντικά σχεδόν όλες, δηλαδή το 98%. Πριν το Πάσχα, το αργότερο έως τις 3 Απριλίου, θα δοθεί η πρώτη δόση (επίδομα 2 μηνών), με τα στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης του 2017 και τα περσινά Α21. Το νέο Α21 θα υποβληθεί μετά το Πάσχα. Στις επόμενες δόσεις θα ενσωματωθούν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του 2018. Το Επίδομα Παιδιού θα πληρώνεται πλέον σε 6 διμηνιαίες δόσεις, με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Όσον αφορά στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων,  αναπτύσσεται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την απονομή του στο πρότυπο της πλατφόρμας με την οποία διανεμήθηκε το Κοινωνικό Μέρισμα 2017. Στόχος είναι να απλουστευθεί η διαδικασία και να μειωθεί στο μέγιστο δυνατό ο απαιτούμενος χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων και απονομής του επιδόματος.

Σύντομα αναμένεται και η ανακοίνωση των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) για το 2018. Για πρώτη φορά φέτος ο ΛΑΕ επεκτείνει τις παροχές του στο παιδί με τριπλό άξονα δράσεων :

  1. εντάσσει στις επιχορηγήσεις του κατασκηνωτικά προγράμματα για παιδιά αγροτών
  2. αυξάνει κατά 50%, δηλαδή από 20€ σε 30€, την επιχορήγηση για βιβλία που θα προμηθευτούν παιδιά αγροτών σε όλη την χώρα
  3. διαθέτει σημαντικό ποσό για θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, συμβάλλοντας έτσι στον οικογενειακό προυπολογισμό της αγροτικής οικογένειας.

Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί ανακοίνωση για το πώς θα γίνει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού και άλλων παροχών ΛΑΕ του 2017. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν χρήση των περσινών παροχών έως 5 Ιουνίου του 2018.

Το 2018 είναι, άλλωστε, έτος αφιερωμένο στο παιδί. Δεν είναι τυχαίο πως το σύνολο των 315 εκατομμυρίων ευρώ, που εξοικονομήθηκαν από τις ετήσιες δαπάνες των υπουργείων αποδίδονται στο παιδί : 260 εκατομμύρια για τα οικογενειακά επιδόματα, 40 εκ. για τα σχολικά γεύματα και 15 εκ. για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ο ΟΠΕΚΑ είναι ο ένας από τους δυο πυλώνες του νέου κράτους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είναι εξ ολοκλήρου ψηφιοποιημένο για να καταργήσει την ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία, την κομματική προστασία, τις πελατειακές σχέσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι ο Εθνικός Μηχανισμός Κοινωνικής Προστασίας με 240 Κέντρα Κοινότητας. Τα Κέντρα Κοινότητας, είναι υπηρεσίες μιας στάσης με γεωπληροφοριακό σύστημα τριών μητρώων : α) ωφελούμενων β) φορέων γ) προγραμμάτων. Ο πολίτης με τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ, απευθύνεται στα Κέντρα Κοινότητας για να μάθει τι δικαιούται, ποια ιδρύματα και υπηρεσίες υπάρχουν στην περιοχή του, ποια εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα υλοποιούνται. Η αίτηση γίνεται είτε από τον υπάλληλο στο Κέντρο Κοινότητας, είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο στο σπίτι του. Σε κάθε βήμα διασταυρώνονται έξι βάσεις δεδομένων του κράτους, φορολογικές, επιδοματικές κ.λπ., ώστε σε μηδενικό χρόνο ο πολίτης να γνωρίζει τα δικαιώματά του.

Ο ΟΠΕΚΑ ήρθε για να κάνει πράξη την Αλληλεγγύη. Να καταπολεμήσει τον κοινωνικό αποκλεισμό, αποδίδοντας στα πλέον ευάλωτα στρώματα αξιοπρέπεια στην επαφή τους με το κράτος. Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη.

 

Previous Post

Τι ισχύει για την Κάρτα Καυσαερίων και τα πρόστιμα

Next Post

Σχέδιο για διπλασιασμό του «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»

Next Post
εξοικονομω κατ οικον

Σχέδιο για διπλασιασμό του «Εξοικονόμηση κατ΄ Οίκον»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μετεγγραφές 2026: 6 SOS για τους πρωτοετείς φοιτητές
  • Πυροβόλησαν με αεροβόλο σε τζάμι σχολειου εν ώρα μαθήματος
  • Απατεώνες πήγαν για «εύκολη λεία» και έπεσαν πάνω σε αστυνομικό
  • Στη φυλακή οι ανήλικοι «ποντικοί» που έκλεψαν την τσάντα διευθύντριας παιδικού σταθμού
  • Ρομά έσπασε με σκουπόξυλο το χέρι ταξιτζή, επειδή του αρνήθηκε την κούρσα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr