Οι επιστήμονες του University of Colorado Anschutz Medical Campus ανακάλυψαν πιθανότατα τον κεντρικό μηχανισμό πίσω από την αποδυναμωμένη μνήμη και την γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την διαδικασία της γήρανσης. Η μελέτη τους έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Science Signaling.
«Ο μηχανισμός σχετίζεται με την απορρύθμιση μιας εγκεφαλικής πρωτεΐνης, γνωστής ως CaMKII, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και τη μάθηση», δήλωσε ο συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Ulli Bayer, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Ζωτικής σημασίας οι πρωτεΐνες του εγκεφάλου για την μνήμη
Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας μοντέλα από πειραματόζωα, είδαν ότι η αλλαγή της πρωτεΐνης του εγκεφάλου CaMKII προκάλεσε παρόμοια γνωστικά αποτελέσματα με αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης.
Ο Δρ. Ulli Bayer δήλωσε ότι κατά την γήρανση τόσο στα πειραματόζωα όσο και στους ανθρώπους φαίνεται να μειώνετε η διαδικασία τροποποίησης μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της CaMKII.
«Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η μείωση της τροποποίησης της πρωτεΐνης CaMKII είναι αρκετή για να προκληθούν βλάβες στη συναπτική πλαστικότητα και στη μνήμη, βλάβες παρόμοιες με αυτές που εντοπίζονται κατά την γήρανση», αναφέρουν οι ερευνητές.
Κατά την φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης παρατηρείται η μειωμένη ποσότητα του μονοξειδίου του αζώτου στο σώμα. Αυτό με τη σειρά του μειώνει τη νιτροζυλίωση, που σύμφωνα με τους ερευνητές δυσχεραίνει την μνήμη και την ικανότητα μάθησης.
Ο Δρ. Ulli Bayer ανέφερε ότι η παρούσα έρευνα ανοίγει τον δρόμο προς την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν μελλοντικά να αποτρέψουν την γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την γήρανση. Ωστόσο, επισημαίνει ότι μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να λειτουργήσει στην γνωστική εξασθένιση που σχετίζεται με την φυσιολογική γήρανση και όχι σε εκείνη που παρατηρείται στην νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας.
Τι άλλο να κάνουμε για να την «θωρακίσουμε»
Μπορείτε από σήμερα να υιοθετήσετε τις ακόλουθες συνήθειες για να προστατεύσετε την μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου κόντρα στον χρόνο:
- Κάντε γυμναστική καθημερινά: Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μνήμη σας ακμαία.
- Παραμείνετε γνωστικά ενεργοί: Ακριβώς όπως η σωματική δραστηριότητα διατηρεί το σώμα σας σε φόρμα, έτσι και οι δραστηριότητες που απασχολούν το μυαλό σας βοηθούν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα. Αυτές οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, την ανάγνωση, την επίλυση σταυρόλεξου.
- Περάστε χρόνο με άλλους: Η κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθά στην αποτροπή της κατάθλιψης και του στρες. Και τα δύο μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια μνήμης.
- Κοιμηθείτε καλά: Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με απώλεια μνήμης. Θυμηθείτε ότι πρέπει να κοιμάστε περίπου 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.
- Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Η υγιεινή διατροφή που είναι «πλούσια« σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, πηγές άπαχης πρωτεΐνης και ψάρια υποστηρίζει την εύρυθμη εγκεφαλική λειτουργία.
- Διαχειριστείτε χρόνια προβλήματα υγείας: Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας για την αντιμετώπιση ιατρικών παθήσεων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, η απώλεια ακοής και η παχυσαρκία. Όσο καλύτερα φροντίζετε τον εαυτό σας, τόσο καλύτερη θα είναι η μνήμη σας.
Πηγή: vita.gr