• Latest
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Ζωντανό σκουλήκι βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας – Η παγκόσμια πρώτη ανακάλυψη που άφησε άφωνους τους γιατρούς

29 Αυγούστου 2023
ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Ευχαριστήριο σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Φεβρουάριο του 2026

29 Ιανουαρίου 2026
Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Αύγουστο

Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι επισκέπτες ιατροί για τον Φεβρουάριο

29 Ιανουαρίου 2026
ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Καθηγητής έστειλε γυμνές εικόνες της πρώην του στον γιο της γράφοντας: Είσαι περήφανος που την έχεις μάνα;

29 Ιανουαρίου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 30 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου  2026

29 Ιανουαρίου 2026
συνδυασμος ελπιδα, ΖΕΜΠΙΛΙΑΔΟΥ

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Κόμβος Καινοτομίας: αλά καρτ ή αλά Κοζάνη;

29 Ιανουαρίου 2026
σχολειο

Σχολεία: Ποιες και πόσες απουσίες σβήνονται λόγω γρίπης

29 Ιανουαρίου 2026
ΕΣΠΑ 

ΕΣΠΑ: Η κατάταξη των 13 Περιφερειών στην απορροφητικότητα των ΠΕΠ – Στη 2η θέση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

29 Ιανουαρίου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Απάτη: Του απέσπασε τραπεζικούς κωδικούς και έκανε συναλλαγές 45.000 ευρώ

29 Ιανουαρίου 2026
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Έρχεται νέο voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους

29 Ιανουαρίου 2026
Εξοικονομώ

Έρχεται νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω»

29 Ιανουαρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Στη Βουλή το αδιέξοδο των 120 γουνοποιών που δεν εντάχθηκαν σε κανένα πρόγραμμα στήριξης»

Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων γουνοποιίας

29 Ιανουαρίου 2026
Κινηματογράφος Σινεμά

“The Truth Behind Utopia’’, η άγνωστη εκδοχή της «Ουτοπίας» του Νίκου Κουρού

29 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ζωντανό σκουλήκι βρέθηκε στον εγκέφαλο γυναίκας – Η παγκόσμια πρώτη ανακάλυψη που άφησε άφωνους τους γιατρούς

sierafm by sierafm
29 Αυγούστου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
0
SHARES
125
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ήταν μια αρκετά συνηθισμένη μέρα στον θάλαμο για τον λοιμωξιολόγο του νοσοκομείου της Καμπέρα, Dr. Sanjaya Senanayake, μέχρι που ένας συνάδελφος νευροχειρουργός τον κάλεσε και του είπε: «Θεέ μου, δεν θα πιστέψετε τι βρήκα μόλις στον εγκέφαλο αυτής της γυναίκας – και είναι ζωντανό και κουνιέται». Η νευροχειρουργός, η Δρ Hari Priya Bandi, είχε βγάλει ένα σκουλήκι μήκους 8 εκατοστών από την ασθενή της, γεγονός που την ώθησε να καλέσει τον Senanayake και άλλους συναδέλφους του νοσοκομείου για συμβουλές σχετικά με το τι έπρεπε να κάνει στη συνέχεια.

Η ασθενής, μια 64χρονη γυναίκα από τη νοτιοανατολική Νέα Νότια Ουαλία, εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό της νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, αφού υπέφερε τρεις εβδομάδες από κοιλιακό πόνο και διάρροια, συνοδευόμενα από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινό ιδρώτα. Μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιλάμβαναν επίσης κατάθλιψη, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου της αποκάλυψε ανωμαλίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

«Αλλά η νευροχειρουργός σίγουρα δεν μπήκε εκεί μέσα πιστεύοντας ότι θα βρει ένα σκουλήκι ζωντανό», δήλωσε ο Senanayake. «Οι νευροχειρουργοί ασχολούνται τακτικά με λοιμώξεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό ήταν ένα εύρημα που γίνεται μία φορά στην καριέρα τους. Κανείς δεν περίμενε να το βρει αυτό».

Η εκπληκτική ανακάλυψη ώθησε μια ομάδα στο νοσοκομείο να συγκεντρωθεί γρήγορα για να αποκαλύψει τι είδους σκουλήκι ήταν και, το σημαντικότερο, να αποφασίσει για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία θα χρειαζόταν ο ασθενής, σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Guardian.

«Απλώς ψάξαμε στα εγχειρίδια, αναζητώντας όλους τους διαφορετικούς τύπους σκουληκιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρολογική εισβολή και ασθένεια», δήλωσε ο Senanayake. Η αναζήτησή τους ήταν άκαρπη και ζήτησαν βοήθεια από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

«Η Καμπέρα είναι ένα μικρό μέρος, οπότε στείλαμε το σκουλήκι, το οποίο ήταν ακόμη ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία με τα παράσιτα», δήλωσε ο Senanayake. «Απλώς το κοίταξε και είπε: “Θεέ μου, αυτό είναι το Ophidascaris robertsi”».

Το Ophidascaris robertsi είναι ένα στρογγυλό σκουλήκι που συναντάται συνήθως στους πύθωνες. Ο ασθενής του νοσοκομείου της Καμπέρα σηματοδοτεί την πρώτη παγκοσμίως περίπτωση που το παράσιτο που βρέθηκε σε ανθρώπους.

‘Oh my God’: live worm found in Australian woman’s brain in world-first discovery https://t.co/QZ7ph1Lcku

— The Guardian (@guardian) August 28, 2023

Ο ασθενής διαμένει κοντά σε μια περιοχή με λίμνη που κατοικείται από πύθωνες. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε άμεση επαφή με το φίδι, συχνά μάζευε χόρτα, συμπεριλαμβανομένων των χόρτων του Warrigal, από την περιοχή γύρω από τη λίμνη για να τα χρησιμοποιήσει στο μαγείρεμα, δήλωσε ο Senanayake.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την περίπτωσή της υποθέτουν ότι ένας πύθωνας μπορεί να άφησε το παράσιτο μέσω των περιττωμάτων του στο γρασίδι. Πιστεύουν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο από το άγγιγμα του αυτοφυούς χόρτου και τη μεταφορά των αυγών στο φαγητό ή στα σκεύη της κουζίνας ή μετά την κατανάλωση των χόρτων. Ο Senanayake, ο οποίος είναι επίσης ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών με έδρα το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η ασθενής έπρεπε να υποβληθεί σε θεραπεία για άλλες προνύμφες που μπορεί να είχαν εισβάλει σε άλλα μέρη του σώματός της, όπως το συκώτι.

Δεδομένου όμως ότι καμία ασθενής δεν είχε αντιμετωπιστεί ποτέ στο παρελθόν για το παράσιτο, χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή. Ορισμένα φάρμακα, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή καθώς οι προνύμφες πέθαιναν. Μια φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής για όργανα όπως ο εγκέφαλος, επομένως χρειαζόταν επίσης να χορηγούνται φάρμακα για την εξουδετέρωση τυχόν επικίνδυνων παρενεργειών.

«Αυτή η ασθενής, ήταν τόσο θαρραλέα και υπέροχη», δήλωσε ο Senanayake.’Δεν θέλεις να είσαι ο πρώτος ασθενής στον κόσμο με ένα στρογγυλό σκουλήκι που βρέθηκε στους πύθωνες και πραγματικά της βγάζουμε το καπέλο. Ήταν υπέροχη».

Worm discovered living in woman’s brain in world’s first case: ‘It’s alive!’ https://t.co/btu2aCW4nj pic.twitter.com/6X3BCfCtmR

— New York Post (@nypost) August 28, 2023

Η ασθενής αναρρώνει καλά και εξακολουθεί να παρακολουθείται τακτικά και οι ερευνητές διερευνούν εάν μια προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση που προκάλεσε ανοσοκαταστολή θα μπορούσε να είχε οδηγήσει στην επικράτηση των προνυμφών.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το 75% των νέων ή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα. Το περιστατικό έχει καταγραφεί στην έκδοση Σεπτεμβρίου του περιοδικού Emerging Infectious Diseases.

Ο Senanayake δήλωσε ότι το πρώτο παγκοσμίως περιστατικό ανέδειξε τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στον άνθρωπο, ιδίως καθώς άνθρωποι και ζώα αρχίζουν να ζουν πιο στενά μαζί και οι βιότοποι επικαλύπτονται περισσότερο.

Πηγή: Newsbeast.gr

Tags: ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
Previous Post

Καταγγελία για απόπειρα κτηνοβασίας αλόγου

Next Post

Εύβοια: Υπέστη εγκαύματα και σοβαρές πληγές στο πόδι από έκρηξη ηλεκτρικής σκούπας

Next Post
ασθενοφορο

Εύβοια: Υπέστη εγκαύματα και σοβαρές πληγές στο πόδι από έκρηξη ηλεκτρικής σκούπας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Φεβρουάριο του 2026
  • Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι επισκέπτες ιατροί για τον Φεβρουάριο
  • Καθηγητής έστειλε γυμνές εικόνες της πρώην του στον γιο της γράφοντας: Είσαι περήφανος που την έχεις μάνα;
  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 30 Ιανουαρίου – 1 Φεβρουαρίου  2026
  • Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Κόμβος Καινοτομίας: αλά καρτ ή αλά Κοζάνη;

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 νεα casino για ελληνες παικτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr