Εννέα στις δέκα γυναίκες γνωρίζουν ότι ένα εξόγκωμα είναι ένα ενδεικτικό χαρακτηριστικό που έχει ο καρκίνος του μαστού, αλλά λιγότερες από τις μισές γνωρίζουν τα άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα.
Αυτό υποδεικνύει μια έρευνα σε 1.000 ενήλικες, η οποία αποκάλυψε ένα ανησυχητικό κενό στη γνώση. Διαπιστώθηκε ότι το 93% των ανθρώπων ήξεραν να προσέχουν για εξογκώματα, ωστόσο, μόλις το 31% γνώριζε ότι μια αλλαγή στη θηλή είναι ένα άλλο σύμπτωμα.
Ένα παρόμοιο ποσοστό (39%) αναγνώρισε τη συρρίκνωση του μαστού ως προειδοποιητικό σημάδι της νόσου, σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Λιγότερες από τις μισές ερωτηθείσες γνώριζαν για απώλεια αίσθησης στο στήθος ή σκασίματα ή πάχυνση του δέρματος ως σημάδια του καρκίνου.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού δεν παρουσιάζουν κάποιο εξόγκωμα που να είναι ανιχνεύσιμο στο άγγιγμα. Και αν το κάνουν, συχνά υποδηλώνει έναν ταχέως αναπτυσσόμενο ή προχωρημένου σταδίου καρκίνο που είναι λιγότερο θεραπεύσιμος, λένε οι ειδικοί.
«Η μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου είναι η νούμερο ένα άμυνά μας για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των καρκίνων του μαστού στα πιο πρώιμα, πιο ιάσιμα στάδια», δήλωσε η καθηγήτρια Ashely Pariser, επικεφαλής ερευνήτρια και πρόσθεσε:
«Είναι επίσης πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να είναι εξοικειωμένοι με την εμφάνιση και την αίσθηση του ιστού του μαστού τους, έτσι ώστε οι ανεπαίσθητες αλλαγές να μπορούν να αξιολογηθούν γρήγορα για να μας δώσουν καλύτερες ευκαιρίες για έγκαιρη ανίχνευση. Θέλουμε οι άνθρωποι να αισθάνονται ενήμεροι για το σώμα τους και να γνωρίζουν τι είναι φυσιολογικό για αυτούς», ανέφερε η ειδικός.
«Πολλές αλλαγές στο στήθος είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και του τοκετού. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να παρουσιαστεί με διάφορους τρόπους. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ξέρουν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα αυτές τις ανησυχίες με το γιατρό τους. Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού σε πολύ προηγούμενα, πιο θεραπεύσιμα στάδια», συμπλήρωσε.
Καρκίνος του μαστού: Πώς και τι πρέπει να ελέγξετε
Ο έλεγχος των μαστών θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα τα σημάδια καρκίνου του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να νικήσετε την ασθένεια, λένε οι ειδικοί. Θα πρέπει να είναι μέρος της μηνιαίας ρουτίνας σας, ώστε να παρατηρήσετε τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές, λέει η φιλανθρωπική οργάνωση CoppaFeel.
Αλλά σύμφωνα με μια έρευνα του YouGov που έγινε από το Breast Cancer Now, το 39% των γυναικών δεν το κάνει. Περισσότεροι από τους μισούς που δεν ελέγχουν το στήθος τους απλώς το ξεχνούν, ενώ το 16% δεν ξέρει πώς να το ελέγξει.
Μπορείτε να ελέγξετε τους μαστούς σας στο ντους, όταν είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή στον καθρέφτη πριν ντυθείτε. Επειδή ο ιστός του μαστού δεν βρίσκεται μόνο στα στήθη, είναι επίσης σημαντικό οι άνδρες και οι γυναίκες να ελέγχουν τον ιστό μέχρι την κλείδα και κάτω από τη μασχάλη.
Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να ελέγξετε το στήθος σας, αρκεί να γνωρίζετε πώς είναι συνήθως οπτικά και στην αφή, λέει το NHS. Μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους στο διαδίκτυο περιλαμβάνει τα ακροδάχτυλα.
Τρίψτε και αισθανθείτε από πάνω προς τα κάτω, σε ημικύκλια και με κυκλικές κινήσεις γύρω από τον ιστό του μαστού για να αισθανθείτε τυχόν ανωμαλίες, προτείνει ένας οδηγός που κοινοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Nottingham. Εάν εντοπίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, θα πρέπει να το ελέγξει ο γιατρός σας.
Γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 70 ετών θα πρέπει επίσης να ακολουθούν τακτικό προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού.
3 σημάδια στο σώμα που πρέπει να ελέγξετε
- Εξόγκωμα ή οίδημα
- Αλλαγές στο δέρμα
- Αλλαγές στη θηλή
1. Ένα εξόγκωμα ή οίδημα
Χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας, αισθανθείτε εξογκώματα ή πρηξίματα στους μαστούς, τη μασχάλη και το στήθος. Ένα εξόγκωμα ή μια περιοχή πυκνού ιστού μαστού που δεν κινείται εύκολα είναι ένα από τα πρώτα εμφανή συμπτώματα καρκίνου του μαστού, λέει το NHS.
Και σύμφωνα με την American Cancer Society, είναι το πιο κοινό σύμπτωμα. Τα εξογκώματα είναι συνήθως σκληρά και ανώδυνα. Αλλά όταν ελέγχεστε για ασυνήθιστα εξογκώματα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς, λένε οι ειδικοί.
Το NHS συμβουλεύει τις γυναίκες να συνηθίσουν την αίσθηση του στήθους τους σε διαφορετικές περιόδους του μήνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες γυναίκες έχουν τρυφερό και ογκώδες στήθος, κοντά στη μασχάλη, περίπου κοντά στην περίοδό τους.
Η αίσθηση του στήθους μπορεί επίσης να αλλάξει μετά την εμμηνόπαυση, καθώς τα κανονικά στήθη μπορεί να γίνονται πιο μαλακά, λιγότερο σφιχτά και με λιγότερα εξογκώματα.
Εκτός από τον έλεγχο για εξογκώματα, οι ορατές αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος του μαστού είναι επίσης σημαντικές.
2. Αλλαγές στο δέρμα
Ένα άλλο κοινό σημάδι του καρκίνου του μαστού είναι μια αλλαγή στο δέρμα. Αυτό μπορεί συνήθως να φανεί απλώς στον καθρέφτη και περιλαμβάνει συρρίκνωση ή σκασίματα του δέρματος.
Το δέρμα με λακκάκια συγκρίνεται συχνά με τη φλούδα πορτοκαλιού και μπορεί να συσχετιστεί με φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, που είναι μια σπάνια αλλά επιθετική μορφή καρκίνου.
Μια αλλαγή στο χρώμα είναι επίσης ένα προειδοποιητικό σημάδι για να κάνετε έλεγχο, λέει το Breast Cancer Now. Εάν παρατηρήσετε ότι το στήθος σας φαίνεται κόκκινο ή φλεγμονώδες, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.
Ο πόνος είναι σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις,. Αλλά εάν αισθάνεστε πόνο ή ενόχληση στο ένα στήθος που δεν υποχωρεί, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
3. Αλλαγές στη θηλή
Είναι σημαντικό όχι μόνο να ελέγχετε τον ιστό του μαστού για ανωμαλίες, αλλά και τις θηλές, λένε οι ειδικοί. Αναζητήστε εξανθήματα ή κρούστα γύρω από τη θηλή. Το NHS λέει ότι αυτό μπορεί να μοιάζει με έκζεμα, δέρμα με υφή σαν κρούστα, φαγούρα ή κόκκινο δέρμα.
Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε τη θέση της θηλής σας. Εάν τραβιέται προς τα μέσα ή αρχίζει να δείχνει διαφορετική από το συνηθισμένο, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού.
Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι για έλεγχο από τον γιατρό σας είναι η έκκριση από οποιαδήποτε θηλή. Οι εκκρίσεις είναι πιο συχνές στο πορογενές καρκίνωμα in situ, το οποίο είναι μια πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού που ξεκινά από τους γαλακτοφόρους πόρους. Οι εκκρίσεις μπορεί επίσης να περιέχουν αίμα.