• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες δομές υγείας

16 Απριλίου 2018
Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”

Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”

21 Οκτωβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή

21 Οκτωβρίου 2026

Σήμερα η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Δυτική Μακεδονία: Με τον “μονόδρομο” των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;»

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Κοζάνη: 27χρονος έκλεψε καλώδια από εταιρεία

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μετατόπιση της λαϊκής αγοράς Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μερική μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς Νεάπολης λόγω εργασιών ανάπλασης

21 Οκτωβρίου 2026
Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

21 Οκτωβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης Παναγιώτη Ματιάκη για την τηλεθέρμανση.

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

Δήμος Βοΐου: 9ο Καστανοπάζαρο στον Πεντάλοφο ~ Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου

21 Οκτωβρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Εργαστήριο “Queer Επιβίωση και Παράλληλοι Κόσμοι: Eθνο(ζω)γραφίζοντας τα Καλιαρντά”

21 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες δομές υγείας

sierafm by sierafm
16 Απριλίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μόνο με παραπεμπτικό οικογενειακού γιατρού θα γίνεται η πρόσβαση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στις δημόσιες δομές υγείας.

Το νέο σύστημα παραπομπών που αλλάζει πλήρως τη δομή με την οποία λειτουργούσε μέχρι σήμερα η σχέση του ασφαλισμένου με τον γιατρό του προκαλεί θύελλα αντιδράσεων με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να κάνει λόγο για δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων.

Επιπλέον τονίζεται ότι καθίσταται πρακτικά αδύνατη η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Το νέο σύστημα παραπομπών των ασφαλισμένων για την πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή όταν ενταχθούν σε αυτό όλες οι δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενώ έως τότε ο προγραμματισμός θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.

Τι αλλάζει με βάση την απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση «ο οικογενειακός γιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός.

Ο οικογενειακός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας, εντός της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο».

Oπως ορίζεται στην απόφαση, ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους.

Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

«Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή».

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι δωρεάν επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς χωρίς παραπεμπτικό

Eμπόδια στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση του ασφαλισμένου στον θεράποντα ειδικό ιατρό του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ).

«Από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω απόφασης, οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς (καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους, κλπ) δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών ( ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, κέντρο υγείας )», αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

Προσθέτει ότι όποιος ασθενής δεν έχει έντυπο παραπομπής δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς η δαπάνη της επίσκεψης δεν θα αποζημιωθεί στον συμβεβλημένο ιατρό από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Πρακτικά αδύνατη η σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για την υπουργική απόφαση υπ’αριθμόν πρωτ.: Γ1α/Γ.Π.οικ.29106 (13/04/2018), με την οποία καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του, καθώς τίθεται αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή το σύστημα των παραπομπών από οικογενειακό γιατρό, για τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό ,με την οποία ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή της πρόσφατης υπουργικής απόφασης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ανεκτό να αιφνιδιάζεται ο ιατρικός κόσμος με ασαφείς αποφάσεις και εγκυκλίους ειδικά όταν οι συμβεβλημένοι και οι πιστοποιημένοι ιατροί, έχουν επί σειρά ετών στηρίξει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο ιατρικός κόσμος είναι κάθετα αντίθετος, με το καθεστώς των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς (gate keeping) καθώς θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας των ασφαλισμένων ενώ καθιστά πρακτικά αδύνατη τη σωστή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων.

Με πρωτοφανή προχειρότητα το υπουργείο Υγείας ενώ δεν έχει κατορθώσει να στελεχώσει το σύστημα με επαρκή αριθμό οικογενειακών γιατρών επιχειρεί να εφαρμόσει το gate keeping, βάζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια στην εξυπηρέτηση του ασθενή.

Μάλιστα υπάρχει κίνδυνος να μη μπορεί να αποζημιωθεί ο συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός, για επίσκεψη ασθενή του εάν δεν υπάρχει παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Ο ιατρικός κόσμος έχει επανειλημμένως εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το gate keeping, ενόψει αφενός της αποτυχίας του συστήματος, όπου αυτό εφαρμόστηκε, και αφετέρου της ιδιαιτερότητας της χώρας μας που διαθέτει μεγάλο αριθμό υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, το οποίο γίνεται ανάρπαστο από τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών.

Ενώ θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το σημαντικό αυτό κεφάλαιο προς όφελος της χώρα μας, το υπουργείο Υγείας με πρωτοφανή προχειρότητα οδηγεί στην πλήρη κατάρρευση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Στερεί από τον Έλληνα ασθενή το γιατρό που έχει ανάγκη και οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας στη μετανάστευση .

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίσει ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς, στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».

Ο ΙΣΑ στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας Α.Ξανθό, ζητά να διευκρινιστεί ο χρόνος εφαρμογής αυτή της απόφασης και να απαντηθούν επείγοντα ερωτήματα προκειμένου να ενημερωθούν οι γιατροί για να είναι αφενός σε θέση να ανταποκριθούν στα ιατρικά τους καθήκοντα και αφετέρου να μην κινδυνεύσουν να εξαπατηθούν παρέχοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν θα αποζημιωθούν.

Ο ΙΣΑ καταγγέλλει την προχειρότητα, με την οποία αντιμετωπίζεται η δημόσια υγεία και τονίζει ότι το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών στους εξειδικευμένους γιατρούς είναι ανεφάρμοστο και θα οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, πλήττοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή στην ελεύθερη επιλογή γιατρού.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Previous Post

ΟΑΕΔ: Επιδότηση ανέργων με 20.000 ευρω για δημιουργία επιχείρησης

Next Post

Πανελλαδικές: Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι φετινοί υποψήφιοι

Next Post
εξετασεις, σχολειο

Πανελλαδικές: Ολα όσα πρέπει να ξέρουν οι φετινοί υποψήφιοι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940
  • Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου
  • Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr