Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η διάταξη άλλαξε την τελευταία στιγμή και θα ενταχθούν και ασφαλισμένες άλλων ταμείων, όπως ΕΔΟΕΑΠ, π. ΤΑΥΤΕΚΩ, π. ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ και έμμισθες δικηγόροι.
Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνει την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων γυναικών.
Αναλυτικότερα την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις μη μισθωτές μητέρες, ολοκληρώνοντας την ενιαιοποίηση κανόνων που είχε ξεκινήσει με την εξίσωση μισθωτών μητέρων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
Με την επέκταση του δικαιώματος ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη τετραετία, με την επέκταση του 9μηνου στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον έτερο γονέα.
Το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, καθώς η μητέρα μπορεί να του μεταβιβάσει έως επτά μήνες το δικαίωμα της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, με στόχο τη συνολική προστασία της γονεϊκότητας.
Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους €780 (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.
Συνεπώς, το ύψος της παροχής θα είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι ίσο με τον κατώτατο μισθό που για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα, για συνολικά 9 μήνες και με δυνατότητα μερικής μεταβίβασής του και στον πατέρα (για 7 μήνες). Καθ’ όλο αυτό το διάστημα θα παρέχεται και ασφαλιστική κάλυψη στη μητέρα.
Πηγή: dikaiologitika.gr