• Latest
Καλλιόπη βεττα

Καλλιόπης Βέττα: «Οι ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας​ βρίσκονται αντιμέτωπες με πλήρη κυβερνητική αδιαφορία»

22 Νοεμβρίου 2023
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 08-04-2026

6 Απριλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Κανονικά η λαϊκή αγορά στο Τσοτύλι 

Δήμος Κοζάνης: Ανακοίνωση για τη λαϊκή αγορά επί της οδού Αριστοτέλους

6 Απριλίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Δυτική Μακεδονία: Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους – Πραγματοποιήθηκαν -179- τροχονομικοί έλεγχοι

6 Απριλίου 2026
Η Αποκαθήλωση Του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνο. Βίντεο

Δήμος Βοΐου: Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνο

6 Απριλίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή

6 Απριλίου 2026
Ο SI.E.RA. FM 105,3 σας εύχεται Καλό Πάσχα!!!!

Ο SI.E.RA. FM 105,3 σας εύχεται Καλό Πάσχα!!!!

6 Απριλίου 2026
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

27χρονη έπεσε δύο φορές από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας – Συνελήφθη ο σύζυγός της

6 Απριλίου 2026
ΥΠΝΟΣ

6 βότανα που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

6 Απριλίου 2026
πονος αυτι

Πώς θα καταλάβετε αν πάθατε μίνι-εγκεφαλικό – Τα συμπτώματα και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε γιατρό

6 Απριλίου 2026
Όμιλος ΔΕΗ: Στο 90% η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία 

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των φωτοβολταϊκών ισχύος 2,13 GW στη Δυτική Μακεδονία – με ταχείς ρυθμούς η εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης

6 Απριλίου 2026
παιδι

Αυτοκίνητο παρέσυρε και τραυμάτισε 4χρονο παιδάκι

6 Απριλίου 2026
απατη

Παριστάνοντας υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ άρπαξαν ράβδους χρυσού, κοσμήματα και λεφτά!

6 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 6 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλλιόπης Βέττα: «Οι ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας​ βρίσκονται αντιμέτωπες με πλήρη κυβερνητική αδιαφορία»

sierafm by sierafm
22 Νοεμβρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Καλλιόπη βεττα
0
SHARES
18
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άρθρο Βουλευτή Π.Ε Κοζάνης και Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπης Βέττα, 22.11.23

«Οι ενεργειακές κοινότητες της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκονται αντιμέτωπες με πλήρη κυβερνητική αδιαφορία»

Οι ενεργειακές κοινότητες, τόσο γενικά, όσο ειδικά στην Δυτική Μακεδονία είναι δυνατόν να αποτελέσουν, αν στηριχθούν κατάλληλα, το βασικό εργαλείο για την ενεργειακή Δημοκρατία.

Η συμμετοχή των πολιτών, η αυτοπαραγωγή και η εμπορία ρεύματος μπορεί αφενός να παρέχει προσιτή και πράσινη ενέργεια καθώς και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας αλλά, κυρίως, δίνει στην κοινωνία ένα υπαρκτό παράδειγμα ωφέλειας από τη μετάβαση.

Παράλληλα, μπορούν να προσδώσουν ενεργειακή αυτονομία και σημαντική εξοικονόμηση σε κοινωνικούς φορείς και υπηρεσίες όπως, ενδεικτικά, η τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, Τ.Ο.Ε.Β., αλλά και σε μια σειρά άλλων κοινωφελών δομών.

Επομένως, το άμεσο και πολύπλευρο κέρδος καθιστά τις ενεργειακές κοινότητες προνομιακή λύση για την Δυτική Μακεδονία που βιώνει βίαιη και άτακτη απολιγνιτοποίηση.

Η δημοσίευση της έκθεσης του Green Tank με τίτλο «Οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα και τις λιγνιτικές περιοχές» στην οποία αποτυπώνονται οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα και η εκδήλωση που διοργανώθηκε στις 2 Νοεμβρίου στη Κοζάνη με θέμα «Φόρουμ για τις ενεργειακές κοινότητες στην Δυτική Μακεδονία», όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι κοινοτήτων, θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς, ήταν μια αφορμή να αναστοχαστούμε για τις προοπτικές στον χώρο.

Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν, από την έκθεση και την συζήτηση, συμπεριλαμβάνουν τις εξής διαπιστώσεις για τη Δυτική Μακεδονία:

  • Το διάστημα Νοέμβριος 2022 – Οκτώβριος 2023 ιδρύθηκαν 32 νέες ενεργειακές κοινότητες, σημειώνοντας αύξηση κατά 12.3%, η οποία ωστόσο είναι σημαντικά μικρότερη σε σύγκριση με την αύξηση του περασμένου έτους (Νοέμβριος 2021 – Νοέμβριος 2022) που ήταν 48.3%.
  • Παρατηρείται στασιμότητα στα νέα έργα (εμπορικά και αυτοπαραγωγής) των ενεργειακών κοινοτήτων, καθώς υπήρξαν 7 μόνο νέες αιτήσεις, σε σύνολο 820 αιτήσεων.
  • Στις αιτήσεις των έργων αυτοπαραγωγής εν. κοινοτήτων στην Δυτική Μακεδονία διαπιστώνεται ότι ενώ τον Νοέμβριο του 2022 ήταν δεύτερη ανάμεσα στις υπόλοιπες περιφέρειες με 31 έργα και 18.7 MW αιτούμενη ισχύ, τον Αύγουστο του 2023 έπεσε στην 6η θέση με 34 έργα ισχύος 20 MW, από τα οποία 3 μόνο είναι νέα έργα ισχύος 1.2 MW.
  • Για την εξέλιξη των εκκρεμών αιτήσεων στη χαμηλή – μέση τάση (εμπορικά έργα και αυτοπαραγωγή) καταγράφεται ότι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη ισχύ που εκκρεμεί είναι η Δυτική Μακεδονία (377.5 MW, 465 έργα), ενώ πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό στη περιοχή των εκκρεμών αιτήσεων που οφείλονται στην αδυναμία σύνδεσης (87.3%, 406 έργα).

Ως συμπέρασμα της έκθεσης, προκύπτει ότι οι πολίτες της περιοχής είναι αποθαρρυμένοι και διστακτικοί να συμμετάσχουν στις ενεργειακές κοινότητες, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των έργων, χαμηλής κινητοποίησης πόρων και αδυναμίας σύνδεσης λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου.

Νομοθετικά και ρυθμιστικά τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει θεσπίσει:

  • Με την Υπουργική Απόφαση της 12ηςΑυγούστου 2022, σχετικά με τον καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης για σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. και σταθμούς αποθήκευσης, δόθηκε προτεραιότητα σε έργα των μεγάλων εταιριών του κλάδου, ειδικά σε αυτά της Κοζάνης και της Φλώρινας, ενώ οι μικρότερες επενδύσεις, κατατάχθηκαν στις τελευταίες βαθμίδες ιεράρχησης.
  • Παράλληλα, στην ίδια απόφαση δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι θέσεις του Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας για άμεση προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες και αύξηση του ορίου ισχύος προσφοράς συνδέσεων.
  • Το ΣτΕ έκρινε πρόσφατα ότι οι αποφάσεις των κκ. Χατζηδάκη και Σκρέκα που επέτρεπαν απλοποιήσεις και κατατμήσεις μελετών συνιστούν «μεταβολή επί το δυσμενέστερον» και ζητά νέες περιβαλλοντικές αξιολογήσεις και αδειοδοτήσεις σε έργα. Δηλαδή, την προχειρότητα της κυβέρνησης θα την πληρώσει το περιβάλλον, οι κοινότητες και οι επενδυτές.
  • Και, βέβαια, η μεγάλη εξαπάτηση με το νέο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο εξαγγέλλεται διαρκώς από το 2020 και ακόμη το περιμένουμε. Μέχρι τότε, όλοι μας βιώνουμε την πίεση από την άναρχη και ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ΑΠΕ.

Για τα παραπάνω αναφερόμενα θέματα, ήτοι της καθήλωσης, της απογοήτευσης και της ναρκοθέτησης των ενεργειακών κοινοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας, εκτός από την παρέμβαση μου στο φόρουμ, κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις 10 Νοεμβρίου κοινοβουλευτική ερώτηση που ζητά, αρμοδίως, θεσμικές απαντήσεις.

Παράλληλα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, εμείς έχουμε θέσει ως προγραμματικό στόχο, τουλάχιστον το 50% των νέων αδειών να αφορά ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή, με παράλληλη άρση των εμποδίων που έχει επιβάλλουν τα αρμόδια Υπουργεία την τελευταία πενταετία, επαναφορά της προτεραιότητας στη χορήγηση αδειών και όρων σύνδεσης για τις ενεργειακές κοινότητες και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συμπερασματικά, οι ενεργειακές κοινότητες χρειάζονται πραγματική στήριξη, αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ενεργοποίηση των πολιτών ώστε να αποτελέσουν το εργαλείο για προσιτή ενέργεια.

Γιατί, για πούμε τα πράγματα με το όνομα τους η ενεργειακή Δημοκρατία, για να είναι αποδοτική και συμφέρουσα πρέπει να είναι όντως Δημοκρατία.

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης

Tags: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Previous Post

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη συντήρηση του Αρχοντικού Χριστόπουλου

Next Post

Πληρώνεται σήμερα το «μπόνους» των 300 ευρώ σε ανέργους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Next Post
πορτοφολι, χρημα

Πληρώνεται σήμερα το «μπόνους» των 300 ευρώ σε ανέργους – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπή ρεύματος την Τετάρτη 08-04-2026
  • Δήμος Κοζάνης: Ανακοίνωση για τη λαϊκή αγορά επί της οδού Αριστοτέλους
  • Δυτική Μακεδονία: Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους – Πραγματοποιήθηκαν -179- τροχονομικοί έλεγχοι
  • Δήμος Βοΐου: Αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου στο Δρυόβουνο
  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr