• Latest
πρασσος--αρσυ

Πανάκριβο το ρεύμα και με τα έγχρωμα τιμολόγια.. Γράφει ο Στέφανος Πράσσος*

4 Ιανουαρίου 2024
Η κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Η κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

30 Ιανουαρίου 2026
Η Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου έκοψε την Βασιλόπιτα. Βίντεο και φωτογραφίες

Η Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου έκοψε την Βασιλόπιτα. Βίντεο και φωτογραφίες

30 Ιανουαρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών

Πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών

30 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες

30 Ιανουαρίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Δίκαιη είναι η φορολογική πολιτική που δεν κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πλούτο»

30 Ιανουαρίου 2026
Σέρβια 2026: Ένας Δήμος, μια μεγάλη αγκαλιά παράδοσης και κεφιού – Το πλήρες πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων

Σέρβια 2026: Ένας Δήμος, μια μεγάλη αγκαλιά παράδοσης και κεφιού – Το πλήρες πρόγραμμα των Αποκριάτικων εκδηλώσεων

30 Ιανουαρίου 2026
Anti-stress παιχνίδια με επαναληπτικές κινήσεις για χαλάρωση

Anti-stress παιχνίδια με επαναληπτικές κινήσεις για χαλάρωση

30 Ιανουαρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

56χρονος βίασε την 78χρονη θεία του με κινητικά προβλήματα

30 Ιανουαρίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθησαν 4 άτομα για ναρκωτικά, σε περιοχές των Γρεβενών και της Κοζάνης

30 Ιανουαρίου 2026
χρημα

Στις μισθοδοσίες σήμερα οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα από τις φοροελαφρύνσεις – Οι κερδισμένοι, δείτε παραδείγματα

30 Ιανουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Οδοντίατρος πρωταγωνιστής σε δύο επεισόδια μέσα σε 24 ώρες – Προκάλεσε ζημιές σε ιατρείο και επιτέθηκε σε αστυνομικούς

30 Ιανουαρίου 2026
παιδι

Πέθανε 5χρονος – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις του

30 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πανάκριβο το ρεύμα και με τα έγχρωμα τιμολόγια.. Γράφει ο Στέφανος Πράσσος*

sierafm by sierafm
4 Ιανουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
πρασσος--αρσυ
0
SHARES
47
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που θεσμοθετεί η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθώντας να μεταφέρει τη συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα που είναι οι υψηλές τιμές του ρεύματος σε τι χρώμα τιμολόγιο θα διαλέξουμε.

Η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι πως ότι χρώμα και να διαλέξουμε θα πληρώσουμε το ρεύμα από 50% έως και 100% πάνω από τις τιμές που πληρώναμε δυο χρόνια πριν, τότε που ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση.

Επίσης ακριβότερα κατά 2 έως 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα σε σχέση με τους λογαριασμούς του Δεκεμβρίου 2023 θα πληρώσουμε τον Ιανουάριο του 2024 και στα πολυδιαφημιζόμενα «πράσινα τιμολόγια»

Τα πραγματικά δεδομένα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιώντας απόφαση της κομισιόν από την 1η  Ιανουαρίου 2024 σταματάει τις  κρατικές επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας (power pass), ρίχνοντας τους λαϊκούς καταναλωτές ρεύματος στο «λάκκο με τα λιοντάρια» του χρηματιστηρίου ενέργειας.

Έτσι για να «χρυσώσει το χάπι» θεσμοθετεί ένα νέο πρόγραμμα τιμολόγησης με τέσσερα είδη τιμολογίου (μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί) με τον Υπουργό Ενέργειας μάλιστα να προπαγανδίζει καθαρά το πράσινο στο οποίο θα μεταφερθούν όλοι οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν είδος τιμολογίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση επαναφέρει τη «ρήτρα αναπροσαρμογής» που η ίδια είχε καταργήσει πριν ένα χρόνο μετονομάζοντάς την σε  «Μηχανισμό Διακύμανσης» ο οποίος θα προσδιορίζεται με βάση έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο που και να τον αναλύσουμε ελάχιστα θα ωφεληθούμε αφού όλα τα δεδομένα ορίζονται από το χρηματιστήριο ενέργειας και τα «ψιλά γράμματα» των συμβολαίων.

Το 2023 έκλεισε με την Ελλάδα να έχει τις πιο ακριβές τιμές ρεύματος στην Ευρώπη (31/12/2023 = 110 ευρώ/ MW/h). Ελαφρώς πιο πάνω είναι μόνο η Ιταλία και η Μάλτα (112 ευρώ/ MW/h), Στην Πολωνία 54 ευρώ/ MWh και στη Βουλγαρία με 36 ευρώ/ MWh. Δέκα φορές φθηνότερο από την Ελλάδα είναι το ρεύμα σε Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο (10 ευρώ/ MW/h). Συνολικά το 2022 και το 2023 η Ελλάδα είχε το ακριβότερα ρεύμα στην Ευρώπη!!!

Θλιβερή φιγούρα ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης ο οποίος περιδιαβαίνει τα κανάλια διαλαλώντας τον «ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ο οποίος μειώνει τις τιμές».

Μισές αλήθειες ακούσαμε από τον κύριο Υπουργό: Συγκεκριμένα «ξέχασε» να αναφέρει πως ακόμα και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός στη λιανική μεταξύ των παρόχων (εμπόρων) οι τελικές τιμές θα διαμορφώνονται με βάση τις τιμές στη χονδρική που θα αποφασίζουν οι παραγωγοί ρεύματος μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας όμως καθορίζεται από πέντε ισχυρούς Ενεργειακούς Ομίλους, παραγωγούς ρεύματος, με κερδοσκοπικά κριτήρια χωρίς κανέναν ανταγωνισμό αφού ασχέτως προσφοράς η τελική τιμή αποζημίωσης όλων των παραγωγών καθορίζεται από την ακριβότερη τιμή!

Πως μπορεί λοιπόν ο λαϊκός καταναλωτής ρεύματος να περιμένει φθηνότερες τιμές όταν με όλες τις ευνοϊκές συγκυρίες (ήπιος χειμώνας, χαμηλές τιμές φυσικού αερίου και γεμάτες τις δεξαμενές LNG) οι τιμές στη χονδρική  παραμένουν διπλάσιες (105 ευρώ/ MW/h τον Δεκέμβριο) από τις προ ενεργειακής κρίσης τιμές (53 ευρώ/ MW/h); Που θα εκτιναχτούν άραγε οι τιμές αν έστω και μία από τις παραπάνω ευνοϊκές συγκυρίες αλλάξει, κάτι που είναι πολύ πιθανό;

Επίσης ψέματα λέει ο κ. Σκυλακάκης πως τα τέλη διοξειδίου του άνθρακα που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο ρύπων (χρηματιστήριο της απάτης) επιβαρύνουν μόνο τον λιγνίτη ενώ όπως όλοι γνωρίζουμε επιβαρύνουν, έστω και λιγότερο, και την παραγωγή ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο.

Δεν είναι όμως μόνο οι τιμές που βαρύνουν τα τιμολόγια αλλά και τα χαράτσια (ρυθμιζόμενες χρεώσεις) που βαρύνουν όλα τα χρώματα και όλους του παρόχους. Έτσι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του λογαριασμού αντί να καταργηθούν ή έστω να μειωθούν αυξάνονται αφού οι διαχειριστές των Δικτύων (ΑΔΜΗΕ- ΔΕΔΗΕ) αύξησαν σημαντικά τα τέλη χρήσης Δικτύων.

Με το σύστημα τόσο των πράσινων όσο και των κίτρινων τιμολογίων το μόνο σίγουρο είναι ότι το ρίσκο της αγοράς βαρύνει μόνο τον καταναλωτή, ο οποίος και θα κληθεί να πληρώσει φουσκωμένα τιμολόγια σε περίπτωση που η τιμή του χρηματιστηρίου ενέργειας ξεφύγει εκ νέου όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αν όμως οι καταναλωτές διαλέξουν το μπλε (σταθερό τιμολόγιο) που είναι και πιο ακριβό από τα άλλα, πάλι παίρνουν το ρίσκο σε περίπτωση που πέσουν σημαντικά οι τιμές αυτοί να συνεχίσουν να πληρώνουν ακριβά και «κλειδωμένα» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι Παγίδες

Σαν να μην έφθαναν όλες αυτές οι σκοτούρες υπάρχουν και οι παγίδες (τυράκι στη φάκα) που στήνουν οι προμηθευτές και αν δεν τις προσέξουμε θα βρεθούμε προ εκπλήξεων. Μια τέτοια παγίδα είναι οι εκπτώσεις ή οι προσφορές. Έτσι για να υπογράψουμε τα συμβόλαια μας δίνουν προσφορά με μειωμένη τιμή έως και 50% που όμως μπορεί να ισχύουν μόνο για τον πρώτο μήνα και μετά μειώνεται η καταργείται εντελώς. Παγίδα είναι και η «έκπτωση συνέπειας» που πολλές φορές φτάνει και τα 8 λεπτά/ΚW/h αλλά αν καταργηθεί θα δούμε αύξηση της τιμής του ρεύματος έως και 80%!!!

Μια άλλη απατεωνιά στα «ψηλά γράμματα» των κυμαινόμενων συμβολαίων παίζεται και στα άνω και κάτω όρια (L_d –κάτω όριο αναφοράς) και (L_u –άνω όριο αναφοράς) που καθορίζουν το αποτέλεσμα στο «μηχανισμό διακύμανσης». Αυτό καθορίζει μετά από ποια τιμή χονδρικής ο πάροχος θα μειώνει ή θα αυξάνει τις τιμές στα τιμολόγια λιανικής. Έτσι έχουν πολύ χαμηλά και τα δυο όρια ώστε όλα να λειτουργούν υπέρ των παρόχων και εις βάρος των καταναλωτών. π.χ ενώ έχουν το ανώτερο όριο στα 70 ευρώ/ MW/h, για να ανεβαίνουν έτσι κι αλλιώς οι τιμές, βάζουν το κατώτερο όρια στα 60 ευρώ/ MW/h που λογικά αποκλείεται να πέσουν από εκεί και κάτω οι τιμές. «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει»!

Εν κατακλείδι, βλέπουμε πως δεν αρκεί η γνώση για το πώς λειτουργούν τα έγχρωμα τιμολόγια και ο περίπλοκος μαθηματικός τύπος αλλά χρειάζεται ο καταναλωτής να έχει και «μαντικές ικανότητες» για να προβλέψει τις μελλοντικές τιμές και τη βούληση των κερδοσκόπων που καθορίζουν, μέσω του χρηματιστηρίου, τις χονδρικές τιμές του ρεύματος.

Αντί λοιπόν να ασχολούμαστε καθημερινά με τις τιμές του ρεύματος είναι προτιμότερο να οργανωθούμε σε ένα μέτωπο εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και λαϊκών καταναλωτών ρεύματος και να απατήσουμε:

  • Άμεση κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και ρύπων
  • Διατίμηση της τιμής του ρεύματος με βάση το κόστος παραγωγής
  • Έξω όλοι οι κερδοσκόποι βιομήχανοι από την Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή και εμπορία της Η/Ενέργειας
  • Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα με στόχο την πλήρη Κοινωνικοποίηση.
  • Για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στη διεύθυνση και σε όλα τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, προσανατολισμένη στα λαϊκά συμφέροντα και μόνο που θα πρωτοστατήσει χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας με σεβασμό στην αειφορία, τη βιοποικιλότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος

 

Κοζάνη 4/1/2024

 

Στέφανος Πράσσος*

Πρώην πρόεδρος Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»

Πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος, εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

Tags: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΑΣΣΟΣ
Previous Post

Σάκης Αρναούτογλου: Χορταστικές χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο – Ο καιρός μέχρι 11/1

Next Post

Κοζάνη: Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και λοιμώξεων γέμισαν την παθολογική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου

Next Post
ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗ

Κοζάνη: Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού και λοιμώξεων γέμισαν την παθολογική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η κοπή της βασιλόπιτας του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο
  • Η Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου έκοψε την Βασιλόπιτα. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών
  • Σιάτιστα: Τα Εκπαιδευτήρια γιόρτασαν τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Δίκαιη είναι η φορολογική πολιτική που δεν κλείνει τα μάτια στο μεγάλο πλούτο»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr