• Latest
ΓΙΑΤΡΟΣ

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο της μήτρας

8 Φεβρουαρίου 2024
Κινητοποίηση ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ που αντιδρά στο πρόγραμμα περικοπών

Κινητοποίηση ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ που αντιδρά στο πρόγραμμα περικοπών

6 Ιουνίου 2025
Ο Όμιλος ΔΕΗ και ο Οργανισμός Hydropower Sustainability Alliance εγκαινιάζουν νέα συνεργασία για την ενίσχυση των πρακτικών βιωσιμότητας στην υδροηλεκτρική παραγωγή στην Ελλάδα

Ο Όμιλος ΔΕΗ και ο Οργανισμός Hydropower Sustainability Alliance εγκαινιάζουν νέα συνεργασία για την ενίσχυση των πρακτικών βιωσιμότητας στην υδροηλεκτρική παραγωγή στην Ελλάδα

6 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Το τριήμερο 03 έως 05 Ιουνίου συνελήφθησαν έξι άτομα για ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία

6 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ

ΔΕYΑΒ: Αρρυθμία – διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα

6 Ιουνίου 2025
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) σε εξέλιξη Τσολακόπουλος Ανδρέας

6 Ιουνίου 2025
Σκύλος δάγκωμα

Συνελήφθη 48χρονη και της επιβλήθηκε πρόστιμο 600 ευρώ, γιατί ο σκύλος βγήκε από την αυλή της, επιτέθηκε και δάγκωσε τον 21χρονο στο πόδι

6 Ιουνίου 2025
Αξιολόγηση: Στη 14η θέση πανελλαδικά ο Δήμος Κοζάνης σε σύνολο 184 Δήμων

Αξιολόγηση: Στη 14η θέση πανελλαδικά ο Δήμος Κοζάνης σε σύνολο 184 Δήμων

6 Ιουνίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 45χρονος σε περιοχή της Φλώρινας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση δικαστηρίου

6 Ιουνίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Υποχρέωση ετήσιας δήλωσης εφαρμογής μέτρων πυροπροστασίας για ακίνητα εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

6 Ιουνίου 2025
Κωνσταντινίδης

Παρέμβαση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για μειωμένες καταβολές από τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση σε αγρότες του Βοΐου.

6 Ιουνίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Πολλαπλά επωφελής και δίκαιη η διατήρηση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, μέσα από την συνέχιση λειτουργίας της ασφαλούς, καθαρής και σύγχρονης Πτολεμαΐδας V»

6 Ιουνίου 2025
Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Κοζάνη  Μνημόνια Συνεργασίας για ενίσχυση της ασφάλειας και διαχείριση αδέσποτων ζώων

Επίσκεψη Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη στην Κοζάνη Μνημόνια Συνεργασίας για ενίσχυση της ασφάλειας και διαχείριση αδέσποτων ζώων

6 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεάν εξετάσεις για καρκίνο της μήτρας

sierafm by sierafm
8 Φεβρουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΙΑΤΡΟΣ
0
SHARES
71
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Από τις αρχές Μαρτίου περίπου 2.432.000 γυναίκες θα αρχίσουν σταδιακά να λαμβάνουν SMS με ενημέρωση στο κινητό τους για τον προγραμματισμό του ραντεβού των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο εξήγγειλε η κυβέρνηση, περιλαμβάνει τεστ Παπ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αν. υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, από το βήμα του 8ου ετήσιου συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, έπεται το πρόγραμμα για τον καρκίνο του πνεύμονα. Το screening του γυναικείου πληθυσμού αναφορικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας περιλαμβάνει δωρεάν ολοκληρωμένο έλεγχο.

«Μιλάμε όχι απλώς για τη λήψη του δείγματος, αλλά και για τη διενέργεια της βιοψίας. Ο λόγος που το κάναμε αυτό είναι για να μη σκέφτονται οι γυναίκες τι ακολουθεί μετά το πρώτο βήμα του screening, αποφεύγοντας και την αρχική εξέταση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η βιοψία συνεπάγεται ένα πολύ υψηλό κόστος και οι γυναίκες όταν έχουμε οικονομικές δυσκολίες αποφεύγουμε και το πρώτο βήμα, επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να αντέξουμε τα επόμενα», σημείωσε η ίδια.

Ενα σημαντικό πρόβλημα που κλήθηκε το υπουργείο Υγείας να ξεπεράσει είναι αυτό της προσβασιμότητας των γυναικών από τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας στον δωρεάν προληπτικό έλεγχο. Και συγκεκριμένα, τη δυσκολία λήψης κολπικού δείγματος για τη διενέργεια του HPV DNA τεστ.

Πρόκειται για την εξέταση υψηλής ακρίβειας που δίνει την πληροφορία ποια γυναίκα βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως η Πολιτεία αναμένεται να εφαρμόσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνική του self-sampling, η οποία είναι πολύ διαδεδομένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως π.χ. Αυστραλία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.ά.

Μέσω του self-sampling, δηλαδή της διαδικασίας αυτο-δειγματοληψίας, η γυναίκα λαμβάνει μόνη της δείγμα από τον κόλπο και το αποστέλλει μέσω κούριερ στο εργαστήριο για ανάλυση.

Σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρείας HPV, αναφέρει πως το self-sampling αναμένεται να προσφέρει οριζόντια κάλυψη στις γυναίκες όλης της επικράτειας.

«Το βρίσκω πολύ σημαντικό. Πρόκειται για ιδιαιτέρως αξιόπιστη διαδικασία και θα λύσει πολλά προβλήματα πρόσβασης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) και πάρα πολλοί διεθνείς οργανισμοί με τις οδηγίες τους όχι μόνο αποδέχονται, αλλά και προτείνουν το self sampling», αναφέρει.

ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ

Τα σενάρια που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας και βρίσκονται υπό μελέτη λένε είτε η γυναίκα να κάνει μόνη της τη λήψη και να στέλνει το δείγμα με κούριερ είτε να το παραδίδει στο φαρμακείο και ο φαρμακοποιός να κάνει την αποστολή είτε ακόμη και να εμπλακεί το δίκτυο των μαιών που υπάρχει σε όλη την επικράτεια για την αποστολή του γενετικού υλικού.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΕΣΤ

«Αν η γυναίκα που θα κάνει το HPV DNA test βρεθεί αρνητική στον ιό HPV, θα ξανακάνει έλεγχο σε 5 χρόνια και έως τότε δεν χρειάζεται να κάνει ούτε ΠΑΠ τεστ ούτε τίποτε άλλο», εξηγεί ο κ. Αγοραστός.

«Αν βρεθεί, όμως, θετική, τότε θα πρέπει να πάει στον γιατρό, ο οποίος θα κάνει περαιτέρω εξετάσεις και συγκεκριμένα τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση και βιοψία», τονίζει ο κ. Αγοραστός.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ HPV

Το υπουργείο Υγείας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφορικά με την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV κοριτσιών, αλλά και αγοριών.

Για το λόγο αυτόν έχει επεκταθεί ήδη η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV για το τρέχον έτος, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα επέκτασης της χορήγησής του το 2025.

Πηγή eleftherostypos.gr

Tags: δωρεανΕΞΕΤΑΣΕΙΣΚΑΡΚΙΝΟΣ
Previous Post

Τέλος η ασφαλιστική ικανότητα με οφειλές για επαγγελματίες και αγρότες – Κίνδυνος να μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ 733.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Next Post

Καταγγελία καρκινοπαθούς για τον «Άλλον Άνθρωπο»: Παραπονέθηκα για το φαγητό και έφαγα κλωτσιές

Next Post
Ο Άλλος Άνθρωπος

Καταγγελία καρκινοπαθούς για τον «Άλλον Άνθρωπο»: Παραπονέθηκα για το φαγητό και έφαγα κλωτσιές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Κινητοποίηση ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ που αντιδρά στο πρόγραμμα περικοπών
  • Ο Όμιλος ΔΕΗ και ο Οργανισμός Hydropower Sustainability Alliance εγκαινιάζουν νέα συνεργασία για την ενίσχυση των πρακτικών βιωσιμότητας στην υδροηλεκτρική παραγωγή στην Ελλάδα
  • Το τριήμερο 03 έως 05 Ιουνίου συνελήφθησαν έξι άτομα για ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία
  • ΔΕYΑΒ: Αρρυθμία – διακοπή υδροδότησης στην Σιάτιστα
  • Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) σε εξέλιξη Τσολακόπουλος Ανδρέας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr