Ο Economist…
Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να κυκλοφορεί με τον Economist … παραμάσχαλα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα όσο τα περιγράφουν οι αγγλοσάξονες!
Ο κ. Κώστας Σημίτης
Πριν από λίγους μήνες ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης – που συνήθως δεν τον στεναχωρεί τον πρωθυπουργό! – είχε τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αμφισβητώντας το παραγωγικό υπόδειγμα, για το οποίο … αυτοθαυμαζόταν η κυβέρνηση. Είχε πεί μάλιστα – αν θυμάμαι καλά – πως η ανάπτυξη βασιζόταν στον τουρισμό και στα ακίνητα.
Μείωση
Ε, λοιπόν, ήλθε η Eurobank προχθές να επιβεβαιώσει την απαισιοδοξία του κ. Σημίτη, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% στη διάρκεια του 2023 – για πρώτη φορά μετά από το 2020! Δηλαδή με απλά λόγια – έλεγαν στη δεκαετία του 1950 – «δεν δημιουργούνται φουγάρα», εννοώντας ότι δεν χτίζονται εργοστάσια!
Ιδιωτική κατανάλωση
Και μπορεί η ελληνική οικονομία πέρυσι να αναπτύχθηκε περισσότερο από την ευρωπαϊκή και εφέτος να κινηθεί επίσης σε καλύτερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά επί της ουσίας η ανάπτυξη βασίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση. Είναι το ίδιο μοντέλο που χρεοκόπησε το 2009. Το αντιλαμβάνεστε υποθέτω το αδιέξοδο…
Εξαγωγές
Και να συμπληρώσω ακόμη ότι το γεγονός ότι η ευρωζώνη θα έχει – εάν έχει… – ασθενική ανάπτυξη εφέτος, θα «χτυπήσει» πάνω στις ελληνικές εξαγωγές. Οι οποίες πέρυσι μόλις και μετά βίας κατόρθωσαν να έχουν θετικό πρόσημο….
Τα όμορφα projects…
Ηταν τότε, το 2020 που ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης προχωρά στην ανακοίνωση ενός αρκετά φιλόδοξου master plan για την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Είχε μπει μπροστά η απολιγνιτοποίηση της περιοχής….
Projects που πρότειναν μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και το νέο παραγωγικό μοντέλο την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης.
Το master plan με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών και άλλων διοικητικών πράξεων θα προσέλκυε επενδύσεις της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ οι οποίες θα έδιναν δουλειές στην πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι απασχολούνται στα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Με βάση το ίδιο σχέδιο οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα σβήνουν σταδιακά μέχρι το 2028.
…όμορφα καίγονται
Ολα αυτά τότε. Το μακρινό 2020 – ένα χρόνοι μετά από την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019. Εκτοτε έχουν περάσει 4 χρόνια. Το εγχείρημα, προχώρησε σιγά – σιγά στο επόμενο βήμα, που είναι η σύνταξη νομοσχεδίου, η έκδοση άλλων αποφάσεων, αλλά και η μεταβίβαση τεράστιων εκτάσεων από τη ΔΕΗ προς το ελληνικό δημόσιο.
Όπως είχε γράψει ο ΟΤ στις 22 Ιανουαρίου, οι μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται την απόφαση τους νας την ξανασκέφτονται! Η την έχουν αναβάλει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων πάγωσαν τα όποια επενδυτικά τους σχέδια για τις λιγνιτικές περιοχές!
Προφανώς και η διαδικασία της αποκατάστασης εδαφών αλλά και της έκδοσης και εφαρμογής πολεοδομικών σχεδίων έχουν πολύ δρόμο μπροστά της.
Αλλά και πέραν αυτών κάποιες άλλες επιχειρήσεις όταν έφτασε η ώρα να βάλουν στο χαρτί τα projects και να τα κοστολογήσουν διαπίστωσαν πως δεν τους συνέφερε.
Λέμε και μια κουβέντα παραπάνω! Κάπως έτσι….
Πάντως, όσο περνάει ο καιρός μαθαίνω από όλο και περισσότερους υποψήφιους επενδυτές πως το master plan των επενδύσεων μάλλον δεν προχωράει…
«Τα όμορφα projects όμορφα καίγονται…» μου είπαν παραφράζοντας τον τίτλο της γιουγκοσλάβικης ταινίας: «Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται…»
Επεα πτερόεντα….
Υδρογονάνθρακες
Θα σας πάω σε έναν άλλο τομέα. Και πιο συγκεκριμένα θα σας μεταφέρω στο upstream.
Και η αφορμή είναι η εκτέλεση υπεράκτια της Κρήτης, εργασιών πρόσκτησης τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών από σεισμογραφικό σκάφος της εξειδικευμένης εταιρείας σε τέτοιες δραστηριότητες, της νορβηγικής PGS. Γίνονται στις δύο παραχωρήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil – HELLENiQ ENERGY. Πρόκειται για τα μπλοκ «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης»
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η εκμετάλλευση του πλούτου που θα προσφέρουν οι ποσότητες του, είναι το μεγάλο όνειρο αρκετών Ελλήνων. Εντάξει, δεν έχουμε ακόμα γεμίσει εξέδρες εξόρυξης φυσικού αερίου, αλλά πολύ θα το θέλαμε. Βάζω και τον εαυτό μου σε αυτούς. Δεν σας το κρύβω….
Το Ramform Hyperion
Να πάω λοιπόν στην ουσία του θέματος, που λέμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι, και να σταματήσω να ονειροπολώ…
Από τις 22 Φεβρουαρίου βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κρήτης το Ramform Hyperiοn το μεγαλύτερο σκάφος της PGS.
Με τον εξοπλισμό που διαθέτει χαρτογραφεί το υπέδαφος προκειμένου στη συνέχεια να εντοπιστούν με ευκρίνεια οι στόχοι που πιθανόν να κρύβουν κοιτάσματα.
Το σκάφος κινείται περισσότερο προς τα νοτιοδυτικά των δύο παραχωρήσεων που βλέπουν προς τη Λιβύη. Οι περιοχές εκείνες προφανώς έχουν το γεωλογικό ενδιαφέρον.
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πόσο θα μείνει το σκάφος. Η NAVTEX που έχει εκδοθεί πάντως έχει δεσμεύσει την περιοχή των ερευνών μέχρι τις 31 Μαρτίου!
Για να δούμε; Θα εξαντλήσει το χρονικό όριο….;
ot.gr