• Latest
εφορια φορολογια

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το 50αρικο στον λογιστή, έτοιμο το Taxisnet

5 Απριλίου 2024
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Γαλατινή και Μακεδονικό Β!

24 Οκτωβρίου 2026

Σιάτιστα: Κάλεσμα του Ιππικού Συλλόγου για συμμετοχή στην παρέλαση της 4ης Νοεμβρίου

24 Οκτωβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Βόιο την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου

24 Οκτωβρίου 2026
Συνάντηση της ΕΛΑΣ στην Κοζάνη

Συνάντηση της ΕΛΑΣ στην Κοζάνη

24 Οκτωβρίου 2026
Εκδήλωση της ΚΟ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Με τον «μονόδρομο» των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;

Εκδήλωση της ΚΟ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Με τον «μονόδρομο» των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;

24 Οκτωβρίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Φλώρινα: 67χρονη είχε καταδίκη για κλοπή

24 Οκτωβρίου 2026
Αποσύρονται τον Σεπτέμβριο οι μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου – Σχέδιο της ΔΕΗ για «λουκέτο» στο τέλος 2024 και σε Μελίτη, Μεγαλόπολη 4

Eurostat: Βούλιαξε το ΑΕΠ στη Δυτική Μακεδονία – Ποιες είναι οι 5 οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες

24 Οκτωβρίου 2026
Αλλαγή ώρας

Αλλαγή ώρας που κανείς δεν θέλει πια

24 Οκτωβρίου 2026
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ

Αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για τα Αιολικά στο Μπούρινο

23 Οκτωβρίου 2026
Σιάτιστα: Ξεκινάει η μελέτη για το ξενοδοχείο Αρχοντικό

Στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό» η δωρεά 2 εκατομμυρίων δολαρίων της Μαριάνθης Γκιουλέ. Βίντεο

23 Οκτωβρίου 2026
Συνεχίζεται η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με νέες ποτίστρες στον Δήμο Γρεβενών.

Εξηγήσεις και έγγραφα για τις ποτίστρες ζητάει ο Κασαπίδης

23 Οκτωβρίου 2026
Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη η σύμβαση για το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού,  ύψους 954.283 ευρώ

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη η σύμβαση για το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού,  ύψους 954.283 ευρώ

23 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι γλιτώνουν το 50αρικο στον λογιστή, έτοιμο το Taxisnet

sierafm by sierafm
5 Απριλίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
0
SHARES
266
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέσα στον μήνα αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024. Για πρώτη φορά για χιλιάδες υπόχρεους οι φορολογικές δηλώσεις στο Taxisnet θα είναι προσυμπληρωμένες συνεπώς, θα είναι «αχρείαστη» και η παρουσία στον λογιστή.

Ένα πρόσθετο «δώρο» που έχει να κάνει με τη χρονική διάρκεια της ισχύς της έκπτωσης 3% που θα συνοδεύει την εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523.

Σύμφωνα με την επίμαχη διάταξη, «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενωνμε αυτόν οφειλών, έκπτωση 3%».

Αυτό σημαίνει πως η έκπτωση 3% θα ισχύσει και σε περίπτωση παράτασης των φορολογικών δηλώσεων (μετά την 31η Ιουλίου), καθώς η πρώτη δόση θα μεταφερθεί μαζί με την δεύτερη στο τέλος του Αυγούστου 2024. Με απλά λόγια, και όσοι πληρώσουν εφάπαξ το φόρο στο τέλος του Αυγούστου 2024 θα λάβουν την έκπτωση του 3%.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με χρεωστικό εκκαθαριστικό που θα πρέπει να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ. Εφόσον δεν πληρώσει το φόρο αυτό έως τις 31 Ιουλίου, αλλά τον καταβάλει εφάπαξ στις 30 Αυγούστου, κάνοντας χρήση πιθανής παράτασης, θα καταβάλει τελικά στην εφορία 970 ευρώ φόρο, διότι θα ευνοηθεί από την έκπτωση του 3% που θα εξακολουθήσει να ισχύει.

Σε 8 δόσεις η πληρωμή του φόρους εισοδήματος

Σύμφωνα με την ίδια τροπολογία, η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.

Λυμένα χέρια

Λυμένα τα χέρια θα έχουν συνταξιούχοι και μισθωτοί όσον αφορά την φορολογικές δηλώσεις καθώς αυτές θα είναι προσυμπληρωμένες.

Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υποχρέων. Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑ∆Ε και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα.

Οι υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία:

  • Εισάγεται η ψηφιακή – ηλεκτρονική επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τον φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας.
  • Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  • Προσδιορίζονται με σαφήνεια οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους και υπό προϋποθέσεις θα δίνεται παράταση. Με τη επιβολή μέγιστης διάρκειας επιτυγχάνεται η ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων, καθώς και η αύξηση των εσόδων από τους ελέγχους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Previous Post

Μήνυση και αυτόφωρο για ενδοοικογενειακή βία σε δημοτικό σύμβουλο Κοζάνης-Φέρεται να χτύπησε τη σύντροφό του

Next Post

Πότε χαλάει ο καιρός με βροχές, βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας

Next Post
καιρος βροχη

Πότε χαλάει ο καιρός με βροχές, βοριάδες και πτώση της θερμοκρασίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΠΣ Κοζάνης: Νίκες για Γαλατινή και Μακεδονικό Β!
  • Σιάτιστα: Κάλεσμα του Ιππικού Συλλόγου για συμμετοχή στην παρέλαση της 4ης Νοεμβρίου
  • Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο Βόιο την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου
  • Συνάντηση της ΕΛΑΣ στην Κοζάνη
  • Εκδήλωση της ΚΟ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Με τον «μονόδρομο» των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  2. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  3. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  4. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  5. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr