Συναγερμός από τον ΕΟΔΥ έπειτα από τον θάνατο παιδιού από παρβοϊό: Καλέι σε αυξημένη επιφυλακή τους γιατρούς όλης της χώρας.
Σε αυξημένη εγρήγορση για συμπτώματα μυοκαρδίτιδας που προκαλείται από Parvovirus, δηλαδή από παρβοϊό, καλεί ο ΕΟΔΥ, καθώς όπως προκύπτει από ενημέρωση στους Ιατρικούς Συλλόγους, ένα παιδί έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη στις 10 Απρλίου.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, νεκρό από οξεία μυοκαρδίτιδα λόγω Parvovirus B19 είναι ένα παιδί 3,5 ετών ενώ ήδη εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων σε παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.
Σημειώνεται πως παρβοϊός ή αλλιώς ιός του λοιμώδους ερυθήματος – γνωστός επίσης και ως πέμπτη νόσος – παρουσιάζει πανευρωπαϊκή έξαρση αυτήν την εποχή, ενώ εμφανίζει ως πρώτο σύπτωμα ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα στα δύο μάγουλα.
Είναι πολύ επικίνδυνος για τις εγκύους και τα μωρά με επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σύμφωνα με τα τα δεδομένα του ΕΟΔΥ έως 26/04/2024, ήδη 11 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη, εκ των οποίων ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε, ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοκαρδίτιαδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται, δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα και τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.
Μετά τη διαπίστωση της συρροής των κρουσμάτων ο ΕΟΔΥ συνέστησε διακοπή της λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, και ζήτησε απολύμανση.
Στη συνέχεια προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.
Ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά, καθώς εντοπίστηκαν επίσης εντεροϊοί και ρινοϊοί σε κάποια παιδιά.
«Η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού. Ταυτόχρονα από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus ακολουθούμενος από τον Aderovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B19 είχαν ταυτόχρονα συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus», όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Πηγή: Newsbeast.gr