• Latest
Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης

24 Μαΐου 2024
Υπογραφή σύμβασης για αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γενικό Λύκειο-Γυμνάσιο Σερβίων

Υπογραφή σύμβασης για αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γενικό Λύκειο-Γυμνάσιο Σερβίων

6 Αυγούστου 2025
ΟΧΙ στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων

Ξεκινάει ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Κοζάνη

6 Αυγούστου 2025
Στην κοινή συνεδρίαση ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης

Καύση σκουπιδιών: Σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου και Συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

6 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή

Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή

6 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

6 Αυγούστου 2025
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Εράτυρα: Διάλεξη ‘Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι απλή’ του Ι. Πήτα, καθηγητή Πληροφορικής ΑΠΘ στις 7/8/2025

6 Αυγούστου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Το ΤΕΕ για το Νομοθετικό Πλαίσιο Δηλώσεων Αυθαιρέτων και Αντικειμενικές Δυσχέρειες Εφαρμογής

6 Αυγούστου 2025
Πιλοτική Θερινή Δράση στο Τρανόβαλτο – Συνάντηση Τέχνης, Πολιτισμού και Τοπικής Ταυτότητας

«Τόπος – Τέχνη – Μέλλον»: Ολοκλήρωση της πιλοτικής εικαστικής δράσης του Δήμου Σερβίων στο Τρανόβαλτο

6 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τετάρτη 06 Αυγούστου

6 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος

Σιάτιστα: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικάνορος

6 Αυγούστου 2025
ΦΑΓΗΤΟ

Πρέπει το βραδινό να είναι το πιο μικρό γεύμα της ημέρας;

6 Αυγούστου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

Πνιγμός 12χρονης στη Ροδόπη: Το ασθενοφόρο είχε μηχανική βλάβη και το έσπρωχναν για να ξεκινήσει – Σε εξέλιξη η ΕΔΕ

6 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης

sierafm by sierafm
24 Μαΐου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στο επίκεντρο του Balkan Energy Forum στα Κοίλα της Κοζάνης
0
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πέντε μεγάλους στόχους υπηρετεί το Balkan Energy Forum, που διοργανώνουν στα Κοίλα Κοζάνης το Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης και η ΔΕΘ-Helexpo,  οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη και τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 23 Μαΐου 2024, παρουσία κορυφαίων στελεχών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων της Δημόσιας Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Διπλωματικών Αρχών και θεσμικών φορέων.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι να φωτίσει διαστάσεις του ενεργειακού ζητήματος, σχετικά με τις τάσεις που αναπτύσσονται, τις τεχνολογίες που προηγούνται στις εξελίξεις, τις πολιτικές που υιοθετούνται από την Ε.Ε. και να καταγράψει τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, των παραγωγών και των επιχειρήσεων. Επιπλέον, να προσδώσει στον θεσμό περιφερειακό χαρακτήρα και ρόλο, αντίστοιχο με αυτόν του Υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, να διευρύνει και να αναβαθμίσει το θεσμό του Balkan Forum μέσα από συμπράξεις και να στηρίξει τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση που συντελείται στη Δυτική Μακεδονία, αξιοποιώντας τα εργαλεία του ΣΔΑΜ. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το Balkan Energy Forum αποκτά και εκθεσιακή διάσταση, πέρα από τη συνεδριακή, με συμμετοχή πανεπιστημίων, επιχειρήσεων και επενδυτών στα θέματα ηλεκτροκίνησης, παραγωγής υδρογόνου και δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι η Δυτική Μακεδονία δεν είναι ο δοκιμαστικός σωλήνας της Ευρώπης και πως η δική της ενεργειακή και αναπτυξιακή μετάβαση αποτελεί μέρος μόνο μιας συνολικής και τεράστιας αλλαγής που συντελείται αυτή την εποχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως είπε: «Η συγκυρία αυτή δεν αποτελεί μόνον μια ευκαιρία να αντικαταστήσουμε τα φουγάρα με τα φωτοβολταϊκά και να κάνουμε το μαύρο των ορυχείων, πράσινο και φιλικό στο περιβάλλον, αλλά μια μοναδική ευκαιρία, να διαφοροποιηθούμε, να βελτιώσουμε την παραγωγική μας διαδικασία, να εξελίξουμε κλάδους που δεν είχαν αξιοποιηθεί, να εκσυγχρονίσουμε τις παραδοσιακές δυνατότητες και δεξιότητές μας, ενδεικτικά στον πρωτογενή τομέα».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του εξέφρασε την άποψη ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης πρέπει να αλλάξει το branding της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τους υψηλότερους κατά κεφαλήν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες στις σχετικές εκταμιεύσεις. «Η δίδυμη ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται στο επίκεντρο των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι εμείς, η Δυτική Μακεδονία, αποτελούμε το κύριο πεδίο αυτών των εξελίξεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η αλλαγή που συντελείται πρέπει να αξιολογηθεί ως μια μοναδική δυνατότητα για την περιοχή να βγει πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό.

«Να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Μακεδονίας», ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κ. Νίκος Παπαθανάσης, τελώντας τα εγκαίνια του Balkan Energy Forum. Σημείωσε, μάλιστα, ότι «το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Ελλάδας για το 2024 ανέρχεται στα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών». Από αυτά, όπως εξήγησε, τα 8 δισεκατομμύρια προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους και «έτσι χρηματοδοτούμε, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε του ΕΣΠΑ, προγράμματα της καθημερινότητας των πολιτών, από ζητήματα που σχετίζονται με την πρόληψη υγείας, έως και δράσεις που αφορούν εξοικονόμηση ενέργειας».

Ανέφερε, επίσης, ότι «η Δυτική Μακεδονία λαμβάνει από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το 67% των πόρων, ενώ για την περίοδο 2021-2027 έλαβε αυξημένο ΕΣΠΑ ύψους 394 εκ. ευρώ. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη κι ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ».

Αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στην ομιλία του σημείωσε ότι «η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή, αλλά είναι μια οικονομική πραγματικότητα» και εξήγησε ότι «η απολιγνιτοποίηση ήταν γνωστή με ημερομηνίες από το 2010» και ότι «η αύξηση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στον λιγνίτη, αφού το κατέστησε ακριβό καύσιμο ακόμη και στις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες».

Χαιρετίζοντας τα εγκαίνια του Balkan Energy Forum, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τόνισε από την πλευρά του ότι «επιστρέφουμε μετά από 12 χρόνια στην καρδιά των ενεργειακών εξελίξεων στην Κοζάνη».

«To Forum συμβάλει στο να παραμείνει η περιοχή στην καρδιά της Ευρώπης» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Κοζάνης, κ. Γιάννης Μητλιάγκας, ενώ ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης, σημείωσε ότι μέσω της διοργάνωσης του Balkan Energy Forum, ανοίγει ένας ακόμα δίαυλος επικοινωνίας και δημόσιου διαλόγου για μια πράσινη και κλιματικά ουδέτερη ανάπτυξη, με τη συμμετοχή πολλών και εκλεκτών συνομιλητών.

«Οι επενδυτές βλέπουν πιο φιλική την περιοχή» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης, επισημαίνοντας ότι «θέλουμε να ενισχύουμε το μερίδιό μας στη Δίκαιη Μετάβαση».

Τέλος, στο  χαιρετισμό του, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Jerry Ismael, ανέφερε ότι είναι σημαντικό η Δυτική Μακεδονία να καταφέρει να αναπτύξει τα πλεονεκτήματά της κατά τη διαδικασία της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και πως ο ενεργειακός διάδρομος Ελλάδας-Ουκρανίας θα μπορούσε στο μέλλον να στηρίξει την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου.

Το διεθνές συνεδριακό και εκθεσιακό γεγονός Balkan Energy Forum, διοργανώνεται από το Υφυπουργείο Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης και τη ΔΕΘ-Helexpo. Συνδιοργανωτή έχει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης, ενώ υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας. Μέγας Χορηγός είναι το Πράσινο Ταμείο. Επίσημοι χορηγοί είναι οι εταιρείες THALIS μέλος του Ομίλου Motor Oil, Hellenic Hydrogen και ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.

Tags: Balkan Energy Forum
Previous Post

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επίσκεψη της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου

Next Post

 ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στην Κοζάνη

Next Post
 ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στην Κοζάνη

 ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος στην Κοζάνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Υπογραφή σύμβασης για αναβάθμιση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γενικό Λύκειο-Γυμνάσιο Σερβίων
  • Ξεκινάει ο αγώνας ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Κοζάνη
  • Καύση σκουπιδιών: Σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου και Συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πλήρωση του δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή
  • Κοζάνη: Ψαράδες έπιασαν γουλιανό 100 κιλών στη λίμνη Πολυφύτου – Δείτε βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  3. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  4. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr