• Latest
εφορια φορολογια

Ποιοι εξαιρούνται από την υποβολή φορολογικής δήλωσης – Τι ισχύει για ζευγάρια, κατοίκους εξωτερικού και ανήλικα παιδιά

9 Ιουνίου 2024
Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα

22 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

22 Απριλίου 2026
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜ.Ω.Σ.) για το σχολικό έτος 2026-2027

Αντίστροφη μέτρηση  για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.

22 Απριλίου 2026
Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ

22 Απριλίου 2026
«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

«Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

22 Απριλίου 2026
Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Χρώμα και Ασφάλεια στο 11ο & 14ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης με τη δράση «Asphalt Art» την Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

22 Απριλίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 28χρονος, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην πόλη της Φλώρινας

22 Απριλίου 2026
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτη Σχοινά

22 Απριλίου 2026
εργατικο κεντρο

Το Ε.Κ.Ν.Κ ζητά την ενεργοποίηση μηχανισμών για τη διασφάλιση των καλύτερων συνθηκών εργασίας για τους  εργαζόμενους.

22 Απριλίου 2026
Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο» –  Τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός σε μια περιοχή σε κρίση;

Τραπέζι Διαλόγου στα FM: «Ο τόπος μέσα στον χώρο» –  Τι μπορεί να προσφέρει ο πολιτισμός σε μια περιοχή σε κρίση;

22 Απριλίου 2026
ΓΡΙΠΗ

Μπούκωμα και καταρροή: Είναι αλλεργία ή «κρυολόγημα»; Η ειδικός εξηγεί τις διαφορές

22 Απριλίου 2026
ΠΟΝΟΣ ΚΑΡΔΙΑ

Ξαφνικός, οξύς πόνος στο στήθος: Οι 7 συνήθεις αιτίες – Πότε να ζητήσετε βοήθεια

22 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 22 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι εξαιρούνται από την υποβολή φορολογικής δήλωσης – Τι ισχύει για ζευγάρια, κατοίκους εξωτερικού και ανήλικα παιδιά

sierafm by sierafm
9 Ιουνίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εφορια φορολογια
0
SHARES
21
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με χαμηλούς ρυθμούς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι 3 στους 4 φορολογούμενους κρατούν ακόμα αποστάσεις από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Ο αριθμός των υποβληθέντων φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα στις 2 Ιουλίου 2024 όταν η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα τις προσυμπληρώμενες δηλώσεις περίπου 1,3 εκατ. μισθωτών και συνταξιούχων κι εφόσον οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν θα έχουν υποβάλει νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορο-δηλώσεων να εκπνέει στις 26 Ιουλίου 2024, η ΑΑΔΕ με νεότερες οδηγίες ξεκαθαρίζει ότι κάθε φυσικό πρόσωπο έχει υποχρέωση να υποβάλλει φορολογική δήλωση εφόσον η φορολογική κατοικία του είναι στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και εφόσον αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Στη δήλωση συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο. Σε κάθε περίπτωση παρακράτησης φόρου, ακόμη και στην περίπτωση αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενων εισοδημάτων, συμπληρώνεται και ο φόρος που παρακρατήθηκε ή αποδόθηκε κατά περίπτωση.

Ποιοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση

Οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στις εξής περιπτώσεις:

  • Ενήλικος, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι, όταν αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, πηγής Ελλάδας ή εξωτερικού, για όλα τα εισοδήματά του, φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενα. Στην περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης συζύγων, ο σύζυγος είναι υπόχρεος και για τη δήλωση των εισοδημάτων της συζύγου του.
  • Ανήλικος, μόνο για το εισόδημα από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του. Τα λοιπά εισοδήματά του προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
  • Εχει μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα και επιλέγει την εναλλακτική φορολόγηση του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή.
  • Ενήλικος όταν αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα πηγής Ελλάδας φορολογούμενο με οποιοδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο
  • Ανήλικος μόνο για το εισόδημα πηγής Ελλάδας από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του (τα λοιπά εισοδήματά του πηγής Ελλάδας προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα).

Εξαιρέσεις

Οσοι δεν υπάγονται σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρούνται από την υποβολή δήλωσης με βασικότερη κατηγορία να αποτελούν οι νέοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν απέκτησαν εισοδήματα (πραγματικά ή τεκμαρτά) το προηγούμενο έτος.

Οι κάτοικοι εξωτερικού

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται στην αλλοδαπή, και τα οποία υπόκεινται στην εναλλακτική φορολόγηση δεν υφίσταται υποχρέωση δήλωσής τους.

Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος. Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ενήλικος, (μόνο) όταν αποκτά πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
  • Ανήλικος, μόνο για το εισόδημα πηγής Ελλάδας από προσωπική (μισθωτή) εργασία ή από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του. Τα λοιπά εισοδήματά του (πηγής Ελλάδας), προστίθενται στα εισοδήματα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα. Ο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής, δεν υποχρεούται να υποβάλει δήλωση όταν αποκτά εισόδημα αποκλειστικά από τόκους κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και από τόκους εταιρικών ομολογιών.

Ζευγάρια

Όπως ξεκαθαρίζει η ΑΑΔΕ, οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

Επίσης, κοινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση που ενημερώσουν το αρμόδιο για τα ζητήματα φορολογικού μητρώου Τμήμα της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία με δήλωση μεταβολής. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι το μέρος συμφώνου συμβίωσης, το οποίο δηλώνεται ως υπόχρεος, και για τα εισοδήματα του άλλου μέρους συμφώνου συμβίωσης.

Χωριστές δηλώσεις υποβάλουν οι σύζυγοι:

  • Εφόσον ο ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων έχει προβεί σε ανέκκλητη δήλωση-γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης, στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο www.aade.gr μέχρι την 28η Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
  • Εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση ή έχει λυθεί το σύμφωνο συμβίωσης κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης. Για τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή τη λύση του συμφώνου συμβίωσης το βάρος της απόδειξης φέρει ο φορολογούμενος.
  • Όταν ο ένας από τους δύο συζύγους ή ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Πηγή: Newsbeast.gr

Previous Post

Κοινωνικός τουρισμός 2024: Τελευταία μέρα για αιτήσεις – Πότε κλείνει η πλατφόρμα

Next Post

Αγρότης καθάριζε μαζί με τον γιο του το οικογενειακό αγρόκτημα και ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο σπαθί 1.000 ετών

Next Post
ΕΡΓΑΣΙΕΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΦΤΥΑΡΙ

Αγρότης καθάριζε μαζί με τον γιο του το οικογενειακό αγρόκτημα και ανακάλυψε τυχαία ένα αρχαίο σπαθί 1.000 ετών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Εράτυρα γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο. Το πρόγραμμα
  • Δήμος Κοζάνης: Τα παιδιά συναντούν τη Βάσω Κατράκη – Διαδραστικές περιηγήσεις στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη
  • Αντίστροφη μέτρηση  για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
  • Επίσκεψη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στο ΝΟΗΣΙΣ
  • «Παιδιά της Σαμαρίνας-200 χρόνια μνήμης και τιμής»: Μνήμη και Ιστορία ζωντανεύουν στα Γρεβενά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr