• Latest
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση

Άρθρο Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπης Βέττα

17 Ιουνίου 2024
Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου 36 MW στη Φωκίδα 

Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου 36 MW στη Φωκίδα 

12 Νοεμβρίου 2025
Το ΔΑΚ «Μίλτος Τεντόγλου» αποκτά νέα μορφή.

Το ΔΑΚ «Μίλτος Τεντόγλου» αποκτά νέα μορφή.

12 Νοεμβρίου 2025
Γαλατινή: Αλλαγή σελίδας στον Μορφωτικό Σύλλογο

Γαλατινή: Αλλαγή σελίδας στον Μορφωτικό Σύλλογο

12 Νοεμβρίου 2025
Ευρωμπάσκετ 2027: Στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Εθνική Γυναικών – Κροατία, την Τετάρτη 12/11

Ευρωμπάσκετ 2027: Στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Εθνική Γυναικών – Κροατία, την Τετάρτη 12/11

12 Νοεμβρίου 2025
113 χρόνια ελευθερίας: Η Καστοριά τίμησε με λαμπρότητα την επέτειο της απελευθέρωσής της

113 χρόνια ελευθερίας: Η Καστοριά τίμησε με λαμπρότητα την επέτειο της απελευθέρωσής της

12 Νοεμβρίου 2025
Φλώρινα: Συνεχίζεται ο κύκλος των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027

Φλώρινα: Συνεχίζεται ο κύκλος των Ενημερωτικών Συναντήσεων της ΕΥΔΑΜ στο πλαίσιο του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021–2027

12 Νοεμβρίου 2025
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Επιτέθηκαν και τραυμάτισαν οδηγό ταξί για να τον ληστέψουν – Χειροπέδες σε 17χρονη

12 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΑ

ΟΠΕΚΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για υποτροφίες 1.000 ευρώ σε μαθητές -Οι δικαιούχοι

12 Νοεμβρίου 2025
καλοριφερ, θερμανση

Λάθη που «κόβουν» το Επίδομα Θέρμανσης: Νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ

12 Νοεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα με 40.000 νέες θέσεις και μισθό 1.088 ευρώ

12 Νοεμβρίου 2025
φορολογια

Εφορία: Πώς η συνωνυμία οδήγησε σε λάθος φόρο 4.188,42 ευρώ

12 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση με θέμα «Κορίτσια σε Κίνηση» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου

Δήμος Βοΐου: Εκδήλωση με θέμα «Κορίτσια σε Κίνηση» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου

12 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρθρο Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχη Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπης Βέττα

sierafm by sierafm
17 Ιουνίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση
0
SHARES
16
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Για να είναι ανθεκτικός και βιώσιμος ο ελληνικός τουρισμός χρειάζονται λύσεις σε δομικά προβλήματα και όχι επικοινωνιακά τρικ»

Ο τουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα είναι ο κλάδος που στις δύσκολες ώρες της κρίσης μας κράτησε όρθιους. Παρά το γεγονός αυτό, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει χρόνιες αδυναμίες που θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά του, ιδιαίτερα μέσα σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.

H πανδημία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι εκάστοτε γεωπολιτικές συνθήκες και γεγονότα όπως η πτώχευση μεγάλων  tour operator, όπως του Thomas Cook προ πενταετίας και του FΤI σήμερα, είναι γεγονότα που καταδεικνύουν πόσο ευάλωτος εξακολουθεί να είναι ο ελληνικός τουρισμός απέναντι στις διάφορες κρίσεις.

Παράλληλα επιβεβαιώνεται πόσο αναγκαία είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού και την σταδιακή απεξάρτησή του από την επιρροή των μεγάλων tour operator.

Όμως για την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου απαιτείται κυρίως η ανάπτυξη και η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, από κοινού με την ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η καθυστέρηση ανάπτυξης υποδομών σε όλη τη χώρα και οι πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα των αναθέσεων και των δημοσίων συμβάσεων, δημιουργεί ποικίλες στρεβλώσεις. Αφενός, αποτελεί εμπόδιο στην αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων των τουριστικών προορισμών, αφετέρου ναρκοθετεί την ισόρροπη κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το πρόβλημα της έντονης εποχικότητας, έχει ως συνέπεια η τουριστική κίνηση να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένες περιφέρειες και προορισμούς της χώρας, ενώ άλλες περιοχές παραμένουν ξεχασμένες και τουριστικά αναξιοποίητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία στερείται της ανάπτυξης και προβολής εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως και των αναγκαίων υποδομών.

Γι΄ αυτό και δεν είναι τυχαίο το ότι σύμφωνα με έρευνα του INSETE το μερίδιο επισκεπτών  στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ανέρχεται μόλις στο 1%.

Την ίδια στιγμή, προορισμοί που δέχονται αυξημένες τουριστικές ροές κινδυνεύουν από εξάντληση των φυσικών και πολιτιστικών τους πόρων, και από μεταβολή της  φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα τους. Επιπρόσθετα, το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί και συγκριτικό πλεονέκτημά τους, επιδεινώνεται από την χωρίς όρια ανθρώπινη δραστηριότητα εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών και καθυστερήσεων ως προς την εναρμόνιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας μας με την ευρωπαϊκή.

Παράλληλα, ο αποκλεισμός από τον αναπτυξιακό νόμο και τις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ των  χαμηλότερων κατηγοριών τουριστικών καταλυμάτων, στερεί τη δυνατότητα ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισής τους.

Επιπλέον, η έλλειψη ικανού αριθμού εργαζομένων, κυρίως εποχικών, και η ΄΄παραγωγή΄΄ μη καταρτισμένου φτηνού εργατικού προσωπικού οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και μας απομακρύνουν από το στόχο της προσέλκυσης περισσότερων και οικονομικά πιο εύρωστων τουριστών.

Επίσης, οι επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο της εργασίας, η απουσία ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης (όπως η περίπτωση των ΑΣΤΕ και των σχολών Ξεναγών) και προγραμμάτων κατάρτισης και βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών,  τα οποία εντείνονται όσο αυξάνονται οι τουριστικές ροές και οδηγούν σε μείωση της ανταγωνιστικότητάς μας.

Τέλος, τα αρμόδια Υπουργεία καθυστερούν αδικαιολόγητα να υλοποιήσουν τις απαραίτητες δράσεις, όπως χωροταξικά σχέδια και μελέτες φέρουσας ικανότητας, για την αντιμετώπιση του υπερτουρισμού και των δυσμενών συνεπειών του.

Το ευκρινές συμπέρασμα είναι ότι, για την κυβέρνηση, ο τουρισμός είναι απλώς μια δραστηριότητα για φορολόγηση, χωρίς καμία μέριμνα για την ισόρροπη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ευτυχώς ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται προς το παρόν να επιβιώνει χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες κυρίως των ανθρώπων που εργάζονται και επιχειρούν σ΄ αυτόν κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά και των τοπικών φορέων και κοινωνιών.

Γιατί ένα είναι βέβαιο: η επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού τουρισμού μέσα από την ορθή διαχείριση του προορισμού, περνάει μέσα από τη δημιουργία και εμπέδωση συνεργασιών μεταξύ των εμπλεκομένων και πρωτίστως των τοπικών κοινωνιών.

Μόνο έτσι βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων, αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των προορισμών, ενισχύεται η υγιής ανάπτυξη των επιχειρήσεων, βελτιώνονται οι συνθήκες διαβίωσης εργαζομένων και κατοίκων της κάθε περιοχής και αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως η ανεξέλεγκτη  εξάπλωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της κοινωνικής συνοχής, της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή των συνθηκών που εξασφαλίζουν έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό τουρισμό.

Χρειαζόμαστε πράξεις που θα αποσκοπούν στην επίλυση των δομικών προβλημάτων του ελληνικού τουρισμού και όχι επικοινωνιακά τρικ που διαιωνίζουν στρεβλώσεις και παθογένειες.

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης

Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Tags: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Previous Post

Ενημέρωση για τις Δράσεις Ενίσχυσης και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας σε περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας & Μεγαλόπολης

Next Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης την Παρασκευή 21/6

Next Post
δημος κοζανης

Συνεδριάζει το Δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης την Παρασκευή 21/6

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Όμιλος ΔΕΗ: Ολοκλήρωση κατασκευής αιολικού πάρκου 36 MW στη Φωκίδα 
  • Το ΔΑΚ «Μίλτος Τεντόγλου» αποκτά νέα μορφή.
  • Γαλατινή: Αλλαγή σελίδας στον Μορφωτικό Σύλλογο
  • Ευρωμπάσκετ 2027: Στο Κλειστό Γυμναστήριο Λευκόβρυσης Εθνική Γυναικών – Κροατία, την Τετάρτη 12/11
  • 113 χρόνια ελευθερίας: Η Καστοριά τίμησε με λαμπρότητα την επέτειο της απελευθέρωσής της

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr