Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στα Γρεβενά την Παρασκευή 12 Ιουλίου στο Πάρκο Μανιταριών με σύνθημα «Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός».
Με μαζική συμμετοχή ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με την ομιλία της Αναστασίας Γεωργιάδου μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στην «προσφορά των Φεστιβάλ στην Τέχνη και στον Πολιτισμό τα τελευταία 50 χρόνια».
Στη συνέχεια τόνισε ότι «το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και από τα Γρεβενά με ποσοστό 10,19% που όμως δεν ήταν συγκυριακό αλλά αποτέλεσμα της προσπάθειας διεύρυνσης των δεσμών του Κόμματος με εργατικές λαϊκές μάζες μέσα στον καθημερινό αγώνα».
Πρόσθεσε ότι «το ελπιδοφόρο μήνυμα που έστειλε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και οι θετικές διεργασίες στο εργατικό κίνημα, όπως η πρωτιά των ταξικών δυνάμεων στην ΔΟΕ, μας γεμίζουν αισιοδοξία και ευθύνη για να συνεχίσουμε την πάλη ενάντια στα σφαγεία των πολέμων σε Παλαιστίνη και Ουκρανία. Κόντρα στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ που μυρίζουν μπαρούτι κάνοντας ακόμα πιο μεγάλο στόχο την χώρα και μεγαλώνοντας την εμπλοκή στις σφαγές αυτές».
Τέλος, κάλεσε «τον κόσμο να συμμετάσχει στην μεγάλη πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλειάς και οργάνωσης του αγώνα που ήδη γίνεται γύρω από το τι κίνημα χρειάζεται. Η ιστορία δεν τελειώνει με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και την μισθωτή σκλαβιά. Οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη!»
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία από το συγκρότημα του Βασίλη Πρατσινάκη.
Στο χώρο του Φεστιβάλ υπήρχε χώρος του Κόκκινου Αερόστατου με πολύμορφες δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ.
Το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών προξένησε το βιβλιοπωλείο και η έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Μέσα από την έκθεση φωτογραφίας παλιότερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην πολύτιμη ιστορία του, που έχει αφήσει αποτύπωμα στην πόλη των Γρεβενών. Ξεχωριστή σημασία στην έκθεση είχε η παρουσίαση φωτογραφιών από το πρώτο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε το 1992 στις Πρέσπες, τότε που μέλη και φίλοι της ΚΝΕ μαζί με νέους από άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές Οργανώσεις Νεολαίας, σε αντίξοες συνθήκες και κόντρα στο ρεύμα, έστησαν μια νεανική αλυσίδα ειρήνης στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας και της τότε ΠΓΔΜ.
Από το βήμα του Φεστιβάλ εκφράστηκε η στήριξη του λαού και της νεολαίας στον πρωταθλητή και ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου, ενώ κοινή ήταν η ευχή όλων για νέες επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες και μεγάλες επιδόσεις.