• Latest
υπολογιστης

myDATA: Όλες οι αλλαγές που έρχονται το 2025 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

17 Αυγούστου 2024
Πολυτίμη Φαρμάκη

Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 9/10/26

6 Οκτωβρίου 2026
Παιδιά εντόπισαν νεκρό 70χρονο χωρίς τα ρούχα του στην άκρη του δρόμου

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στη Γαλατινή

6 Οκτωβρίου 2026
Αλτσχάιμερ ανοια

Οι 5 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

6 Οκτωβρίου 2026
Προχωρούν οι παρεμβάσεις για το «πράσινο χωριό» της Ακρινής

Προχωρούν οι παρεμβάσεις για το «πράσινο χωριό» της Ακρινής

6 Οκτωβρίου 2026
Αλλαγή ώρας

Πλησιάζει η αλλαγή ώρας 2026: Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών πίσω

6 Οκτωβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Αλλαγή των αεροπορικών δρομολογίων για τη γραμμή Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Αλλαγή των αεροπορικών δρομολογίων για τη γραμμή Αθήνα – Κοζάνη – Καστοριά

6 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Συνεχίζονται οι εργασίες πλυσίματος στην οδό 13ης Οκτωβρίου

Δήμος Γρεβενών: Συνεχίζονται οι εργασίες πλυσίματος στην οδό 13ης Οκτωβρίου

6 Οκτωβρίου 2026
σχολειο

Αλλαγές στις σχολικές εκδρομές και στις εκπαιδευτικές δράσεις – Τι ισχύει

6 Οκτωβρίου 2026
Ανήλικος «χτυπήθηκε» από ρεύμα – Προσπάθησε να κλέψει μετασχηματιστή

Χειροπέδες σε πρόεδρο κόμματος και τη σύζυγο του! Aρχηγοί κυκλώματος που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

6 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Γιαγιά χτύπησε νηπιαγωγό και συνελήφθη!

6 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 112α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

Eορτασμού Απελευθέρωσης των Γρεβενών από τον τουρκικό ζυγό.

6 Οκτωβρίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Στη Βουλή από τον Π. Κουκουλόπουλο οι προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας για τους τεκμηριωμένα πληγέντες καλλιεργητές τριφυλλιών.  

6 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

myDATA: Όλες οι αλλαγές που έρχονται το 2025 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις

sierafm by sierafm
17 Αυγούστου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπολογιστης
0
SHARES
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Έρχονται ριζικές αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου του 2025 για 1 εκατομμύριο  ελεύθερους επαγγελματίες  και επιχειρήσεις, με την αποκλειστική χρήση των δεδομένων στο myDATA.

Η βασική διαφοροποίηση σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι πλέον η φορολόγηση και η συμπλήρωση των δηλώσεων του ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία (έσοδα και έξοδα) που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, με μηδενική δυνατότητα παρεκκλίσεων.

Αυτή η εξέλιξη κλείνει ακόμη ένα παράθυρο φοροαποφυγής και εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ασκήσει μια πιο φιλολαϊκή φορολογική πολιτική, ενώ παράλληλα μπορεί να αποδεσμεύσει κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, από την επόμενη χρονιά, το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους εκτιμάται ότι θα επεκταθεί. Για τους υπόλοιπους, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα κλειδώσουν επιπλέον κωδικοί, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα παραποίησής τους προς ίδιον όφελος.

Οι αλλαγές

Το τοπίο μεταβάλλεται πλήρως από το 2025 με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, αφού η Εφορία πλέον δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.

Έτσι, παύουν να υφίστανται τα τελευταία «παράθυρα» αποκλίσεων στα έσοδα και τις δαπάνες σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα στα ψηφιακά βιβλία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος να είναι προσυμπληρωμένες, με κωδικούς «κλειδωμένους», κάτι που σημαίνει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται αυτόματα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Για έναν μεγάλο αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της εξάλειψης των επιτρεπτών ορίων απόκλισης, αφαιρείται το «όπλο» των υπέρμετρων δαπανών (οι οποίες δεν συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα παραστατικά), που οδηγούσε σε μείωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Μεταβατικό διάστημα έως το τέλος του έτους:

  • Από  την 1η Ιουλίου έως και 30ή Σεπτεμβρίου, τα περιθώρια για αποκλίσεις στενεύουν σε 10% για τα δεδομένα των εσόδων και σε 20% για τα έξοδα.
  • Από  την 1η Οκτωβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2024, μηδενίζονται οι αποκλίσεις στοιχείων στα έσοδα, ενώ στα δεδομένα των εξόδων θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%.

Οριακές διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

Εκτιμάται ότι στην παραπάνω αλλαγή θα προστεθεί σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια «χειρουργικού» τύπου παρέμβαση, το περίγραμμα της οποίας θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και θα αφορά τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο «ένα πιο δίκαιο σύστημα», όπως έχει δηλώσει ο ίδιος.

Χωρίς να ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας του τεκμαρτού συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, οι διορθώσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθούν στο κριτήριο του τζίρου, βάσει του οποίου προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και στο κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά για ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, αυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.

Εξετάζεται επίσης να συνυπολογίζεται το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς ο φόβος του ελέγχου αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους από το να ζητούν “κούρεμα” του φορολογικού λογαριασμού.

Τέλος, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 στα 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.

Πηγή: enikos.gr

Tags: myDATA
Previous Post

Χαλκιδική: Πυροβολισμοί σε γνωστό beach bar – Τρεις τραυματίες, ο ένας σοβαρά

Next Post

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 15χρονος που κόντεψε να πνιγεί σε παραλία στην Πιερία

Next Post
νοσοκομειο

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 15χρονος που κόντεψε να πνιγεί σε παραλία στην Πιερία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 9/10/26
  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στη Γαλατινή
  • Οι 5 τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
  • Προχωρούν οι παρεμβάσεις για το «πράσινο χωριό» της Ακρινής
  • Πλησιάζει η αλλαγή ώρας 2026: Πότε θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών πίσω

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  2. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  3. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  4. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  5. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr