Καθόλου τυχαία δεν το αποκαλούν «το κόκκινο χρυσάφι της ελληνικής γης». Καθόλου τυχαία επίσης δεν είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο κατά βάρος.
Εκτός από το να δίνουν νοστιμιά, γεύση, ακόμα και χρώμα στο φαγητό, τα μπαχαρικά στην πλειοψηφία τους είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και γενικά σε θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία.
Στη μακρά λίστα με τα ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό μπαχαρικά συγκαταλέγεται και αυτό που αποκαλούν «το κόκκινο χρυσάφι της ελληνικής γης».
Ο λόγος για το σαφράν (σαφράνι) ή αλλιώς τον δικό μας κρόκο Κοζάνης, που όπως διαβάζουμε στη Wikipedia, είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο κατά βάρος.
Η γεύση του είναι πικρή, το χρώμα του προέρχεται από την καροτενοειδή χρωστική ουσία, την κροκίνη, που περιέχει και η οποία προσδίδει πλούσια χρυσοκίτρινη απόχρωση, ενώ η μυρωδιά του έχει κάτι που θυμίζει οινόπνευμα, γεγονός που οφείλεται στις φυτοχημικές ουσίες πικροκροκίνη και σαφράναλη.
Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για την προέλευσή του, πιστεύεται ότι το σαφράν προέρχεται από το Ιράν, το οποίο παράγει σήμερα περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής με την καλύτερη ποιότητα.
Στην Ελλάδα ωστόσο παράγουμε το δικό μας σαφράν, τον γνωστό όπως προαναφέραμε κρόκο Κοζάνης, που πήρε την ονομασία του από το μέρος όπου ευδοκιμεί: την κωμόπολη Κρόκος της Κοζάνης, τη μοναδική κροκοκαλλιεργούμενη περιοχή στη χώρα μας, στην οποία γίνεται από πάρα πολλά χρόνια συστηματική καλλιέργεια του φυτού και εξάγεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Τα κύρια θρεπτικά του συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Ο κρόκος Κοζάνης όμως είναι και πλούσια πηγή βιταμίνης Β12, λυκοπίνης, ζεαξανθίνης, α-β καροτένιου, περιέχει βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση (χάρη στην κροκίνη και στις ουσίες, κροκετίνη και σαφρανάλη), καταπολεμώντας τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι η συστηματική χρήση κρόκου Κοζάνης βελτιώνει τη στυτική δυσλειτουργία (τη δυσκολία απόκτησης ή/και διατήρησης της στύσης), αλλά και τη διάθεση με μελέτες μάλιστα να διαπιστώνουν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμος και σε περιπτώσεις σοβαρής (μείζονας) κατάθλιψης.
Τέλος, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το ελληνικό σαφράν έχει αντιυπερτασική, όσο και αντιθρομβωτική δράση και ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, κυρίως λόγω της ύπαρξης των ουσιών της σαφρανάλης και της κροκίνης.
Κάποια ακόμα οφέλη της κατανάλωσης του κρόκου Κοζάνης είναι ότι ανακουφίζει από τον στομαχόπονο, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη, περιορίζει τις γαστραλγίες, τους σπασμούς και τους νευρικούς κωλικούς, βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του, μειώνει τη χοληστερίνη και μεταξύ άλλων, βοηθά σε κρίσεις άσθματος