• Latest
υπαλληλοι σφραγιδα

Τα πάνω – κάτω στις κληρονομιές: Έρχονται οι κληρονομικές συμβάσεις

6 Οκτωβρίου 2024
Σημαντική επιτυχία για τον Δήμο Καστοριάς: Τακτοποιούνται υποχρεώσεις παρελθόντων ετών ύψους 1,4 εκατ. ευρώ

Σημαντική επιτυχία για τον Δήμο Καστοριάς: Τακτοποιούνται υποχρεώσεις παρελθόντων ετών ύψους 1,4 εκατ. ευρώ

12 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτή Πρόσκληση – 1η Συνάντηση Εθελοντών Δήμου Κοζάνης στις 17 Ιουνίου 2026

12 Ιουνίου 2026
Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Για μια ακόμη φορά η λεκάνη Σαρί Γκιολ θύμα της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης

Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Για μια ακόμη φορά η λεκάνη Σαρί Γκιολ θύμα της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης

12 Ιουνίου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΚ: Κυριακή 14 Ιουνίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης

12 Ιουνίου 2026
Ομόφωνο «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στο υπό διαβούλευση σχέδιο για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας

Δήμος Γρεβενών: Ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνέχιση και ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Γρεβενών

12 Ιουνίου 2026
Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου υποδέχθηκε τη νέα γενιά του τόπου

Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου υποδέχθηκε τη νέα γενιά του τόπου

12 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Στην Κοζάνη χτυπά η «καρδιά» των ευρωπαϊκών πράσινων πόλεων

Δήμος Κοζάνης: Στην Κοζάνη χτυπά η «καρδιά» των ευρωπαϊκών πράσινων πόλεων

12 Ιουνίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Κοζάνη: Η ΟΠΚΕ συνέλαβε 2 άτομα με ηρωίνη

12 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κεντρικό δρόμο

Σιάτιστα: Πότε ολοκληρώνονται οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στον κεντρικό δρόμο

12 Ιουνίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: Να κρατήσουμε ζωντανά τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης

12 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 οι εγγραφές σε Ωδείο, Πανδώρα, Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι

Δήμος Κοζάνης: Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2026

12 Ιουνίου 2026
Βόιο: Νεκρό αρκουδάκι 2,5 ετών από πυροβόλο όπλο στο Πυλωρί

Βόιο: Νεκρό αρκουδάκι 2,5 ετών από πυροβόλο όπλο στο Πυλωρί

12 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα πάνω – κάτω στις κληρονομιές: Έρχονται οι κληρονομικές συμβάσεις

sierafm by sierafm
6 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπαλληλοι σφραγιδα
0
SHARES
66
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα δεν επιτρεπόταν η σύναψη κληρονομικών συμβάσεων, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που ήδη εφαρμόζουν αυτή την πρακτική.
Η κυβέρνηση δρομολογεί σημαντικές τροποποιήσεις του κληρονομικού δικαίου, με τις προτεινόμενες αλλαγές να βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία από επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης και να αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ένα από τα κεντρικά σημεία των αλλαγών είναι η εισαγωγή της δυνατότητας σύναψης κληρονομικών συμβάσεων. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα δεν επιτρεπόταν η σύναψη τέτοιων συμβάσεων, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες που ήδη εφαρμόζουν αυτή την πρακτική.

Μια κληρονομική σύμβαση είναι μια συμφωνία μεταξύ του κληρονομούμενου και ενός ή περισσότερων προσώπων, όπου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις διανομής της περιουσίας μετά το θάνατο του κληρονομούμενου. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δημιουργεί νομικές υποχρεώσεις για όλα τα μέρη, περιορίζοντας τις μελλοντικές αλλαγές από την πλευρά του κληρονομούμενου, κάτι που διαφέρει από τη διαθήκη, όπου ο διαθέτης μπορεί να αλλάξει τη βούλησή του μέχρι το θάνατό του.

Η εισαγωγή αυτής της δυνατότητας καταργεί τον παραδοσιακό περιορισμό της νόμιμης μοίρας, η οποία μέχρι τώρα διασφάλιζε ότι ένα μέρος της περιουσίας του αποβιώσαντος έπρεπε υποχρεωτικά να πάει στους άμεσους συγγενείς του, ανεξάρτητα από τη δική του επιθυμία. Με τις κληρονομικές συμβάσεις, οι πολίτες θα μπορούν να αποφασίζουν ελεύθερα για την περιουσία τους, χωρίς να δεσμεύονται από αυτούς τους περιορισμούς.

Αυτή η αλλαγή φέρνει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση της περιουσίας, επιτρέποντας τη συμφωνία για την κατανομή της με τρόπο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσωπικές, οικογενειακές ή επιχειρηματικές ανάγκες των εμπλεκόμενων μερών. Σε πολλές περιπτώσεις, οι κληρονομικές συμβάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθούν οικονομικοί ή επιχειρηματικοί στόχοι, όπως η ομαλή μεταβίβαση επιχειρήσεων ή περιουσιακών στοιχείων σε κληρονόμους.

Παράλληλα, η δυνατότητα αυτή μπορεί να μειώσει τις νομικές διαμάχες που συχνά προκύπτουν μετά το θάνατο κάποιου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου οι κληρονόμοι αμφισβητούν τη διαθήκη ή τους όρους της διανομής της περιουσίας. Μια κληρονομική σύμβαση, που έχει διατυπωθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου και μειώνει τον κίνδυνο αντιδικιών.

Ωστόσο, η εισαγωγή αυτής της δυνατότητας μπορεί να εγείρει και προκλήσεις, κυρίως σε σχέση με την προστασία των πιο ευάλωτων μελών μιας οικογένειας, όπως τα παιδιά ή οι σύζυγοι, οι οποίοι ενδέχεται να βρεθούν σε μειονεκτική θέση. Και για αυτό η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει βρεθεί αντιμέτωπη με την πρόσκληση να προβλέψει απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες.

Επιπλέον, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν την ελεύθερη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων, όπως είναι τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να τα διαθέτουν ελεύθερα, μέσω κληρονομικής σύμβασης ή διαθήκης, χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι κληρονόμοι μπορούν να κληρονομήσουν και να διαχειριστούν εμπορικά σήματα ή πνευματικά δικαιώματα, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της εκμετάλλευσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή που αναγνωρίζει την αυξανόμενη σημασία αυτών των δικαιωμάτων στην οικονομία και στο εμπόριο.

Για παράδειγμα, ένα εμπορικό σήμα μπορεί να αντιπροσωπεύει την αξία και τη φήμη μιας εταιρείας, ενώ τα πνευματικά δικαιώματα για ένα καλλιτεχνικό έργο μπορούν να αποφέρουν σταθερό εισόδημα μέσω δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Η δυνατότητα ελεύθερης διάθεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων παρέχει στους κληρονόμους την ευχέρεια να τα αξιοποιήσουν εμπορικά ή να τα πουλήσουν, προσαρμόζοντας τη διαχείρισή τους στις ανάγκες τους.

Τέλος, οι τροποποιήσεις προβλέπουν η κατάργηση των ιδιόχειρων διαθηκών, οι οποίες θα αντικατασταθούν από ψηφιακές διαθήκες που θα καταρτίζονται από συμβολαιογράφο, την αναγνώριση δικαιώματος κληρονομιάς σε συντρόφους ζωής, αλλά και τον περιορισμό του δικαιώματος κληρονομιάς για υπερήλικες γονείς.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Previous Post

Το μπαχαρικό που βελτιώνει τις στύσεις και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Next Post

Εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

Next Post
Εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

Εντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε μεγάλο βάθος στο Ικάριο Πέλαγος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σημαντική επιτυχία για τον Δήμο Καστοριάς: Τακτοποιούνται υποχρεώσεις παρελθόντων ετών ύψους 1,4 εκατ. ευρώ
  • Δήμος Κοζάνης: Ανοιχτή Πρόσκληση – 1η Συνάντηση Εθελοντών Δήμου Κοζάνης στις 17 Ιουνίου 2026
  • Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Για μια ακόμη φορά η λεκάνη Σαρί Γκιολ θύμα της έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης
  • ΔΕΥΑΚ: Κυριακή 14 Ιουνίου, λόγω διακοπής ρεύματος, αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης
  • Δήμος Γρεβενών: Ομόφωνη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνέχιση και ενίσχυση του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Γρεβενών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr