• Latest
καλοριφερ, θερμανση

Τέλος οι επιδοτήσεις για λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου

18 Οκτωβρίου 2024
Δήμος Γρεβενών: Σημαντική πρόοδος στο έργο κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα

Δήμος Γρεβενών: Σημαντική πρόοδος στο έργο κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα

15 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: “ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ”

«Μεταφέρεται» για αύριο Τετάρτη 16/7 η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες».

15 Ιουλίου 2025

Αντιδρούν στο γιγαντιαίο έργο ΑΠΕ στα Γρεβενά

15 Ιουλίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η τοποθέτηση του Στάθη Κωνσταντινίδη για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας

15 Ιουλίου 2025
Δήμος Γρεβενών – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: “ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ”

Κανονικά θα διεξαχθεί η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες»

15 Ιουλίου 2025
Σιάτιστα: Μπιτόνι με άγνωστο περιεχόμενο στην πλατεία Γεράνειας

Σιάτιστα: Μπιτόνι με άγνωστο περιεχόμενο στην πλατεία Γεράνειας

15 Ιουλίου 2025
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

2η Κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Επιτροπή Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας

15 Ιουλίου 2025
Δήμος Βοΐου: Διαμόρφωση αύλειου χώρου Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης, προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ

Δήμος Βοΐου: Διαμόρφωση αύλειου χώρου Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης, προϋπολογισμού 65.000,00 ευρώ

15 Ιουλίου 2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Σε πλήρη εξέλιξη η διεθνής συνεργασία με το China Three Gorges University – Υλοποιήθηκε το Θερινό Σχολείο με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια

15 Ιουλίου 2025
Οι «Αντιλογίες» στην Αιανή. Θεατρική παράσταση με ελεύθερη είσοδο

Οι «Αντιλογίες» στην Αιανή. Θεατρική παράσταση με ελεύθερη είσοδο

15 Ιουλίου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

5 συλλήψεις για ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία

15 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για την υγεία

Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΚΕ για την υγεία

15 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος οι επιδοτήσεις για λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου

sierafm by sierafm
18 Οκτωβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
καλοριφερ, θερμανση
0
SHARES
67
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή επιδότησης ή διευκολύνσεων για την αγορά λεβήτων θέρμανσης που τροφοδούνται από τα τρία αυτά καύσιμα.
Τίτλους τέλους βάζει η Κομισιόν στους λέβητες φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή επιδότησης ή διευκολύνσεων για την αγορά λεβήτων θέρμανσης που τροφοδούνται από τα τρία αυτά καύσιμα. Αυτό προβλέπεται σε έγγραφο της Κομισιόν που κοινοποιήθηκε σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ εν όψει της έναρξης εφαρμογής της αναθεωρημένης Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων. Η απαγόρευση αγορά παροχές όπως επιχορηγήσεις, προνομιακά δάνεια ή φορολογικά κίνητρα ανεξάρτητα από το εάν η εγκατάσταση είναι μέρος ενός ευρύτερου έργου ανακαίνισης.

Σύμφωνα με το iEnergia, η Οδηγία που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. θα επιτύχει το μηδενισμό των εκπομπών CO2 του κτιριακού αποθέματος της, τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2024 με προθεσμία μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο την 29η Μαΐου 2026. Ωστόσο, το άρθρο 17 παράγραφος 15 που αφορά τους λέβητες θέρμανσης ενεργοποιείται σε όλες τις χώρες μέλη από τις αρχές Ιανουαρίου του 2025.

Ωστόσο για το συγκεκριμένο μέτρο, προβλέπεται επαναξιολόγηση της ημερομηνίας εφαρμογής του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εισηγηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Ουδετερότητα την έκδοση της απόφασης απαγόρευσης (παρ. 6 του άρθρου 33). Σε περίπτωση έκδοσης της απόφασης αυτής, η απαγόρευση εφαρμόζεται τρία τουλάχιστον έτη μετά τη δημοσίευσή της δηλαδή το 2028.

Αναλυτικά με το χθεσινό έγγραφο της Κομισιόν το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2025, καταργείται κάθε οικονομικό κίνητρο για την εγκατάσταση νέων αυτόνομων λεβήτων που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα.

Για παράδειγμα, δεν μπορούν να παρέχονται επιχορηγήσεις, προνομιακά δάνεια ή φορολογικά κίνητρα, όπως μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, για την αγορά, τη συναρμολόγηση και τη θέση σε λειτουργία νέων αυτόνομων λεβήτων που τροφοδοτούνται από φυσικό αέριο, πετρέλαιο ή άνθρακα, ανεξάρτητα από το εάν η εγκατάσταση είναι μέρος ενός έργου ανακαίνισης ή όχι. Κανένας δημόσιος φορέας σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο δεν θα παρέχει οικονομική υποστήριξη ή/και υποστήριξη μέσω δημόσιων πόρων σε αγοραστές, εγκαταστάτες και τρίτους για την εγκατάσταση τέτοιων λεβήτων.

Πότε επιτρέπονται τα οικονομικά κίνητρα
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο μπορεί να συνεχιστεί η παροχή κινήτρων σε υβριδικά συστήματα θέρμανσης που συνδυάζουν έναν λέβητα με μια γεννήτρια θερμότητας που χρησιμοποιεί ΑΠΕ, μόνο εάν το μερίδιο των ΑΠΕ είναι σημαντικό και το παρεχόμενο κίνητρο είναι ανάλογο με το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον μπορεί να διατηρηθεί οποιοδήποτε κίνητρο έχει ήδη εγκριθεί από κονδύλια της ΕΕ, χρηματοδότηση του πρόσθετου κόστους που σχετίζεται με τη μετάβαση στη χρήση ανανεώσιμων αερίων σε λέβητα, υποστήριξη για τη συντήρηση, επισκευή ή παροπλισμό λεβήτων ορυκτών καυσίμων ή εισοδηματική στήριξη για θέρμανση με ορυκτά καύσιμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την Ελλάδα ο κλιματικός νόμος 4936/2022 προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται ποινές σε περίπτωση παραβάσεων. Συγκεκριμένα, σε όποιον πουλάει ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης θα επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα. Το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την οδηγία από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καταγράφουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η αντίστοιχη προθεσμία για τα νέα κτίρια που στεγάζουν ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές ορίζεται για το 2028.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη κατά πόσο ένα κτίριο συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια ζωής του, συνυπολογίζοντας όλα τα δομικά προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, από την παραγωγή μέχρι και την απόρριψή τους.

Όσον αφορά τις κατοικίες, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεσπίσουν μέτρα για να μειώσουν τη μέση κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% μέχρι το 2030 και κατά τουλάχιστον 20‑22% μέχρι το 2035.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: επιδοτησειςλέβητεςπετρέλαιοΦυσικό αέριο
Previous Post

Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Next Post

68χρονος κακοποιούσε σεξουαλικά την 4χρονη εγγονή του επί πέντε μήνες

Next Post
παιδι

68χρονος κακοποιούσε σεξουαλικά την 4χρονη εγγονή του επί πέντε μήνες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Γρεβενών: Σημαντική πρόοδος στο έργο κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα
  • «Μεταφέρεται» για αύριο Τετάρτη 16/7 η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες».
  • Αντιδρούν στο γιγαντιαίο έργο ΑΠΕ στα Γρεβενά
  • Η τοποθέτηση του Στάθη Κωνσταντινίδη για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Δυτικής Μακεδονίας
  • Κανονικά θα διεξαχθεί η Παιδική Θεατρική Παράσταση «Σούπερ Ήρωες»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr