Με δεδομένο ότι το φορολογικό έτος παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024, η εφορία θα προχωρήσει στον διοικητικό προσδιορισμό φόρου για τις περιπτώσεις αυτές. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν τις πράξεις προσδιορισμού, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν πιθανά λάθη από τη φορολογική διοίκηση.
Η διαδικασία βασίζεται σε δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τους ίδιους τους φορολογούμενους ή που είναι διαθέσιμα στη φορολογική αρχή. Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται η απόκρυψη εισοδημάτων, ανεξαρτήτως προέλευσης, η ΑΑΔΕ προχωρά στην έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου, επιβάλλοντας επιπλέον φόρο, ειδική εισφορά αλληλεγγύης (όπου αυτή ίσχυε), τέλος επιτηδεύματος και, όπου απαιτείται, φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Οι διασταυρώσεις στοιχείων και τα δεδομένα που αξιοποιεί η ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν πληροφορίες από φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ, δεδομένα ακινήτων, βραχυχρόνιες μισθώσεις, κρατικές ενισχύσεις και στοιχεία για φορολογούμενους που δηλώνουν κατοικία εξωτερικού. Στόχος της αρχής είναι να αποσταλούν εκκαθαριστικά σημειώματα με τους αναλογούντες φόρους σε όσους εντοπίζονται να αποκρύπτουν εισοδήματα.
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού της, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει την εκκαθάριση δηλώσεων εισοδήματος προηγούμενων ετών, την αξιοποίηση δεδομένων της πλατφόρμας MYDATA, την επαλήθευση δηλώσεων ΦΠΑ, τη διασταύρωση στοιχείων για αδήλωτα ακίνητα και εισοδήματα και τον έλεγχο δηλώσεων Ε9.
Παράλληλα, εστιάζει σε ελέγχους για γονικές παροχές πρώτης κατοικίας, μεταβιβάσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» και δηλώσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων για τη διαπίστωση αριθμού μητρώου ακινήτου (ΑΜΑ).
Τέλος, προγραμματίζεται ο έλεγχος ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων μέσω διασταυρώσεων με στοιχεία από την πλατφόρμα Booking και η επαλήθευση δεδομένων που υποβλήθηκαν για τη λήψη κρατικών ενισχύσεων.
Πηγή dnews.gr