Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια καταστροφική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου οδηγώντας σε απώλεια μνήμης, καθώς και σε αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεση. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι επηρεάζει και το σώμα με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
Ωστόσο, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ένα φυσικό σημάδι της νόσου μπορεί να εμφανιστεί στο σώμα πολύ πριν εντοπιστούν γνωστικά συμπτώματα.
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του σπλαχνικού λίπους, γνωστού και ως κοιλιακού λίπους, που βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και των ανώμαλων εγκεφαλικών πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή η σύνδεση μπορεί να γίνει εμφανής έως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Ο ρόλος του σπλαχνικού λίπους στο Αλτσχάιμερ
Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται γύρω από ζωτικά όργανα όπως το στομάχι, το συκώτι και τα έντερα. Αν και συχνά αποκαλείται «αόρατο» ή «κρυφό λίπος», ενδείξεις όπως το μέγεθος της μέσης, η αναλογία μέσης-γοφών και ακόμη και το σχήμα του σώματος μπορεί να υποδηλώνουν υπερβολική συσσώρευση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μετά τα ευρήματα επιστημόνων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Στη μελέτη τους, που περιελάμβανε 80 γνωστικά φυσιολογικούς ενήλικες με μέσο όρο ηλικίας τα 49 έτη, ένα εντυπωσιακό 58% ταξινομήθηκε ως παχύσαρκο, με μέσο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) 32,31, εκτός του υγιούς εύρους 18,5 – 24,9. Χρησιμοποιώντας προηγμένες μεθόδους απεικόνισης, συμπεριλαμβανομένων τομογραφιών εκπομπής ποζιτρονίων (PET) του εγκεφάλου, οι ερευνητές εντόπισαν τη συσσώρευση πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταυ, που αποτελούν πρώιμους δείκτες της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη σύνδεση μεταξύ της υπερβολικής συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους και της συσσώρευσης των πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταυ που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά αποτελέσματα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους και σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror η Δρ Μάσα Ντολατσάχι, κύρια συγγραφέας της μελέτης, υπογράμμισε τη σχέση:
«Η υψηλότερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους συσχετίστηκε με υψηλότερα επίπεδα των δύο χαρακτηριστικών παθολογικών πρωτεϊνών της νόσου Αλτσχάιμερ, του αμυλοειδούς και του ταυ».
Τι αποκάλυψε η έρευνα για τη συσσώρευση του λίπους
Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα εντυπωσιακό 77% της επίδρασης που έχει ο υψηλός ΔΜΣ στη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών μπορεί να αποδοθεί στο σπλαχνικό λίπος, ενώ δεν παρατηρήθηκε παρόμοια σύνδεση με άλλους τύπους λίπους.
Επιπλέον, η μελέτη επισημαίνει την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη μείωση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης (HDL), που θεωρούνται παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη συσσώρευση των πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.
Ο Δρ Σάιρους Α. Ράτζι, ανώτερος ερευνητής της μελέτης, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των μεταβολικών και λιπιδικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, για τη διαχείριση του κινδύνου της νόσου Αλτσχάιμερ, και περιέγραψε τις επιπτώσεις της έρευνας, δηλώνοντας:
«Μια βασική συνέπεια της δουλειάς μας είναι ότι η διαχείριση του κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ σε περιπτώσεις παχυσαρκίας θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των σχετικών μεταβολικών και λιπιδικών ζητημάτων που συχνά προκύπτουν με την αυξημένη σωματική λίπος».
«Η γνώση ότι η σπλαχνική παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο δίνει τη δυνατότητα για θεραπεία με τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής ή κατάλληλα φάρμακα για απώλεια βάρους που θα βελτιώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και πιθανώς θα μειώσει το φορτίο και τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Άνοια: Το σύμπτωμα που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Με περίπου το 63% των Ελλήνων ηλικίας άνω των 18 να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, τα άτομα που ανησυχούν για το βάρος τους θα πρέπει να ζητήσουν συμβουλές και πιθανές παρεμβάσεις από τον ιατρό τους.
Το άρθρο συνοπτικά
- Συσχέτιση με το σπλαχνικό λίπος: Το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται βαθιά στην κοιλιακή περιοχή, συνδέεται με την πρώιμη συσσώρευση πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταυ στον εγκέφαλο, οι οποίες αποτελούν χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.
- Σημαντικά ευρήματα από μελέτες: Σε έρευνα με 80 γνωστικά φυσιολογικούς ενήλικες, το 77% της επίδρασης του υψηλού ΔΜΣ στη συσσώρευση πρωτεϊνών αποδόθηκε στο σπλαχνικό λίπος, ενώ δεν παρατηρήθηκε παρόμοια σύνδεση με άλλους τύπους λίπους.
- Μεταβολικές διαταραχές και κίνδυνος Αλτσχάιμερ: Η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα χαμηλά επίπεδα HDL χοληστερόλης συνδέονται με την αυξημένη συσσώρευση πρωτεϊνών που σχετίζονται με την ασθένεια, επισημαίνοντας τη σημασία της αντιμετώπισης των μεταβολικών παραγόντων.
- Πρόληψη μέσω τροποποίησης τρόπου ζωής: Η διαχείριση της σπλαχνικής παχυσαρκίας με αλλαγές στη διατροφή, απώλεια βάρους και βελτίωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Πηγή: oloygeia,gr