• Latest
Ένα τυχερό λαχείο κι ένας πολύ άτυχος νικητής – Ο απίστευτος δικαστικός κυκεώνας για τον λαχνό των 75.000 ευρώ

Ένα τυχερό λαχείο κι ένας πολύ άτυχος νικητής – Ο απίστευτος δικαστικός κυκεώνας για τον λαχνό των 75.000 ευρώ

24 Δεκεμβρίου 2024
Αδελφοποίηση Δήμου Βοΐου με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

Αδελφοποίηση Δήμου Βοΐου με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Φεβρουαρίου 2026
Κοζάνη: Σήμερα Comedy Magic Show στο Sourdaki, στις 17:30

Κοζάνη: Σήμερα Comedy Magic Show στο Sourdaki, στις 17:30

15 Φεβρουαρίου 2026
ΕΡΓΑΝΗ

«ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»: Σε πλήρη εφαρμογή από τη Δευτέρα 16/2 – Τι αλλάζει για εργοδότες, εργαζόμενους

15 Φεβρουαρίου 2026
ταξιδι διακοπες

Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ με αιτήσεις ένα μήνα νωρίτερα

15 Φεβρουαρίου 2026
καιρος βροχη

ΕΜΥ – Καιρός: Άστατος έως την Πέμπτη – Φτιάχνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

15 Φεβρουαρίου 2026
Eurovision

Eurovision 2026: Απόψε στις 21:00 στην ΕΡΤ1 ο μεγάλος Τελικός – Πώς ψηφίζουμε

15 Φεβρουαρίου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Συγχαρητήρια του Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας στον Καπαγιαννίδη Ερμή για διάκριση σε Μαθηματικό Διαγωνισμό

15 Φεβρουαρίου 2026
Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Πεσόντων Αστυνομικών εν ώρα Υπηρεσίας

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Πεσόντων Αστυνομικών εν ώρα Υπηρεσίας

15 Φεβρουαρίου 2026
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού  Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού  Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας

15 Φεβρουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Θανατηφόρο τροχαίο – Νεκρός ο 19χρονος συνεπιβάτης δικύκλου

Δυτική Μακεδονία: Συλλήψεις -6- ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων

15 Φεβρουαρίου 2026
βεγγαλικά

Χρήσιμες συμβουλές για την αποφυγή χρήσης κροτίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, κατά τη διάρκεια των Αποκριών από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας

15 Φεβρουαρίου 2026
Κοζάνη: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ξεκίνησε από την κουζίνα του σπιτιού Βίντεο

Κοζάνη: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ξεκίνησε από την κουζίνα του σπιτιού Βίντεο

14 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ένα τυχερό λαχείο κι ένας πολύ άτυχος νικητής – Ο απίστευτος δικαστικός κυκεώνας για τον λαχνό των 75.000 ευρώ

sierafm by sierafm
24 Δεκεμβρίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Ένα τυχερό λαχείο κι ένας πολύ άτυχος νικητής – Ο απίστευτος δικαστικός κυκεώνας για τον λαχνό των 75.000 ευρώ
0
SHARES
178
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ένας 68χρονος κέρδισε στο Λαϊκό, αλλά το αντιλήφθηκε επτά μήνες αργότερα, ενώ στους τέσσερις παραγράφονται τα κέρδη υπέρ του Δημοσίου – Έχασε την αγωγή στο Πρωτοδικείο, κέρδισε στο Εφετείο και πριν κριθεί η υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, απεβίωσε – Τη μάχη δίνουν πλέον τα παιδιά του.

«Η δικαστική περιπέτεια ενός λαχείου» θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της περιπέτειας ενός 68χρονου ανάπηρου συνταξιούχου, του οποίου ναι μεν χαμογέλασε η τύχη, αλλά όταν το αντελήφθη είχε χάσει 75.000 ευρώ που είχε κερδίσει στο Λαϊκό Λαχείο, καθώς πήγε να εισπράξει τα χρήματα με καθυστέρηση επτά μηνών.

Όμως η δικαστική περιπέτεια ενός τυχερού λαχείου δεν σταματάει εδώ, καθώς ο 68χρονος προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας το ποσό που κέρδισε, αλλά οι νωχελικοί ρυθμοί της Δικαιοσύνης βρήκαν τα δύο παιδιά του ως κληρονόμους να συνεχίζουν στον Άρειο Πάγο τον δικαστικό αγώνα του αποβιώσαντος πατέρα τους.

Παραγραφή

Ο 68χρονος αγόρασε μια πεντάδα του Λαϊκού Λαχείου η οποία κέρδισε 75.000 ευρώ. Επτά μήνες μετά την κλήρωση επισκέφθηκε το πρακτορείο όπου είχε αγοράσει το τυχερό λαχείο. Η πράκτορας τον ενημέρωσε ότι είχε κερδίσει, κάτι που ο ίδιος αγνοούσε. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης η πράκτορας τηλεφώνησε στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων και εξέθεσε το περιστατικό, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε να του δοθούν τα χρήματα, γιατί «το δικαίωμά του είχε παραγραφεί και τα κέρδη είχαν περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο».

Έτσι, προσέφυγε στα δικαστήρια επικαλούμενος ότι «είναι ηλικίας 68 ετών, διαμένει 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, μένει μόνος του μετά τον θάνατο της γυναίκας του αντιμετωπίζοντας χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας καρδιολογικής αλλά και ψυχιατρικής φύσης και για τους λόγους αυτούς έχει κριθεί ανάπηρος σε ποσοστό 80% και έχει λάβει σύνταξη αναπηρίας».

Ακόμη, υποστήριξε ότι «η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τον θάνατο της συζύγου του, τη σοβαρότατη ασθένεια του γαμπρού του, ο οποίος διεγνώσθη ότι πάσχει από λευχαιμία, καθώς και την ψυχική ασθένεια της κόρης του, που υποφέρει από βαρύτατη συναισθηματική διαταραχή».
Και αυτό έχει ως συνέπεια να μην ισχύει η τετράμηνη παραγραφή, αλλά να ισχύει «η προβλεπόμενη από το άρθρο 90 του ν. 2382/1995 “Περί δημοσίου λογιστικού, ελέγχου των δαπανών” πενταετής παραγραφή, που δεν είχε παρέλθει κατά την άσκηση της αγωγής». Και οι εφέτες αναγνώρισαν ότι το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στον 68χρονο το ποσό των 75.000 ευρώ.

Έσβησε το χαμόγελο

Κατόπιν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης. Οι αρεοπαγίτες έσβησαν το χαμόγελο των παιδιών του αποβιώσαντος πλέον 68χρονου, καθώς είχαν εντελώς αντίθετη άποψη από τους εφέτες. Το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκανε δεκτή την αναίρεση κρίνοντας ότι το Εφετείο «έσφαλε κατά την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου».

Οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι το δικαίωμα είσπραξης των κερδών από Κρατικά Λαχεία είναι εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης και αμέσως μετά επέρχεται αυτοδικαίως παραγραφή. Αυτό έχει ως συνέπεια ο κάτοχος λαχείου που έχει κερδίσει να μην μπορεί να εισπράξει το κερδηθέν ποσό, καθώς αυτό έχει περιέλθει στο Δημόσιο.

Προσέθεσε επίσης ότι «η μη ομαλή ψυχική του κατάσταση, σε συνδυασμό και με τη δυσμενή κατάσταση της σωματικής του υγείας, συνιστά αντικειμενικά λόγο ανωτέρας βίας» και «η κατάσταση της υγείας του αποτέλεσε εμπόδιο στο να αντιληφθεί την κερδοφορία του λαχνού που είχε αγοράσει και να εμφανιστεί, είτε αυτοπροσώπως είτε διά αντιπροσώπου, μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία των τεσσάρων μηνών και να ζητήσει την καταβολή των κερδών του Λαϊκού Λαχείου που κατείχε».

Όλοι αυτοί οι παράγοντες υγείας κ.λπ., υπογράμμιζε, αποτελούν λόγους ανωτέρας βίας οι οποίοι αναστέλλουν την τετράμηνη προθεσμία εξαργύρωσης του λαχείου, με την παραγραφή της αξίωσης είσπραξης να ξεκινά από την ημερομηνία διεξαγωγής της κλήρωσης. Από νομικής σκοπιάς, υποστήριξε ότι η τετράμηνη προβλεπόμενη προθεσμία για την είσπραξη των κερδών από τα λαχεία «συνιστά υπέρμετρη σύντμηση των προθεσμιών του Αστικού Κώδικα και της νομοθεσίας», ενώ έχει τεθεί «καθ’ υπέρβασιν των αρχών της καλής πίστης και των χρηστών ηθών στις συναλλαγές», αλλά και καταχρηστικά, καθώς «περιορίζει υπέρμετρα και αναιτιολόγητα τα δικαιώματα του νόμιμου δικαιούχου για την απόληψη των κερδών του λαχείου».

Σκωτσέζικο ντους

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα σκωτσέζικο δικαστικό ντους για τον 68χρονο τυχερό-άτυχο. Στο Πρωτοδικείο έχασε τη δικαστική μάχη, καθώς απορρίφθηκε ως αβάσιμη η αγωγή του. Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι ισχύει η τετράμηνη παραγραφή για την εξαργύρωση των λαχείων που κερδίζουν χρηματικά ποσά, όπως προβλέπεται από τη σχετική υπουργική απόφαση.
Ο ίδιος όμως δεν το έβαλε κάτω. Άσκησε έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης και στο Εφετείο τού χαμογέλασε πάλι -για λίγο όμως- η τύχη. Οι εφέτες έκαναν δεκτή την έφεσή του κρίνοντας ότι η υπουργική απόφαση που θέτει το τετράμηνο ως ανώτατο όριο είσπραξης των κερδών από τα λαχεία είναι ανίσχυρη.

Πηγή protothema.gr

Tags: ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΛΑΧΕΙΟ
Previous Post

Πέντε συμπτώματα που δείχνουν ότι μπορεί να είστε διαβητικός

Next Post

Διάθεση παιχνιδών στον σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό Ν. Κοζάνης από την Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης

Next Post
Διάθεση παιχνιδών στον σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό Ν. Κοζάνης από την Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης

Διάθεση παιχνιδών στον σύλλογο γονέων ατόμων με αυτισμό Ν. Κοζάνης από την Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αδελφοποίηση Δήμου Βοΐου με την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Κοζάνη: Σήμερα Comedy Magic Show στο Sourdaki, στις 17:30
  • «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»: Σε πλήρη εφαρμογή από τη Δευτέρα 16/2 – Τι αλλάζει για εργοδότες, εργαζόμενους
  • Κοινωνικός τουρισμός ΔΥΠΑ με αιτήσεις ένα μήνα νωρίτερα
  • ΕΜΥ – Καιρός: Άστατος έως την Πέμπτη – Φτιάχνει το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr