• Latest
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Καστοριά: 7 στους 10 νέους χρησιμοποιούν το κινητό περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα

3 Φεβρουαρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Απάντηση για τον Παιδικό Σταθμό της Βογατσικού

22 Μαΐου 2026
Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου την Τρίτη 1 Απριλίου

Η Εορτή της Γ’ Ευρέσεως της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 24 και 25 Μαΐου 2026

22 Μαΐου 2026
Κοζάνη: Εξαφανίστηκε 15χρονος από δομή ασυνόδευτων ανηλίκων

Κοζάνη: Εξαφανίστηκε 15χρονος από δομή ασυνόδευτων ανηλίκων

21 Μαΐου 2026
ΑΡΚΟΥΔΑ

Επίθεση αρκούδας σε κτηνοτρόφο στην Κοζάνη – Την απομάκρυνε με ένα ξύλο, Βίντεο

21 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου 2026

Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου 2026

21 Μαΐου 2026
Λειτουργία στον βυζαντινό αποκατεστημένο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αιανής

Λειτουργία στον βυζαντινό αποκατεστημένο Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Αιανής

21 Μαΐου 2026
2ο Δημοτικό

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας σε μια γιορτή πολιτισμού και διεθνούς συνεργασίας

21 Μαΐου 2026
Χρήστος Ι. Π. Κολοβός: Μύθοι και αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Δήμος Κοζάνης: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για την παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και τη στήριξη των εργαζομένων τους

21 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου για τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές (ΕΣΠΑ)

21 Μαΐου 2026
Ένα νέο σημείο αναφοράς για το μέλλον της ενέργειας γεννιέται στη Δυτική Μακεδονία!

Ένα νέο σημείο αναφοράς για το μέλλον της ενέργειας γεννιέται στη Δυτική Μακεδονία!

21 Μαΐου 2026
Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας την Τετάρτη 27/5

21 Μαΐου 2026
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων την Δευτέρα 25/5

21 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Καστοριά: 7 στους 10 νέους χρησιμοποιούν το κινητό περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα

sierafm by sierafm
3 Φεβρουαρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι
0
SHARES
21
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η εξάρτηση των νέων από τα κινητά τηλέφωνά είναι φαινόμενο που έχει γνωρίσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη και προσβάσιμη. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των νέων, προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξάρτηση έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική υγεία των νέων, καθώς και στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Στην ακριτική Καστοριά διενεργήθηκε έρευνα με τίτλο «Αποσυνδέοντας τη νεολαία: εθισμός στο κινητό τηλέφωνο, κοινωνικός αντίκτυπος και η ανάγκη για ψηφιακή αποτοξίνωση» και δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά στον χώρο της ψυχιατρικής διεθνώς. Η μελέτη των στοιχείων αποκάλυψε ότι επτά στους δέκα νέους χρησιμοποιούν το κινητό περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα, κυρίως για πρόσβαση στα social media και για επικοινωνία. Μάλιστα, καταγράφονται υψηλά ποσοστά εθισμού στο κινητό αλλά και μειωμένη παραγωγικότητα και διαταραχές στον ύπνο από την εκτεταμένη χρήση του.

Η έρευνα, για την οποία η συλλογή δεδομένων άρχισε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μελέτησε τον αντίκτυπο της εκτεταμένης χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε δείγμα 150 ατόμων, ηλικιών μεταξύ 14 και 35 ετών, στην Καστοριά, θέτοντας στο μικροσκόπιο πώς ο εθισμός στα κινητά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

Το 72,7% των ερωτηθέντων της έρευνας χρησιμοποιεί το κινητό περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα, ενώ μόλις το 27,3% το χρησιμοποιεί λιγότερο. Σε ότι αφορά τους λόγους για τη χρήση του, καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής των νέων. Συγκεκριμένα: 21,3% το χρησιμοποιεί για τα social media, 20,5% για να επικοινωνήσει με το κοινωνικό τους περιβάλλον -φίλους, γνωστούς, συγγενείς κτλ-, 16,9% για να ακούσει μουσική, 12,8% για να δει ταινίες ή εκπομπές, ενώ 15% για όλα τα παραπάνω. Από τις απαντήσεις φαίνεται πως το κινητό τηλέφωνο έχει καλύψει όλες τις δραστηριότητες των νέων, που ουσιαστικά με τη χρήση του μπορούν πιο εύκολα και παντού να κάνουν πράγματα που πριν ήταν αυτόνομα, όπως να παρακολουθήσουν μια ταινία.

Την ίδια στιγμή, η αδυναμία απαγκίστρωσης από το κινητό και οι ώρες χρήσης συνδέονται στενά. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους πάνω από πέντε ώρες σημειώνουν σε ποσοστό 53,2% πως αισθάνονται προσκολλημένοι σε αυτό, ενώ αντίθετα το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν το κινητό μέχρι πέντε ώρες είναι μόλις 7,5%.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας από τους κύριους λόγους που οι νέοι εξαρτώνται από τα κινητά τους τηλέφωνα είναι η αδιάκοπη ανάγκη για σύνδεση και επικοινωνία. Μέσω των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών μηνυμάτων, οι νέοι μπορούν να παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά τους, ανταλλάσσοντας μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο. Αυτή η συνεχή σύνδεση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα άγχους και πίεσης για να είναι πάντα διαθέσιμοι και να ανταποκρίνονται άμεσα.

Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν ατέλειωτες δυνατότητες ψυχαγωγίας, όπως παιχνίδια, βίντεο, μουσική και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι εφαρμογές είναι σχεδιασμένες να είναι εθιστικές, με αποτέλεσμα οι νέοι να περνούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση από τον πραγματικό κόσμο, μείωση του χρόνου που αφιερώνουν σε άλλες δραστηριότητες και επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου τους.

Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των κινητών τηλεφώνων και να τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες χρήσης της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική και σωματική τους υγεία.

Πηγή eleftherostypos.gr

Tags: ΕΡΕΥΝΑΚΑΣΤΟΡΙΑ
Previous Post

Πέταξαν φωτογραφίες με άσεμνες πόζες της κόρης του ιερέα στο προαύλιο της εκκλησίας – Το χαρτάκι με το μήνυμα

Next Post

Χωρίς εγκεφαλική λειτουργία το τρίχρονο αγοράκι στην Κρήτη – Σε δολοφονία αναβαθμίζεται η κατηγορία

Next Post
παιδι

Χωρίς εγκεφαλική λειτουργία το τρίχρονο αγοράκι στην Κρήτη – Σε δολοφονία αναβαθμίζεται η κατηγορία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Απάντηση για τον Παιδικό Σταθμό της Βογατσικού
  • Η Εορτή της Γ’ Ευρέσεως της Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 24 και 25 Μαΐου 2026
  • Κοζάνη: Εξαφανίστηκε 15χρονος από δομή ασυνόδευτων ανηλίκων
  • Επίθεση αρκούδας σε κτηνοτρόφο στην Κοζάνη – Την απομάκρυνε με ένα ξύλο, Βίντεο
  • Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Μαΐου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr