Η εξάρτηση των νέων από τα κινητά τηλέφωνά είναι φαινόμενο που έχει γνωρίσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, καθώς η τεχνολογία γίνεται ολοένα και πιο διαδεδομένη και προσβάσιμη. Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής των νέων, προσφέροντας αμέτρητες δυνατότητες επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πληροφόρησης.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εξάρτηση έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις στη ψυχική και σωματική υγεία των νέων, καθώς και στις κοινωνικές τους σχέσεις.
Στην ακριτική Καστοριά διενεργήθηκε έρευνα με τίτλο «Αποσυνδέοντας τη νεολαία: εθισμός στο κινητό τηλέφωνο, κοινωνικός αντίκτυπος και η ανάγκη για ψηφιακή αποτοξίνωση» και δημοσιεύθηκε σε ένα από τα εγκυρότερα επιστημονικά περιοδικά στον χώρο της ψυχιατρικής διεθνώς. Η μελέτη των στοιχείων αποκάλυψε ότι επτά στους δέκα νέους χρησιμοποιούν το κινητό περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα, κυρίως για πρόσβαση στα social media και για επικοινωνία. Μάλιστα, καταγράφονται υψηλά ποσοστά εθισμού στο κινητό αλλά και μειωμένη παραγωγικότητα και διαταραχές στον ύπνο από την εκτεταμένη χρήση του.
Η έρευνα, για την οποία η συλλογή δεδομένων άρχισε στο πλαίσιο πτυχιακής εργασίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μελέτησε τον αντίκτυπο της εκτεταμένης χρήσης του κινητού τηλεφώνου σε δείγμα 150 ατόμων, ηλικιών μεταξύ 14 και 35 ετών, στην Καστοριά, θέτοντας στο μικροσκόπιο πώς ο εθισμός στα κινητά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.
Το 72,7% των ερωτηθέντων της έρευνας χρησιμοποιεί το κινητό περισσότερες από πέντε ώρες την ημέρα, ενώ μόλις το 27,3% το χρησιμοποιεί λιγότερο. Σε ότι αφορά τους λόγους για τη χρήση του, καλύπτουν όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής των νέων. Συγκεκριμένα: 21,3% το χρησιμοποιεί για τα social media, 20,5% για να επικοινωνήσει με το κοινωνικό τους περιβάλλον -φίλους, γνωστούς, συγγενείς κτλ-, 16,9% για να ακούσει μουσική, 12,8% για να δει ταινίες ή εκπομπές, ενώ 15% για όλα τα παραπάνω. Από τις απαντήσεις φαίνεται πως το κινητό τηλέφωνο έχει καλύψει όλες τις δραστηριότητες των νέων, που ουσιαστικά με τη χρήση του μπορούν πιο εύκολα και παντού να κάνουν πράγματα που πριν ήταν αυτόνομα, όπως να παρακολουθήσουν μια ταινία.
Την ίδια στιγμή, η αδυναμία απαγκίστρωσης από το κινητό και οι ώρες χρήσης συνδέονται στενά. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το κινητό τους πάνω από πέντε ώρες σημειώνουν σε ποσοστό 53,2% πως αισθάνονται προσκολλημένοι σε αυτό, ενώ αντίθετα το αντίστοιχο ποσοστό των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν το κινητό μέχρι πέντε ώρες είναι μόλις 7,5%.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας από τους κύριους λόγους που οι νέοι εξαρτώνται από τα κινητά τους τηλέφωνα είναι η αδιάκοπη ανάγκη για σύνδεση και επικοινωνία. Μέσω των κοινωνικών δικτύων και των εφαρμογών μηνυμάτων, οι νέοι μπορούν να παραμένουν συνεχώς συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένειά τους, ανταλλάσσοντας μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο. Αυτή η συνεχή σύνδεση, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα άγχους και πίεσης για να είναι πάντα διαθέσιμοι και να ανταποκρίνονται άμεσα.
Επιπλέον, τα κινητά τηλέφωνα προσφέρουν ατέλειωτες δυνατότητες ψυχαγωγίας, όπως παιχνίδια, βίντεο, μουσική και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτές οι εφαρμογές είναι σχεδιασμένες να είναι εθιστικές, με αποτέλεσμα οι νέοι να περνούν υπερβολικά πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση από τον πραγματικό κόσμο, μείωση του χρόνου που αφιερώνουν σε άλλες δραστηριότητες και επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου τους.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής χρήσης των κινητών τηλεφώνων και να τους ενθαρρύνουν να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες χρήσης της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι νέοι μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχική και σωματική τους υγεία.
Πηγή eleftherostypos.gr