• Latest
σχολειο

Εισαγωγή νέων μαθημάτων στα σχολεία

6 Φεβρουαρίου 2025
Στην Κοζάνη το Σάββατο ο Δ. Μαρκόπουλος – Σειρά επαφών με τους παραγωγικούς φορείς

Στην Κοζάνη το Σάββατο ο Δ. Μαρκόπουλος – Σειρά επαφών με τους παραγωγικούς φορείς

31 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Η μουσική ένωσε ανθρώπους και καρδιές στη συναυλία «Χίλιες Διαδρομές – Μέσα από ένα τραγούδι»

Δήμος Γρεβενών: Η μουσική ένωσε ανθρώπους και καρδιές στη συναυλία «Χίλιες Διαδρομές – Μέσα από ένα τραγούδι»

30 Ιουλίου 2026
Δήμος Καστοριάς: Πρώτος στη Δυτική Μακεδονία με έξι εγκεκριμένα έργα αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 2.855.000 ευρώ

Δήμος Καστοριάς: Πρώτος στη Δυτική Μακεδονία με έξι εγκεκριμένα έργα αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 2.855.000 ευρώ

30 Ιουλίου 2026
Λάζαρος Γκερεχτές: Συντήρηση της Ελαιογραφίας της Αποκαθήλωσης του Χριστού στο Ναό Αγίου Γεωργίου Εράτυρας

Λάζαρος Γκερεχτές: Συντήρηση της Ελαιογραφίας της Αποκαθήλωσης του Χριστού στο Ναό Αγίου Γεωργίου Εράτυρας

30 Ιουλίου 2026
Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης τμήματος του Περιφερειακού δρόμου Βλάστης του Δήμου Εορδαίας. Βίντεο

Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης τμήματος του Περιφερειακού δρόμου Βλάστης του Δήμου Εορδαίας. Βίντεο

30 Ιουλίου 2026
Κούπες,  Acoustic Live – «Οι Ρίζες μας Αλλιώς…»

Κούπες,  Acoustic Live – «Οι Ρίζες μας Αλλιώς…»

30 Ιουλίου 2026
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η Ανοικτή συνάντηση του Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η Ανοικτή συνάντηση του Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών του Επιμελητηρίου Κοζάνης

30 Ιουλίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 34χρονος σε περιοχή της Καστοριάς, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού

30 Ιουλίου 2026
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η Δ.Ε.Η. συνεχίζει το καταστρεπτικό της έργο, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη»

30 Ιουλίου 2026
ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Ευχαριστήριο σε γιατρούς του Κέντρου Υγείας Σιάτιστας

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Αύγουστο του 2026

30 Ιουλίου 2026
Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Αύγουστο

Οι Ιατροί Ειδικότητας στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου τον Αύγουστο

30 Ιουλίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, Δημήτρη Μαρκόπουλου στην πόλη της Κοζάνης

30 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 31 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εισαγωγή νέων μαθημάτων στα σχολεία

sierafm by sierafm
6 Φεβρουαρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
σχολειο
0
SHARES
35
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εκπαιδευτικά προγράμματα, που αφορούν στην προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώου συντροφιάς θα εισαχθούν σε νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η αγάπη για τα ζώα και η φιλοζωία γενικότερα ως θεματική εντάσσεται στο πλέγμα των δράσεων Ενεργού Πολίτη και με σχετική ΚΥΑ που εξέδωσε το Υπουργείο ενημερώνει ότι πρέπει να υλοποιηθεί ένα 10ωρο πρόγραμμα δράσεων στα σχολεία ούτως ώστε η μαθητική κοινότητα να ευαισθητοποιηθεί για τα ζώα και την προστασία τους.

Όπως ανέφερεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν από κοινού τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, τα σχολεία καλούνται να εκπονήσουν και να υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην προώθηση, την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώου συντροφιάς σε νηπιαγωγεία και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις θεματικές ενότητες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιλαμβάνονται δράσεις ευαισθητοποίησης στα μέλη της σχολικής κοινότητας και στην οικογένειά τους για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Επίσης, στο Πρόγραμμα Σπουδών όλων των τύπων των σχολικών μονάδων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. εντάσσονται Δράσεις Ενεργού Πολίτη, διάρκειας τουλάχιστον δέκα (10) διδακτικών ωρών η κάθε μία, οι οποίες μπορούν να έχουν αυτοτελή θεματική ενότητα αφιερωμένη στα ζώα συντροφιάς.

Σκοπός είναι:

α) η απόκτηση γνώσεων και ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών/τριών που συμβάλλουν στη φιλοζωία και στην υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς και

β) η γνώση όλων των θεμάτων που αναφύονται σχετικά με τα ζώα και ιδίως τα ζώα συντροφιάς και η απαιτούμενη ευθύνη που καλείται να επιδεικνύει ο ενεργός πολίτης έναντι τους, λαμβάνοντας υπόψη τις πέντε διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες για την ευζωίας τους: την ενίσχυση των ηθικών αξιών και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, την προώθηση υπεύθυνης λήψης αποφάσεων σχετικά με τις διαδικασίες της κοινωνικοποίησης και διάδρασης των ζώων συντροφιάς, την υποστήριξη της βιωματικής μάθησης σχετικά με την φιλοζωία και τέλος, την ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής σε πάσης φύσεως προγράμματα και δράσεις φιλοζωίας.

Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας 2025: Στις 4 Απριλίου οι μαθητές θα κάνουν δράσεις και προγράμματα για τα ζώα

Μια σημαντική διαφοροποίηση θα υπάρξει στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των σχολείων την Παρασκευή 4 Απριλίου. Πρόκειται για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας που φέτος θα τιμηθεί για δεύτερη χρονιά από την μαθητική κοινότητα όλων των βαθμίδων μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Με περσινή απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας και θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας στα σχολεία.

Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιούνται στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια μια σειρά από δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών δράσεων, ενημερώσεων, εκπαιδευτικών επισκέψεων σε χώρους φιλοξενίας και προστασίας αδέσποτων ή άγριων ζώων, σεμιναρίων για την παροχή πρώτων βοηθειών και φροντίδας σε αδέσποτα ζώα, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων (π.χ. θεατρικών παραστάσεων, καλλιτεχνικών εκθέσεων, κ.λπ.).

Όπως πέρσι έτσι και φέτος στις εκδηλώσεις στα σχολεία ενεργό ρόλο αναμένεται να έχει και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) που θα επισκεφθεί είτε δια ζώσης τάξεις σχολείων είτε μέσω τηλεδιασκέψεων με στόχο αφενός την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών, αφετέρου την επισήμανση της σημασία του ορισμού της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας. Σύμφωνα με τη εγκύκλιο είναι σημαντική η συνεργασία και συνδρομή ειδικών επιστημόνων όπως κτηνιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ειδικών παιδαγωγών και ατόμων που απασχολούνται επαγγελματικά αλλά και εθελοντικά σε χώρους φιλοξενίας και φροντίδας ζώων, προκειμένου να συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις της ημέρας ομιλίες, προβολές και παρουσιάσεις έργων και δράσεων.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας είναι:

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /-τριών για τη βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον.

Η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/-τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους.

Η εμπλοκή των μαθητών /-τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας. Ενδεικτικές δράσεις / δραστηριότητες: ✓ Πραγματοποίηση ομιλιών ενημέρωσης και πληροφόρησης της σχολικής κοινότητας με πρόσκληση ειδικών, ατόμων που ασχολούνται με τη φύλαξη άγριων ζώων ή/και ζώων συντροφιάς και εργαζόμενων ή εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.

Υλοποίηση παιδαγωγικά κατάλληλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων σχετικών με τη φιλοζωία, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων.

Παρακολούθηση ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ έγκριτων φορέων, που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα, την άγρια ζωή και τη φιλοζωία, παιδαγωγικά κατάλληλων για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνονται.

Δημιουργία ψηφιακού υλικού ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (π.χ. ηλεκτρονικά βιβλία, πολυτροπικά και πολυμεσικά κείμενα και αφίσες) και διάχυσή του μέσω ανάρτησης στο ιστολόγιο της σχολικής μονάδας ή/και δημοσίευσή του στη σχολική εφημερίδα.

Υλοποίηση πρωτοβουλίας / καμπάνιας σχετικά με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και τις υποχρεώσεις των ανθρώπων απέναντι σε αυτά.

Επίσκεψη σε καταφύγια ζώων άγριας ζωής και κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ενημέρωση των μαθητών /-τριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ζώα.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (Κ.Ε.ΠΕ.Α.) για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία

Υλοποίηση δράσεων σίτισης και φροντίδας των αδέσποτων ζώων του οικείου δήμου, π.χ. τοποθέτηση ταϊστρών, ποτιστρών κ.ά.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: ΜΑΘΗΜΑΤΑΣΧΟΛΕΙΑ
Previous Post

Τα έργα του Κωνσταντίνου Ντιό κοσμούν το ημερολόγιο των αστυνομικών

Next Post

Λευτέρης Ιωαννίδης: Η Λύση για την «Δίκαιη» Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται εδώ και όχι στην Αθήνα

Next Post
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις

Λευτέρης Ιωαννίδης: Η Λύση για την «Δίκαιη» Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται εδώ και όχι στην Αθήνα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στην Κοζάνη το Σάββατο ο Δ. Μαρκόπουλος – Σειρά επαφών με τους παραγωγικούς φορείς
  • Δήμος Γρεβενών: Η μουσική ένωσε ανθρώπους και καρδιές στη συναυλία «Χίλιες Διαδρομές – Μέσα από ένα τραγούδι»
  • Δήμος Καστοριάς: Πρώτος στη Δυτική Μακεδονία με έξι εγκεκριμένα έργα αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 2.855.000 ευρώ
  • Λάζαρος Γκερεχτές: Συντήρηση της Ελαιογραφίας της Αποκαθήλωσης του Χριστού στο Ναό Αγίου Γεωργίου Εράτυρας
  • Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης τμήματος του Περιφερειακού δρόμου Βλάστης του Δήμου Εορδαίας. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  2. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  4. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  5. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr