• Latest
Πόθεν Έσχες 2024: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Οι 6 αλλαγές στις ρυθμίσεις για χρέη έως 300.000 ευρώ

6 Φεβρουαρίου 2025
Σκύλος δάγκωμα

Κοζάνη: Σκύλος επιτέθηκε σε 36χρονη. Σύλληψη και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη

10 Αυγούστου 2025
αστυνομια, συλληψη

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος που έκλεψε εξαρτήματα για τρακτέρ από κτήμα 63χρονου

10 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο

Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο

10 Αυγούστου 2025
Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια

Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια

10 Αυγούστου 2025
πισινα

Πνίγηκε εργαζόμενος με καταγωγή από την Καστοριά στη Σαντορίνη

10 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη, φωτια, πυρκαγια

Φωτιά: Συνελήφθησαν δύο συνεργάτες του ΔΕΔΔΗΕ – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

10 Αυγούστου 2025
αστυνομια, ασθενοφορο

Θανατηφόρα συνεύρεση: Ζευγάρι έπεσε σε γκρεμό την ώρα που έκανε σεξ στο αυτοκίνητο

10 Αυγούστου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Άγριος ξυλοδαρμός 23χρονου – Δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα σε κεφάλι και αυχένα

10 Αυγούστου 2025
καταστήματα

Τέλος στην αυθαιρεσία των τραπεζοκαθισμάτων: Καταγγελίες πολιτών με ένα κλικ

10 Αυγούστου 2025
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Δωρεάν αναλήψεις μετρητών για όλους – Οι αλλαγές που έρχονται σε 48 ώρες

10 Αυγούστου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι του εφάπαξ επιδόματος των 810 ευρώ

10 Αυγούστου 2025
ΧΡΕΗ

Οι ΟΤΑ μεταξύ των μεγαλύτερων οφειλετών του Δημοσίου

10 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Οι 6 αλλαγές στις ρυθμίσεις για χρέη έως 300.000 ευρώ

sierafm by sierafm
6 Φεβρουαρίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Πόθεν Έσχες 2024: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τον δρόμο για υποχρεωτικές για τους πιστωτές ρυθμίσεις οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, για εκατοντάδες χιλιάδες κόκκινους δανειολήπτες, καθώς και για οφειλέτες ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου ανοίγει ρύθμιση του ΥΠΕΘΟ και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με την οποία διπλασιάζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τους χαρακτηρισμένους ως οικονομικά ευάλωτους.

Με τη ρύθμιση που εισάγεται, διπλασιάζονται τα κριτήρια για τον χαρακτηρισμό δανειολήπτη ως επιλέξιμου προκειμένου να καταστεί υποχρεωτική η συναίνεση του συνόλου των πιστωτών για ένταξη του οφειλέτη στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Ο διπλασιασμός των ορίων αυτών έχει ως προϋπόθεση ο οφειλέτης να έχει ανώτατο όριο ήδη μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών οφειλών (δηλαδή σε τράπεζες ή servicers) τις 300.000 ευρώ.

Παρεμβάσεις

Παράλληλα, μέσω περαιτέρω παρεμβάσεων, δρομολογείται η βελτίωση των όρων ρύθμισης, καθώς θα μειωθεί η αξία των ακίνητων εξασφαλίσεων που λαμβάνει υπ’ όψιν ο αλγόριθμος, αλλά και θα εξορθολογιστούν τα κριτήρια του «εύλογου ποσοστού κέρδους» 10% στην περίπτωση των νομικών προσώπων ώστε να λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αφού μόνο οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που δεν έχουν ρυθμιστεί ξεπερνούν τα 1,9 εκατ. υπόλογους. Στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία εμφανίζονται να έχουν 1,5 εκατ. φορολογούμενοι και στα ασφαλιστικά ταμεία 350 .000 ασφαλισμένοι. Από το 2020 μέχρι και σήμερα έχουν ρυθμιστεί περίπου 850.000 δάνεια , κυρίως διμερώς. Από το 2021, όταν μπήκε σε εφαρμογή η πλατφόρμα του εξωδικαστικού, έχουν ρυθμιστεί περίπου 63.000 οφειλές μέσω του εξωδικαστικού.

Νέο τοπίο

Τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα διευρύνουν την περίμετρο των δυνητικών δικαιούχων έχουν ως εξής:

1) Εισοδηματικά όρια:

* Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το νέο όριο ευαλωτότητας αυξάνεται στις 14.000 ευρώ, από 7.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 21.000 ευρώ από 10.500 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος το όριο πάει στις 28.000 ευρώ από 14.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη το όριο αυξάνεται στις 35.000 ευρώ από 17.500 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω το όριο τέθηκε στις 42.000 ευρώ από 21.000 ευρώ.

2) Περιουσιακά όρια:

* Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το νέο όριο αυξάνεται στις 240.000 ευρώ από 120.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 270.000 ευρώ από 135.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος το όριο πάει στις 300.000 ευρώ από 150.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη το όριο αυξάνεται στις 330.000 ευρώ από 165.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω το όριο τέθηκε στις 360.000 ευρώ από 180.000 ευρώ.

3) Καταθέσεις:

* Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό το νέο όριο αυξάνεται στις 14.000 ευρώ, από 7.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο μέλη 21.000 ευρώ από 10.500 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος το όριο πάει στις 28.000 ευρώ από 14.000 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη το όριο αυξάνεται στις 35.000 ευρώ από 17.500 ευρώ.

* Για νοικοκυριό αποτελούμενο από πέντε μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω το όριο τέθηκε στις 42.000 ευρώ από 21.000 ευρώ.

Πέντε βελτιώσεις για προστασία των υπερχρεωμένων

Επιπλέον, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι:

1 Θεσμοθετείται η υποχρέωση του πιστωτή να έχει καταθέσει εγγράφως στον οφειλέτη, τουλάχιστον τρεις (3) μήνες προ της διενέργειας του πλειστηριασμού, με κάθε πρόσφορο τρόπο πρόταση ρύθμισης για την οφειλή για την οποία επισπεύδει τον πλειστηριασμό. Τούτο αν ο οφειλέτης έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης του πιστωτή, παρέχοντας κατ’ ελάχιστον διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.

2 Δίνεται η δυνατότητα στον εισηγητή δικαστή, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να εκδίδει πράξη με την οποία διαπιστώνει την επέλευση της απαλλαγής του οφειλέτη από τις οφειλές του. Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν επαρκεί η περιουσία του οφειλέτη δεν ανοίγεται πτωχευτική διαδικασία, αλλά εγγράφεται στο Μητρώο Φερεγγυότητας. Ετσι, επεκτείνεται η δυνατότητα του εισηγητή δικαστή να εκδώσει και για αυτούς τους οφειλέτες πράξη με την οποία διαπιστώνεται η απαλλαγή από οποιοδήποτε χρέος.

3 Η επέκταση προθεσμιών ώστε να μπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να μπει στο ενδιάμεσο πρόγραμμα διατήρησης της κατοικίας. Καταργείται η αποκλειστική προθεσμία των εξήντα (60) ημερών, εντός της οποίας ο ευάλωτος οφειλέτης καλείται να υποβάλει αίτηση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Συνεισφοράς του Δημοσίου σε Ευάλωτους Οφειλέτες. Η κατάργηση αυτή γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν περισσότεροι ευάλωτοι οφειλέτες να ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας και να διασώσουν από την εκποίηση την κατοικία τους. Το ίδιο το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα επεκτείνεται για 4 επιπλέον μήνες.

4 Η επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης δανείων με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης. Επεκτείνεται η δυνατότητα να ρυθμίζονται μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δάνεια που έχουν εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου με δυνατότητες εξυγίανσης και στις ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού.

5 Δημιουργείται μόνιμος μηχανισμός αποζημίωσης ζημιωθέντων της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής (ΕΚΙΑΖ) να καταβάλει πρόσθετα ποσά στους ασφαλισμένους ως προκαταβολή. Τα πρόσθετα ποσά που θα καταβάλλονται θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τις οικονομικές δυνατότητες του ΕΚΙΑΖ, καθώς δεν θα δύναται να ξεπερνούν το 25% των διαθεσίμων του.

Ρυθμίστηκαν χρέη ύψους 10 δισ. ευρώ

Κάνοντας μια ανασκόπηση της πορείας του εξωδικαστικού, ο συνολικός αριθμός τόνισε ότι ο αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων αυξήθηκε σημαντικά και διαμορφώνεται σε 30.515, με τη συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών να ανέρχεται στα 10,01 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, με τη βελτίωση που εισήχθη με την τεκμαιρόμενη συναίνεση των πιστωτών στην αίτηση εξωδικαστικού των ευάλωτων, ενισχύθηκε η προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, με 2.673 ευάλωτα νοικοκυριά να επωφελούνται από ρυθμίσεις οφειλών.

Με τη νέα ρύθμιση που έρχεται, στόχος είναι ο αριθμός των δυνητικά καλυπτόμενων ευάλωτων οφειλετών να αυξηθεί σημαντικά.

Κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο σύνολο τους, δηλαδή σε τράπεζες και servicers, έχουν μειωθεί από 92 δισ. ευρώ το 2019 στα 67 δισ. το γ’ τρίμηνο του 2024. Το ιδιωτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει σταθερά καθοδική πορεία (93,3%) παραμένοντας κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (125,3%). Τέλος, αναφορικά με τη μείωση των κόκκινων δανείων στις τράπεζες, μέσω του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ», οι τράπεζες πέτυχαν αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους. Το γ’ τρίμηνο 2024 το ποσοστό έφτασε το 4,6% (το 2019 το ποσοστό ανερχόταν στο 40,6%), χαμηλότερο και από την περίοδο πριν από την κρίση.

Πηγή eleftherostypos.gr

Tags: αλλαγεςΕξωδικαστικός συμβιβασμόςρυθμίσεις οφειλών
Previous Post

Επιδότηση ύψους 17.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ σε ανέργους για να ανοίξουν επιχείρηση-Πότε θα βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα

Next Post

Μητέρα μαθήτριας Γυμνασίου κατήγγειλε καθηγήτρια για bullying σε βάρος της κόρης της – Η ανήλικη αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα

Next Post
σχολειο

Μητέρα μαθήτριας Γυμνασίου κατήγγειλε καθηγήτρια για bullying σε βάρος της κόρης της - Η ανήλικη αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Σκύλος επιτέθηκε σε 36χρονη. Σύλληψη και πρόστιμο στον ιδιοκτήτη
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 39χρονος που έκλεψε εξαρτήματα για τρακτέρ από κτήμα 63χρονου
  • Σιάτιστα: Ολοκλήρωση Εργασιών Ανάπλασης Πλατείας Εμπορίου. Βίντεο
  • Κάηκε μονοκατοικία στα Κρανίδια
  • Πνίγηκε εργαζόμενος με καταγωγή από την Καστοριά στη Σαντορίνη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr