Με ουσιαστικές αλλά και οργανωτικές αλλαγές στο πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα διεξαχθούν στις 3 Μαΐου οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία. Αυτά που παραμένουν χωρίς τροποποίηση είναι οι δύο θεματικές περιοχές -Γλώσσα και Μαθηματικά-, οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής, καθώς και το άριστα «100». Μειώνεται ωστόσο ο αριθμός των ερωτήσεων, οι οποίες θα είναι πλέον διαβαθμισμένης δυσκολίας.
Οι αλλαγές επικεντρώνονται σε:
- Ενιαία αίτηση: Οι γονείς θα υποβάλλουν μία κεντρική αίτηση που θα περιλαμβάνει τις προτιμήσεις για Πρότυπα, Πειραματικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
- Μείωση ερωτήσεων: Από 50 συνολικά ερωτήσεις, το πιθανότερο σενάριο είναι 15+15 ανά θεματική περιοχή (Γλώσσα & Μαθηματικά) με ταυτόχρονη μετάδοση θεμάτων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα
- Διαβαθμισμένη δυσκολία: Μισές ερωτήσεις ευκολότερες (βαθμολογία 2), οι υπόλοιπες πιο απαιτητικές (βαθμολογία 3-4). Οι πολλαπλές επιλογές διατηρούνται, αλλά η δομή των θεμάτων θα μειώσει το ενδεχόμενο σωστών απαντήσεων λόγω τύχης.
Διαδικασία διεξαγωγής εξετάσεων
Διάρκεια:
Α’ Γυμνασίου → 150 λεπτά (2,5 ώρες)
Α’ Λυκείου → 180 λεπτά (3 ώρες)
Όσον αφορά το οργανωτικό μέρος της εξέτασης, ακολουθώντας το πρότυπο των Πανελλαδικών θα υπάρχει Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων που θα συντονίζει τη διαδικασία υπό άκρα μυστικότητα εντός του υπουργείου Παιδείας. Κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης θα υπάρχουν «θεματοδότες» ανά θεματική περιοχή. Οι θεματοδότες πρέπει να είναι ενεργοί και έμπειροι δάσκαλοι και καθηγητές που θα διδάσκουν σε Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου.
Επιπλέον, θα υπάρχουν ανεξάρτητοι «λύτες» θεμάτων που θα επιλεγούν επίσης με ανοικτή πρόσκληση και θα πρέπει να είναι και οι ίδιοι ενεργοί δάσκαλοι και καθηγητές. Σημειώνεται, επίσης, ότι η μετάδοση των θεμάτων θα γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα σχολεία, τα οποία θα λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα ώστε να ξεκινήσουν και να τελειώσουν όλα τα παιδιά μαζί.
Πόσες αιτήσεις αναμένονται
Περίπου 20.000 οικογένειες σε ετήσια βάση επιδιώκουν την εισαγωγή του παιδιού τους στα Πρότυπα και Πειραματικά – σύντομα και στα Ωνάσεια Σχολεία. Οι εξετάσεις για τα Πρότυπα θεωρούνται ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, όπως προκύπτει από την υψηλή ζήτηση: πέρυσι οι αιτήσεις ήταν συνολικά 20.299, εκ των οποίων οι 10.845 αφορούσαν την πλήρωση των 3.003 θέσεων των Πειραματικών Σχολείων και οι 9.454 την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία για την πλήρωση 1.794 θέσεων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι η εξέταση για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου διαρκεί 150 λεπτά (2,5 ώρες), ενώ για την εισαγωγή στην Α’ Λυκείου η διάρκεια είναι 180 λεπτά (3 ώρες).
Το «αγκάθι» της ισοβαθμίας
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στο ζήτημα της ισοβαθμίας των υποψηφίων, το οποίο ευθύνεται εν μέρει για τις δρομολογούμενες αλλαγές. Ειδικότερα, μέχρι τώρα σε ορισμένα Πρότυπα Σχολεία δημιουργείται «συνωστισμός» στη βάση εισαγωγής, οπότε πραγματοποιείται κλήρωση.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε Πρότυπο Σχολείο ορίζει τη δική του βάση εισαγωγής, η οποία καθορίζεται και από το επίπεδο της ζήτησης. Με βάση τα ανωτέρω, παιδιά που είχαν γράψει τον ίδιο βαθμό μπορεί να μην περνούσαν στις εξετάσεις ανάλογα με το αποτέλεσμα της κλήρωσης.
Στη δε κλήρωση συμμετείχαν με βάση τον μοναδικό κλειδάριθμο που έπαιρναν πριν από τις εξετάσεις στη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής της αίτησης. Ο κλειδάριθμος αυτός ισοδυναμούσε με τον αριθμό προτεραιότητας που θα είχε ο υποψήφιος σε περίπτωση κλήρωσης αν ισοβαθμούσε με συνυποψηφίους του. Με τα νέα δεδομένα, όμως, ο αριθμός όσων ισοβαθμούν στη βάση αναμένεται να μειωθεί δραστικά.
Η αναγνώριση της αξίας των σχολείων αυτών αποτυπώνεται και στην εντατική προετοιμασία των παιδιών σε φροντιστήρια, η οποία συχνά ξεκινά ακόμη και από την ηλικία των 9 ή 10 ετών. Το δε κόστος επιβαρύνει έως και 300 ευρώ τον μήνα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αν το παιδί πηγαίνει σε φροντιστήριο ή έως 20 ευρώ την ώρα αν κάνει ιδιαίτερα μαθήματα. Για τους λόγους αυτούς πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να επεκταθούν τα ψηφιακά φροντιστήρια στην προετοιμασία για την εισαγωγή στα Πρότυπα και στα Πειραματικά, διαδικασία που έχει ήδη προαναγγελθεί για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία.
Πότε η υπουργική απόφαση και οι αιτήσεις
Η νέα Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τις αλλαγές, αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει στις αρχές Μαρτίου. Το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, επιδιώκει να αναβαθμίσει τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας δίκαιους και διαφανείς όρους συμμετοχής για όλους τους υποψηφίους.
Πηγή: aftodioikisi.gr