• Latest
Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»

Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»

14 Μαρτίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργα βελτίωσης προσβασιμότητας Δημοτικών Σχολείων

Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργα βελτίωσης προσβασιμότητας Δημοτικών Σχολείων

17 Αυγούστου 2026
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του έργου «Αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πόλης Καστοριάς» επί της οδού 11ης Νοεμβρίου

17 Αυγούστου 2026
Ζαγκουντίνος Δημήτριος: Το μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

Η νεολαία «πιάνει ξανά τον χορό» στο Βόιο: Μια βιωματική ματιά στα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου …του Δημήτρη Ζαγκουντίνου

17 Αυγούστου 2026
Χρήστος Ι. Π. Κολοβός: Μύθοι και αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί Εθνική αναγκαιότητα και «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον»… του Στεφάνου Πράσσου

17 Αυγούστου 2026
Το νερό της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι απλώς πλούτος. Είναι η ευκαιρία της. ( του Χάρη Κάτανα)

Το νερό της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι απλώς πλούτος. Είναι η ευκαιρία της. ( του Χάρη Κάτανα)

17 Αυγούστου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» -292- τροχονομικοί έλεγχοι

17 Αυγούστου 2026
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Κοκαΐνη, Κάνναβη, και χωρίς δίπλωμα και πινακίδες. Έξι συλλήψεις

17 Αυγούστου 2026
Η Σαμαρίνα χόρεψε τον «Τσιάτσιο» και τίμησε τις ρίζες της. Φωτογραφίες

Η Σαμαρίνα χόρεψε τον «Τσιάτσιο» και τίμησε τις ρίζες της. Φωτογραφίες

17 Αυγούστου 2026
Τα Γρεβενά υποδέχονται τον Γιώργο Ζερβάκη στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026”

Τα Γρεβενά υποδέχονται τον Γιώργο Ζερβάκη στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026”

17 Αυγούστου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Κατήγγειλε ότι η σύζυγός του κρατούνταν όμηρος, αλλά οι αστυνομικοί τη βρήκαν με τον εραστή της

17 Αυγούστου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πυροβολισμοί σε γλέντι – Δύο τραυματίες, ανάμεσά τους 14χρονος

17 Αυγούστου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη 35χρονη που έδωσε αλκοόλ σε επτά ανήλικους

17 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 18 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»

sierafm by sierafm
14 Μαρτίου 2025
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Δήμος Βοΐου: Θερμοκήπιο γεωθερμίας και ενεργειακή κοινότητα από το αναπτυξιακό δίκτυο «Αγροβόιο»
0
SHARES
100
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

-Η περιφέρεια έχει δώσει την αρχική της έγκριση για την εγκατάσταση, επιφάνειας 5 στρεμμάτων, η οποία θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 30%

Με καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες, το «Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη», με τον διακριτικό τίτλο «Αγροβόιο», επιδιώκει να προωθήσει τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Δίκτυο, που συγκεντρώνει τις προσπάθειες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, του Δήμου Βοΐου και του Δήμου Σερβίων, με την προβλεπόμενη ένταξη των δήμων Κοζάνης και Δεσκάτης, στοχεύει στη δημιουργία νέων επαγγελματικών ευκαιριών και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές περιλαμβάνουν πιλοτικά προγράμματα και άλλες ενέργειες, που αποσκοπούν στη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και στην επιστροφή της νεολαίας, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού εξαιτίας και της απολιγνιτοποίησης.

Έμφαση στα φυλλώδη λαχανικά

Ένα σημαντικό έργο, που βρίσκεται στα σκαριά από το Αγροβόιο, είναι η δημιουργία ενός γεωθερμικού θερμοκηπίου φυλλωδών λαχανικών, το οποίο έχει λάβει την αρχική έγκριση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό το θερμοκήπιο, επιφάνειας 5 στρεμμάτων, θα εξοικονομεί ενέργεια κατά 30% και θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

«Έχουμε συντάξει μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου γεωθερμικού τύπου, το οποίο έχουμε υποβάλει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και έχουμε λάβει την αρχική έγκριση. Εάν γίνει αυτό το θερμοκήπιο, θα δώσει μια άλλη δυναμική στην περιοχή. Το θερμοκήπιο θα είναι φυλλωδών λαχανικών.

Στην αρχή, θα είναι διάφοροι τύποι μαρουλιού, που δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια. Τα τετραγωνικά του θερμοκηπίου θα φτάνουν τα 5 στρέμματα. Επειδή θα είναι γεωθερμικού τύπου, θα εξοικονομείται ενέργεια κατά 30%, ενώ, σύμφωνα με τη μελέτη σκοπιμότητας, έχουμε εξασφαλισμένη διάθεση», σημειώνει η γεωπόνος Σοφία Κοταΐδου, γενική διευθύντρια του Αγροβόιου.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Βοΐου ως ιδρυτικό μέλος, όπως αναφέρει η κα Κοταΐδου, ετοιμάζει –και σε λίγο καιρό θα έχει– ενεργειακές κοινότητες, οπότε όλο αυτό το εγχείρημα θα συνδεθεί με την ενεργειακή κοινότητα και οτιδήποτε καταναλώνεται από ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι στην ουσία ισοσκελισμένο. «Για τις ενεργειακές κοινότητες υποβάλλουμε τον φάκελο στο Πρόγραμμα της Δίκαιης Μετάβασης και ευελπιστούμε μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει ένταξη», υπογραμμίζει.

Συνέργειες με αγρότες

Από τις κεντρικές πρωτοβουλίες είναι και η επαφή και η συνεργασία με τους αγρότες της περιοχής, προσφέροντάς τους επιστημονική και άλλη καθοδήγηση, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Αγροβόιου.

«Από τις δράσεις είναι και η επαφή που πρέπει να κρατήσουμε με τους αγρότες της περιοχής μας. Καλούμε τους παραγωγούς να μας πουν τις απόψεις και τις ιδέες τους, εμείς μπορούμε να τους ενημερώνουμε, π.χ. για τα εργαλεία των χρηματοδοτήσεων, τη συγκρότηση ομάδας παραγωγών, τι μπορεί να τους βοηθήσει στην παραγωγή τους. Είναι μια συνέργεια. Μπορούμε να τους προσφέρουμε μια επιστημονική καθοδήγηση και πιλοτικά να γίνουν κάποιες δράσεις ευφυούς γεωργίας», επισημαίνει η κα Κοταΐδου.

Όπως λέει, αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να καταθέσουν πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για την εξοικονόμηση πόρων στο περιβάλλον μέσω ευφυούς γεωργίας, με την τοποθέτηση αισθητήρων για να παρακολουθούν τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής και άλλους κρίσιμους παράγοντες για την καλλιέργεια. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό μπορεί να συμπληρωθεί αργότερα, με την απόκτηση drone με φασματογράφο.

Δέκα δράσεις

Η προσέγγιση του Αγροβόιου δεν περιορίζεται μόνο στον πρωτογενή τομέα, αλλά επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, σε προστασία του περιβάλλοντος, κυκλική οικονομία, αγροδιατροφή, αθλητικές και οικοτουριστικές δραστηριότητες κ.ά. Συνολικά, το δίκτυο υλοποιεί δέκα δράσεις.

«Αν και είμαστε σε νηπιακό, ακόμη, στάδιο, προσπαθούμε να δώσουμε επαγγελματικές εναλλακτικές στους ανθρώπους. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, τα οποία σε αυτήν τη φάση δεν είναι εξωστρεφή, δηλαδή έχουμε ετοιμάσει μελέτες, έχουμε υποβάλει προτάσεις σε προγράμματα για χρηματοδοτήσεις, έχουμε εκπονήσει μελέτες σκοπιμότητας για να κάνουμε αργότερα έργα, ενέργειες που δεν φαίνονται τώρα, αλλά θα φανούν σε λίγο καιρό», καταλήγει η κα Κοταΐδου.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.ypaithros.gr

 

 

 

Tags: ΑΓΡΟΒΟΙΟΔΗΜΟΣ ΒΟΙΟΥ
Previous Post

Κοζάνη: Η Advent εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 34,5 εκ. Ευρώ και επενδύει στην περιοχή

Next Post

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Ζέσταμα» για το Άμπου Ντάμπι

Next Post

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Ζέσταμα» για το Άμπου Ντάμπι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργα βελτίωσης προσβασιμότητας Δημοτικών Σχολείων
  • Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο του έργου «Αντικατάσταση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης Πόλης Καστοριάς» επί της οδού 11ης Νοεμβρίου
  • Η νεολαία «πιάνει ξανά τον χορό» στο Βόιο: Μια βιωματική ματιά στα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου …του Δημήτρη Ζαγκουντίνου
  • Η επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων αποτελεί Εθνική αναγκαιότητα και «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον»… του Στεφάνου Πράσσου
  • Το νερό της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι απλώς πλούτος. Είναι η ευκαιρία της. ( του Χάρη Κάτανα)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr