• Latest
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Όχι σε μυωπικές και ανιστόρητες επιλογές»

30 Μαρτίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σπάρτακος: Καταστροφικό και επισφαλές το πρόγραμμα περικοπών

5 Ιουνίου 2025
ηλικιωμένοι

Εικόνες ντροπής σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων – Εντοπίστηκαν ληγμένα τρόφιμα στην κουζίνα

5 Ιουνίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Ηλικιωμένος έπεσε από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του και σκοτώθηκε

5 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Τζάνειο: Έκαναν μετάγγιση σε λάθος ασθενή -Υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά 62χρονη, αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτής

5 Ιουνίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους

5 Ιουνίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την απομάκρυνση της 106ης Μοίρας Πυροβολικού Αμυνταίου

5 Ιουνίου 2025
Μαγιάγκας Γεώργιος: Για μια Δίκαιη Μετάβαση χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

5 Ιουνίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Σιάτιστα: Τσομπανόσκυλο προκάλεσε τροχαίο σε μηχανάκι που οδηγούσε ο πρόεδρος του Αιμοδοτικού Συλλόγου

5 Ιουνίου 2025
ασθενοφορο

Βόιο: Τροχαίο ατύχημα στο λεωφορείο του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ

5 Ιουνίου 2025
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Σιάτιστα: Ζητείται υπάλληλος γραφείου από επιχείρηση

5 Ιουνίου 2025
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Έχετε υπέρταση; Αυτά είναι τα 8 πράγματα που πρέπει να κάνετε

5 Ιουνίου 2025
ΝΕΡΟ ΛΕΜΟΝΙ

Βάλε λίγο λεμόνι στο νερό σου… Και θα δεις τι θα γίνει

5 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Όχι σε μυωπικές και ανιστόρητες επιλογές»

sierafm by sierafm
30 Μαρτίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η* κοινή ευρωπαϊκή άμυνα έχει ζωτική σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υλοποίησή της, εφόσον επιτευχθεί, συμπυκνώνει την πιο σοβαρή απάντηση τόσο στους νέους διεθνείς συσχετισμούς, όσο και στο τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που υποθηκεύει το μέλλον της Ε.Ε. Το ύψος των επενδύσεων, που τοποθετείται  στα 800 δις ευρώ, θέτει αντικειμενικά το πρόβλημα της δίκαιης κατανομής των βαρών και σίγουρα υποβάλλει σε δοκιμασία όχι απλά την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά την ίδια τη συνέχεια της Ε.Ε. Σε αυτήν την υπόθεση η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει καθιστώντας σαφείς τις θέσεις της στους εταίρους μας.

Πρώτα απ’ όλα, η χρηματοδότηση του εγχειρήματος πρέπει να γίνει με την έκδοση επαρκών ομολόγων από την Ε.Ε., όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Το ψηφιακό ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επίσης, θα μπορούσε να προσελκύσει καταθέτες, οι οποίοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Η πρόταση του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ε.Ε. να θεσπιστεί παγκόσμιος ελάχιστος φόρος για τους υπερπλούσιους, ίσος με τουλάχιστον 2% του πλούτου τους, πρέπει να δρομολογηθεί χωρίς καθυστερήσεις, γιατί προσθέτει σοβαρά έσοδα -περίπου 67 δις ευρώ ετήσια- με δίκαιο τρόπο. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να δεχτούμε τη μεταφορά πόρων από τις πολιτικές συνοχής στην άμυνα, διότι μια τέτοια επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της Ε.Ε.

Επιπλέον, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα επιβάλλεται να συμπληρωθεί με την καθιέρωση συγκεκριμένων βιομηχανικών επιστροφών στις χώρες που συνάπτουν συμβάσεις αμυντικού εξοπλισμού. Οι φραγμοί στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων που συνδέονται με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν, προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με τον στόχο της Ε.Ε “να δαπανήσει περισσότερα, να ξοδέψει καλύτερα, να δαπανήσει μαζί”.

Επιπροσθέτως, η Έκθεση Draghi προτείνει την εισαγωγή της αρχής της “ευρωπαϊκής προτίμησης” για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού, για την παροχή κινήτρων, για ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών. Σωστή θέση που πρέπει να γίνει απόλυτα συγκεκριμένη. Οι βιομηχανικές επιστροφές προτείνουμε να οριστούν στο 50%, όταν αφορούν συμβάσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών. Για συμβάσεις εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να απαιτείται το 50% ως βιομηχανική επιστροφή, 25% εντός της Ε.Ε. και 25% στο κράτος – μέλος που συνάπτει τη σύμβαση. Αντίστοιχα ποσοστά πρέπει να υιοθετηθούν στη συντήρηση και την τεχνολογική υποστήριξη. Όχι άλλοι να παράγουν και κάποιοι να αγοράζουμε, δεν είναι δίκαιο.

Όσον αφορά τα μέτρα που προτάθηκαν από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, πρέπει να απορριφθούν. Σύμφωνα με αυτά δίνεται “ευχέρεια” δανεισμού 150 δις ευρώ στα κράτη – μέλη και καθιερώνεται ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες -τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για όλους- που για ένα διάστημα δεν θα μετράνε στο έλλειμμα. Εννοείται ότι τα δάνεια και οι δαπάνες θα προστίθενται κανονικά στο χρέος των χωρών και εδώ εγείρονται μείζονα θέματα. Δεν έχουμε όλοι στην Ε.Ε. το ίδιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ούτε βέβαια έχουμε αντίστοιχα ποσοστά ΑΕΠ στις αμυντικές μας δαπάνες. Η Ελλάδα δαπανά διαχρονικά πάνω από 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το χρέος της είναι πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Κατά συνέπεια, στο τραπέζι του διαλόγου η Χώρα μας πρέπει να θέσει επιτακτικά ζητήματα. Σύνορα με τρίτες χώρες έχουν δεκαεπτά κράτη – μέλη, εκ των οποίων οκτώ συνορεύουν με χώρες που προωθούν καθαρά τον γεωπολιτικό αναθεωρητισμό. Οι αμυντικές δαπάνες ειδικά αυτών των οκτώ κρατών σε καμία περίπτωση δεν αφορούν μόνο τις ίδιες, αλλά την ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε., τουλάχιστον σε ένα μέρος τους.

Άφησα τελευταίο το μείζον εθνικό ζήτημα που αφορά τη διαφαινόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο μηχανισμό της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Αν η Ε.Ε. εξαντλεί την υπόθεση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας στον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, τότε πολύ απλά πρέπει να γίνει σαφές από την πλευρά μας ότι σε μια τέτοια μυωπική και ανιστόρητη επιλογή είμαστε κάθετα αντίθετοι. 

* Άρθρο του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

Tags: ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Κοζάνη: Συνελήφθη 36χρονος  για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών ουσιών

Next Post

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: Η Πολιτική στη Δυτική Μακεδονία απαιτεί μνήμη, όχι αμνησία

Next Post
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: Η Πολιτική στη Δυτική Μακεδονία απαιτεί μνήμη, όχι αμνησία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Σπάρτακος: Καταστροφικό και επισφαλές το πρόγραμμα περικοπών
  • Εικόνες ντροπής σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων – Εντοπίστηκαν ληγμένα τρόφιμα στην κουζίνα
  • Ηλικιωμένος έπεσε από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του και σκοτώθηκε
  • Τζάνειο: Έκαναν μετάγγιση σε λάθος ασθενή -Υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά 62χρονη, αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτής
  • Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr