• Latest
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Όχι σε μυωπικές και ανιστόρητες επιλογές»

30 Μαρτίου 2025
Κοζάνη: Εγκαίνια  έκθεσης Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού, του Γιάννη και της Όλγας Παπαδοπούλου

Κοζάνη: Εγκαίνια έκθεσης Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού, του Γιάννη και της Όλγας Παπαδοπούλου

7 Οκτωβρίου 2025

Γεύσεις, ήχοι και εμπειρίες: το πρόσωπο της αυθεντικής Δυτικής Μακεδονίας

7 Οκτωβρίου 2025
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

7 Οκτωβρίου 2025
Παράδοση Ψηφιακής Αναβάθμισης και Ενίσχυσης Υποδομών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς από την Π.Ε. Καστοριάς

Παράδοση Ψηφιακής Αναβάθμισης και Ενίσχυσης Υποδομών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς από την Π.Ε. Καστοριάς

7 Οκτωβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η ομιλία του Στάθη Κωνσταντινίδη, στο νομοσχέδιο για τον καθορισμό και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των Κρίσιμων Οντοτήτων της χώρας (βίντεο).

7 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025 η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Καραπαναγιωτίδη

Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2025 η έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Καραπαναγιωτίδη

7 Οκτωβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή υδροδότησης στο Τσοτύλι

7 Οκτωβρίου 2025
Μια συνέργεια όπου η τουριστική προβολή συναντά τη σχολική εκπαίδευση και η μάθηση γίνεται εμπειρία.

Μια συνέργεια όπου η τουριστική προβολή συναντά τη σχολική εκπαίδευση και η μάθηση γίνεται εμπειρία.

7 Οκτωβρίου 2025
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ενίσχυση 442.000 στον Δήμο Βοΐου για το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

7 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Προσποιούμενοι μέλη φιλοζωικής εταιρίας του κλέψανε 14.000 ευρώ – εξιχνιάσθηκε απάτη σε βάρος 70χρονου

7 Οκτωβρίου 2025
σχολειο

ΕΔΕ για μαθηματικό μετά από καταγγελίες καθηγητριών ότι αυνανιζόταν μπροστά τους

7 Οκτωβρίου 2025
ΔΥΠΑ

Voucher 750 ευρώ -ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινάει

7 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Όχι σε μυωπικές και ανιστόρητες επιλογές»

sierafm by sierafm
30 Μαρτίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η* κοινή ευρωπαϊκή άμυνα έχει ζωτική σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υλοποίησή της, εφόσον επιτευχθεί, συμπυκνώνει την πιο σοβαρή απάντηση τόσο στους νέους διεθνείς συσχετισμούς, όσο και στο τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που υποθηκεύει το μέλλον της Ε.Ε. Το ύψος των επενδύσεων, που τοποθετείται  στα 800 δις ευρώ, θέτει αντικειμενικά το πρόβλημα της δίκαιης κατανομής των βαρών και σίγουρα υποβάλλει σε δοκιμασία όχι απλά την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά την ίδια τη συνέχεια της Ε.Ε. Σε αυτήν την υπόθεση η Ελλάδα οφείλει να πρωταγωνιστήσει καθιστώντας σαφείς τις θέσεις της στους εταίρους μας.

Πρώτα απ’ όλα, η χρηματοδότηση του εγχειρήματος πρέπει να γίνει με την έκδοση επαρκών ομολόγων από την Ε.Ε., όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Το ψηφιακό ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επίσης, θα μπορούσε να προσελκύσει καταθέτες, οι οποίοι αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Η πρόταση του Φορολογικού Παρατηρητηρίου της Ε.Ε. να θεσπιστεί παγκόσμιος ελάχιστος φόρος για τους υπερπλούσιους, ίσος με τουλάχιστον 2% του πλούτου τους, πρέπει να δρομολογηθεί χωρίς καθυστερήσεις, γιατί προσθέτει σοβαρά έσοδα -περίπου 67 δις ευρώ ετήσια- με δίκαιο τρόπο. Επ’ ουδενί δεν μπορεί να δεχτούμε τη μεταφορά πόρων από τις πολιτικές συνοχής στην άμυνα, διότι μια τέτοια επιλογή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος της Ε.Ε.

Επιπλέον, η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα επιβάλλεται να συμπληρωθεί με την καθιέρωση συγκεκριμένων βιομηχανικών επιστροφών στις χώρες που συνάπτουν συμβάσεις αμυντικού εξοπλισμού. Οι φραγμοί στις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων που συνδέονται με την Οδηγία 2009/81/ΕΚ πρέπει άμεσα να ξεπεραστούν, προκειμένου να υπάρξει ευθυγράμμιση με τον στόχο της Ε.Ε “να δαπανήσει περισσότερα, να ξοδέψει καλύτερα, να δαπανήσει μαζί”.

Επιπροσθέτως, η Έκθεση Draghi προτείνει την εισαγωγή της αρχής της “ευρωπαϊκής προτίμησης” για την αγορά αμυντικού εξοπλισμού, για την παροχή κινήτρων, για ευρωπαϊκές αμυντικές λύσεις έναντι των ανταγωνιστών. Σωστή θέση που πρέπει να γίνει απόλυτα συγκεκριμένη. Οι βιομηχανικές επιστροφές προτείνουμε να οριστούν στο 50%, όταν αφορούν συμβάσεις μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών. Για συμβάσεις εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να απαιτείται το 50% ως βιομηχανική επιστροφή, 25% εντός της Ε.Ε. και 25% στο κράτος – μέλος που συνάπτει τη σύμβαση. Αντίστοιχα ποσοστά πρέπει να υιοθετηθούν στη συντήρηση και την τεχνολογική υποστήριξη. Όχι άλλοι να παράγουν και κάποιοι να αγοράζουμε, δεν είναι δίκαιο.

Όσον αφορά τα μέτρα που προτάθηκαν από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος, πρέπει να απορριφθούν. Σύμφωνα με αυτά δίνεται “ευχέρεια” δανεισμού 150 δις ευρώ στα κράτη – μέλη και καθιερώνεται ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες -τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για όλους- που για ένα διάστημα δεν θα μετράνε στο έλλειμμα. Εννοείται ότι τα δάνεια και οι δαπάνες θα προστίθενται κανονικά στο χρέος των χωρών και εδώ εγείρονται μείζονα θέματα. Δεν έχουμε όλοι στην Ε.Ε. το ίδιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ούτε βέβαια έχουμε αντίστοιχα ποσοστά ΑΕΠ στις αμυντικές μας δαπάνες. Η Ελλάδα δαπανά διαχρονικά πάνω από 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που το χρέος της είναι πολύ πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Κατά συνέπεια, στο τραπέζι του διαλόγου η Χώρα μας πρέπει να θέσει επιτακτικά ζητήματα. Σύνορα με τρίτες χώρες έχουν δεκαεπτά κράτη – μέλη, εκ των οποίων οκτώ συνορεύουν με χώρες που προωθούν καθαρά τον γεωπολιτικό αναθεωρητισμό. Οι αμυντικές δαπάνες ειδικά αυτών των οκτώ κρατών σε καμία περίπτωση δεν αφορούν μόνο τις ίδιες, αλλά την ασφάλεια ολόκληρης της Ε.Ε., τουλάχιστον σε ένα μέρος τους.

Άφησα τελευταίο το μείζον εθνικό ζήτημα που αφορά τη διαφαινόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο μηχανισμό της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας. Αν η Ε.Ε. εξαντλεί την υπόθεση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας στον αναθεωρητισμό της Ρωσίας, τότε πολύ απλά πρέπει να γίνει σαφές από την πλευρά μας ότι σε μια τέτοια μυωπική και ανιστόρητη επιλογή είμαστε κάθετα αντίθετοι. 

* Άρθρο του Πάρι Κουκουλόπουλου, Βουλευτή Κοζάνης και Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής».

Tags: ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Κοζάνη: Συνελήφθη 36χρονος  για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών ουσιών

Next Post

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: Η Πολιτική στη Δυτική Μακεδονία απαιτεί μνήμη, όχι αμνησία

Next Post
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής: Η Πολιτική στη Δυτική Μακεδονία απαιτεί μνήμη, όχι αμνησία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Εγκαίνια έκθεσης Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού, του Γιάννη και της Όλγας Παπαδοπούλου
  • Γεύσεις, ήχοι και εμπειρίες: το πρόσωπο της αυθεντικής Δυτικής Μακεδονίας
  • Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης
  • Παράδοση Ψηφιακής Αναβάθμισης και Ενίσχυσης Υποδομών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς από την Π.Ε. Καστοριάς
  • Η ομιλία του Στάθη Κωνσταντινίδη, στο νομοσχέδιο για τον καθορισμό και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των Κρίσιμων Οντοτήτων της χώρας (βίντεο).

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr