Μια καινοτόμα ιατρική εξέταση υπολογίζει τη “βιολογική ηλικία” της καρδιάς, προσφέροντας μια πιο ακριβή εικόνα της καρδιαγγειακής υγείας. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη σοβαρών καρδιοπαθειών, καθώς βοηθά στον εντοπισμό των ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα.
Η μελέτη τους δείχνει πώς η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει την ηλικία της καρδιάς – και πώς οι ανθυγιεινοί τρόποι ζωής μπορούν να επιταχύνουν δραματικά αυτόν τον βιοδείκτη. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον τρόπο διάγνωσης των καρδιακών παθήσεων – προσφέροντας μια σανίδα σωτηρίας σε εκατομμύρια ανθρώπους, εντοπίζοντας προβλήματα πριν γίνουν απειλητικά για τη ζωή τους.
«Φανταστείτε να ανακαλύψετε ότι η καρδιά σας είναι “γηραιότερη” από εσάς. Αυτό συμβαίνει συχνά σε άτομα με παθήσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή παχυσαρκία. Η νέα εξέταση που χρησιμοποιεί τη μαγνητική τομογραφία δεν μετρά απλώς τα γενέθλιά σας, αλλά και το πώς αντέχει η καρδιά σας πραγματικά» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Πανκάτζ Γκαργκ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νόργουιτς και καρδιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νόρφολκ και Νόργουιτς.
Η έρευνα, της οποίας ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο East Anglia στη Βρετανία, έγινε σε συνεργασία με νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και τη Σιγκαπούρη. Μελέτησαν μαγνητικές τομογραφίες από 557 άτομα – 191 υγιείς και 366 με παθήσεις όπως υπέρταση, διαβήτη ή παχυσαρκία.
Χρησιμοποιώντας προηγμένη απεικόνιση, μέτρησαν παραμέτρους όπως το μέγεθος και η δύναμη των καρδιακών κοιλοτήτων. Στη συνέχεια, ανέπτυξαν έναν τύπο για τον υπολογισμό της «λειτουργικής ηλικίας» της καρδιάς και τον επιβεβαίωσαν συγκρίνοντάς τον με υγιείς καρδιές.
«Διαπιστώσαμε ότι μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει τη “λειτουργική ηλικία” της καρδιάς. Σε υγιή άτομα, η ηλικία της καρδιάς ήταν περίπου ίδια με την ηλικία τους. Όμως, σε ασθενείς με διαβήτη, υπέρταση, παχυσαρκία ή κολπική μαρμαρυγή, η λειτουργική ηλικία της καρδιάς ήταν σημαντικά μεγαλύτερη» δήλωσε ο Δρ. Γκαργκ.
«Για παράδειγμα, η καρδιά ενός 50χρονου με υπέρταση μπορεί να λειτουργεί σαν να είναι 55 χρονών» πρόσθεσε.
«Τα άτομα με προβλήματα όπως διαβήτης ή παχυσαρκία συχνά έχουν καρδιές που γερνούν ταχύτερα– μερικές φορές κατά δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρέμβουν νωρίς και να προλάβουν την καρδιοπάθεια προτού εξελιχθεί» επισήμανε ο ερευνητής.
Γνωρίζοντας την πραγματική ηλικία της καρδιάς τους, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν συμβουλές ή θεραπείες για να επιβραδύνουν τη γήρανσή της – προλαμβάνοντας ενδεχομένως εμφράγματα ή εγκεφαλικά. Η εξέταση αυτή μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ένα είδος “καμπανάκι κινδύνου” για πολλούς, ενθαρρύνοντάς τους να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής – όπως το να τρέφονται σωστά, να ασκούνται τακτικά και να τηρούν τις ιατρικές συμβουλές, όπως επισημαίνει ο ερευνητής.
ΠΗΓΗ: Medical News