Ημερίδα με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Εράτυρας του Δήμου Βοΐου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Western Macedonia Model Forest και το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας Π.Δ.Μ., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Αναστάσιος Ραφαηλίδης, ο οποίος άνοιξε την ημερίδα με έναν χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ψηφιακής καινοτομίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε επίσης την συνέπεια που δείχνει η Περιφερειακή αρχή για να ενισχύσει τον ψηφιακό χαρακτήρα της περιοχής μέσα από δράσεις, έργα και διεκδικήσεις. Στην ημερίδα, η οποία αποτέλεσε τη δεύτερη από μία σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε θέματα Νέων Τεχνολογιών, παρουσιάστηκαν πρωτοποριακές εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της πρόληψης, ανίχνευσης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, καθώς και τις τεχνολογικές λύσεις που αξιοποιούνται ήδη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη από το πεδίο της πολιτικής προστασίας, περιβάλλοντος και της τεχνολογίας, παρουσίασαν μεταξύ άλλων:
- Τη χρήση αλγορίθμων για την πρόβλεψη κινδύνου σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας
- Την παρακολούθηση δασικών περιοχών με drones και συστήματα αναγνώρισης εικόνας
- Την αξιοποίηση μεγάλων δεδομένων για την έγκαιρη ειδοποίηση πολιτών σε περιπτώσεις κρίσης
- Την χρήση στο πεδίο
Η εκδήλωση συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων. Στην Αίθουσα το παρών έδωσαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Λάζαρος Γκερεχτές, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Αμανατίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης Ηλίας Τσιότσιας, εκπρόσωποι του στρατού, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, στελέχη και φοιτητές του Πυροσβεστικού Σώματος, Στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Φοιτητές και πολίτες που ενδιαφέρονται για την τεχνολογία και το περιβάλλον, με το κοινό να συμμετέχει ενεργά και να αναπτύσσει γόνιμο διάλογο με τους ομιλητές.
Η ημερίδα έκλεισε με την απονομή βεβαιώσεων παρακολούθησης από το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας το εκπαιδευτικό αποτύπωμα της εκδήλωσης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκφράζει θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους ομιλητές, καθώς και στο Western Macedonia Model Forest, το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας Π.Δ.Μ. τον τεχνικό χορηγό TEMAproject, και στην κοινότητα Εράτυρας για την άρτια συνεργασία στην διοργάνωση και διεξαγωγή της ημερίδας.
Η εκδήλωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα ενημέρωσης αλλά και ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων της πολιτικής προστασίας και των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η πρόληψη των φυσικών καταστροφών μέσω των Νέων Τεχνολογιών και της Τεχνητής Νοημοσύνης.