Η πρωτοβουλία, που αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προβλέπει μεταξύ άλλων εκπτώσεις φόρου, αύξηση δόσεων σε ρυθμίσεις για χαμηλά εισοδήματα, μειωμένα επιτόκια και fast track διαδικασίες για επιστροφές φόρων και έκδοση φορολογικής ενημερότητας. Κάθε φορολογούμενος θα αποκτήσει ψηφιακό προφίλ με συνεχή ενημέρωση για οφειλές, ρυθμίσεις και εισπρακτικά μέτρα, ενώ οι συνεπείς θα έχουν πλεονεκτήματα ακόμη και στην πρόσβαση σε κρατικά χρηματοδοτικά εργαλεία ή την άρση δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών.
Το ελληνικό σχέδιο ακολουθεί τον διεθνή βηματισμό, με χώρες όπως η Γερμανία να εφαρμόζουν εδώ και χρόνια ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η πλατφόρμα ELSTER, η οποία παρέχει άμεση ενημέρωση και διευκολύνει την υποβολή δηλώσεων. Παρότι η Γερμανία δεν διαθέτει επίσημο σύστημα πόντων, οι φορολογικά συνεπείς απολαμβάνουν μειωμένη γραφειοκρατία και ταχύτερες επιστροφές φόρων.
Αντίστοιχα, η Γαλλία εφαρμόζει ένα εσωτερικό «σκορ φορολογικής συνέπειας» (note fiscale), το οποίο επηρεάζει τον βαθμό εμπιστοσύνης της διοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αν και το σκορ δεν είναι δημόσιο, παρέχει ταχύτερη εξυπηρέτηση και λιγότερους ελέγχους για τους αξιόπιστους φορολογούμενους, στο πλαίσιο της πολιτικής «σχέσης εμπιστοσύνης» (relation de confiance).
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η φορολογική διοίκηση IRS αξιολογεί τη συμπεριφορά του φορολογούμενου με βάση την πρότερη συμμόρφωση. Οι συνεπείς απολαμβάνουν ταχύτερες επιστροφές, μειωμένες πιθανότητες ελέγχου και ελαφρύνσεις σε ρυθμίσεις οφειλών. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η εθελοντική αποκάλυψη στοιχείων («voluntary disclosure») για την αποφυγή προστίμων, ενώ εφαρμόζονται πειραματικά προληπτικοί φορολογικοί έλεγχοι για όσους επιδεικνύουν πλήρη διαφάνεια.