Έμφαση στον επίμονο πληθωρισμό και στην αναγκαιότητα επιτέλους η Κυβέρνηση να αποδεχτεί τις ρεαλιστικές λύσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για το κόστος ζωής, έδωσε o Πάρις Κουκουλόπουλος κατά τη συνεδρίαση της «Επιτροπής απολογισμού και γενικού ισολογισμού του Κράτους & ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Κράτους», αντικείμενο της οποίας υπήρξε η ενημέρωση του Κοινοβουλίου από το Συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, κ. Τσουκαλά, επί της Τριμηνιαίας Έκθεσης Ιουνίου 2025.
Όσον αφορά τις προτάσεις για τις εξαγωγές που περιέχει η Έκθεση, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών τις χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες, ενημερώνοντας τους συμμετέχοντες για τα ζητήματα που έθεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, κυρίως για το ενεργειακό κόστος, τις αβεβαιότητες που εγείρουν οι δασμοί Τραμπ, αλλά και τον προβληματισμό ως προς την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
Ειδικότερα επί του ενεργειακού κόστους, ο Βουλευτής Κοζάνης υπογράμμισε ότι «καταντά μέγα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία», υπενθυμίζοντας όσα είχε τεκμηριώσει στην Ολομέλεια της Βουλής για την αδράνεια της Ελλάδας να συγκλίνει στην κατεύθυνση της Ανακοίνωσης με το «Σχέδιο δράσης για οικονομικά προσιτή ενέργεια», την οποία έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το Φεβρουάριο του 2025 προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, όπου στον Πυλώνα III «Προσέλκυση επενδύσεων και διασφάλιση της επίτευξης των στόχων» περιλαμβάνεται η Δράση 6 «Σύναψη τριμερούς σύμβασης για οικονομικά προσιτή ενέργεια στη βιομηχανία της Ευρώπης».
Περαιτέρω, εστιάζοντας στην παράμετρο των διεθνών αβεβαιοτήτων, η οποία αποτυπώνεται στην υπό εξέταση Έκθεση, τόνισε πως «αβεβαιότητες και τρέχουσες εξελίξεις “θολώνουν” επικίνδυνα το βασικό κυβερνητικό αφήγημα για την οικονομία», ενώ επισήμανε επιγραμματικά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ, τις οποίες εκτενώς είχε τεκμηριώσει νωρίτερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
Τέλος, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών προχώρησε σε δύο προτάσεις που θα μπορούσαν να μελετηθούν σε επόμενες Εκθέσεις του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή:
– Πρώτον, εάν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κάποια μεταρρύθμιση που να μην “επιβλήθηκε” υποχρεωτικά από τη λίστα με τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.
– Δεύτερον, επιπλέον του κριτηρίου της ευρωπαϊκής σύγκλισης, δηλαδή της σύγκρισης με τον μέσο όρο της Ε.Ε., να εξετάζεται η σύγκριση της Ελλάδας με Χώρες που εκκινούν από περίπου ίδια αφετηρία. «Τι νόημα έχει να επαίρεται η Κυβέρνηση για κάποια δεκαδικά ψηφία (π.χ. 0,3%) μεγαλύτερη ανάπτυξη από Χώρες που βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό επίπεδο από εμάς, όπως η Γερμανία και η Γαλλία; Αν συγκριθούμε με Χώρες της Ε.Ε. στο ίδιο επίπεδο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είναι βέβαιο πως “τρέχουν” γρηγορότερα από εμάς», ανέφερε σχετικά.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video: