-Αυτοψία από τον Δήμαρχο Γρεβενών και τεχνικό κλιμάκιο του Δήμου, παρουσία του γρεβενιώτη αστροφυσικού, Θανάση Οικονόμου.
Με μια συμβολική αλλά και ουσιαστική επίσκεψη στην περιοχή του Όρλιακα, ο Δήμαρχος Γρεβενών, Κυριάκος Ταταρίδης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Ιωάννη Ντόλια, τον Αντιδήμαρχο Έργων, Ρήγα Σκόδρα και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών, επιθεώρησε, το πρωί της Τρίτης 15/7, τις εργασίες κατασκευής του δρόμου πρόσβασης προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο. Πρόκειται για ένα έργο μήκους περίπου 1.200–1.350 μέτρων, με προϋπολογισμό 793.044 €, το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας.
Οι εργασίες κατασκευής του δρόμου προς το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Η πρόοδος του έργου ενισχύει την αισιοδοξία για την έγκαιρη ολοκλήρωση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την επόμενη φάση του μεγάλου εγχειρήματος: τη δημοπράτηση και ανέγερση των εγκαταστάσεων του Πάρκου.
«Ιστορική στιγμή για τα Γρεβενά. Η σταθερή πρόοδος των εργασιών επιβεβαιώνει τη δέσμευση της δημοτικής αρχής και των συνεργαζόμενων φορέων για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου υψηλής επιστημονικής και αναπτυξιακής αξίας για την περιοχή», ανέφερε ο κ. Ταταρίδης, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το έργο ξεμπλόκαρε μετά από χρόνια αναμονής και γραφειοκρατίας, χάρη στην αγαστή συνεργασία μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Περιφέρειας.
Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο συνόδευε και ο γρεβενιώτης, διακεκριμένος αστροφυσικός και συνεργάτης της NASA, Θανάσης Οικονόμου, εμπνευστής του έργου, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του για την ενεργοποίηση της νέας δημοτικής αρχής: «Το Πάρκο μπορεί να αποτελέσει το καμάρι για όλη την Ελλάδα, πόλο έλξης για επιστήμονες και μαθητές», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από 14 χρόνια καθυστερήσεων.
Στοιχεία για το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα
Το Πάρκο θα εκτείνεται σε έκταση 28 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 1.500 μ. στην κορυφή του Όρλιακα – σημείο ιδανικό για αστρονομικές παρατηρήσεις, χάρη στον σκοτεινό ουρανό και την καθαρή ατμόσφαιρα. Το έργο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό 13,5 εκατομμύρια ευρώ, μέσω συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2021–2027.
Προβλέπεται να περιλαμβάνει:
• Τηλεσκόπια (οπτικά & ραδιο)
• Μετεωρολογικούς & σεισμολογικούς σταθμούς
• Εκπαιδευτικά εργαστήρια
• Υπαίθριο μουσείο αστρονομίας
• Αμφιθέατρο με προσομοιωτή ουράνιας σφαίρας
Στόχος: Η σύνδεση της επιστημονικής γνώσης με την τοπική ανάπτυξη, η ενίσχυση της εκπαιδευτικής και επιστημονικής υποδομής της περιοχής και η προώθηση του αστρονομικ