• Latest
ΔΕΗ ΡΕΥΜΑ ΠΥΛΩΝΕΣ

Ο παρατεταμένος καύσωνας φέρνει συναγερμό για blackout και διακοπές ρεύματος

21 Ιουλίου 2025
κρυο καιρος θερμομετρο

Στην «κατάψυξη» η Βόρεια Ελλάδα: Πού έδειξε θερμοκρασία -8,6 °C

30 Δεκεμβρίου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Καταδικάστηκαν δύο 13χρονες που ζητούσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητή τους – Τον παρενοχλούσαν στα social media

30 Δεκεμβρίου 2025
χρημα

Έρχεται νέα προπληρωμένη κάρτα – Οι δικαιούχοι

30 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης για αγρότες: Η διεκδίκηση δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα δίκαιη και παράνομη. Οι τραμπουκισμοί είναι καταδικαστέοι!

30 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Στα 9,7 εκατομμύρια ο ισολογισμός του 2021. Βίντεο

Δήμος Βοΐου: Οι τελευταίες συνεδριάσεις για το 2025.Τι συζητήθηκε. Βίντεο

29 Δεκεμβρίου 2025

Συλλυπητήρια του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ ΔΕΗ

29 Δεκεμβρίου 2025
Εράτυρα: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Γιώργος Διαμαντόπουλος

ΣΥΡΙΖΑ: Συλλυπητήρια για την απώλεια του συντρόφου Γιώργου Διαμαντόπουλου

29 Δεκεμβρίου 2025
ΑΠΟΓΡΑΦΗ και ανάρτηση δικαιολογητικών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) στο Ο.Π.Σ. – Α.Δ.Ε.

Οι πολίτες των Γρεβενών αναδεικνύουν την καλύτερη Χριστουγεννιάτικη Βιτρίνα της πόλης

29 Δεκεμβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Συνεχίζονται οι τροχονομικοί έλεγχοι για τη  «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

29 Δεκεμβρίου 2025
Παλαιοντολογικό κέντρο…. η θέση μου του Γιώργου Νούτσου

Αγρότες και κυβέρνηση. Γρίφος αντιπαράθεσης με απουσία διαλόγου.. του Γιώργου Νούτσου*

29 Δεκεμβρίου 2025
Εράτυρα: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Γιώργος Διαμαντόπουλος

Εράτυρα: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 69 ετών ο Γιώργος Διαμαντόπουλος

29 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Τους έπιασαν με 28 κιλά ναρκωτικά. Βίντεο

Καστοριά: Τους έπιασαν με 28 κιλά ναρκωτικά. Βίντεο

29 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο παρατεταμένος καύσωνας φέρνει συναγερμό για blackout και διακοπές ρεύματος

sierafm by sierafm
21 Ιουλίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ ΡΕΥΜΑ ΠΥΛΩΝΕΣ
0
SHARES
36
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η εβδομάδα προμηνύεται δύσκολη για το ενεργειακό σύστημα της χώρας αν και οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «αντέχει» ακόμη και σε ζήτηση που προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 MW.

Σε κατάσταση επιχειρησιακής επιφυλακής έχει τεθεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς ο επικείμενος καύσωνας φέρνει μαζί του αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αναμένεται να ωθήσει τη ζήτηση ρεύματος σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. Ετσι, η εβδομάδα προμηνύεται δύσκολη για το ενεργειακό σύστημα της χώρας αν και οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «αντέχει» ακόμη και σε ζήτηση που προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 MW.

Με αυτά τα δεδομένα χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου συγκάλεσε άλλη μια έκτακτη σύσκεψη με την Ομάδα Εργασίας κρίσιμων φορέων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΑΕΥ) για την αξιολόγηση της κατάστασης και την ενίσχυση των μηχανισμών επάρκειας. Οι διαχειριστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δηλώνοντας ότι το σύστημα «αντέχει» ακόμη και σε αιχμές που υπερβαίνουν τα 10.000 MW, ενώ επισημαίνουν την άμεση ανταπόκριση στις βλάβες που καταγράφηκαν έως σήμερα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από δυο ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες δοκιμάζουν το σύστημα ειδικά όταν διαρκούν για πολλές ημέρες όπως προβλέπεται να συμβεί στην παρούσα φάση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο κ. Παπασταύρου ζήτησε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση εν όψει του καύσωνα των επόμενων ημερών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η συνεχής καταπόνηση μία από τις κυριότερες αιτίες των blackout

Στον προηγούμενο καύσωνα ο ΔΕΔΔΗΕ είχε αναστείλει προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης για λόγους συντήρησης, κάτι το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί και τώρα. Πολύ δε περισσότερο που ο καύσωνας ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπεται ότι θα διαρκέσει πολλές περισσότερες ημέρες από τον προηγούμενο και όπως λένε οι ειδικοί η συνεχής καταπόνηση των συστημάτων είναι μια από τις κυριότερες αιτίες των μπλακ άουτ.

Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ που έχει την ευθύνη για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι τα δίκτυα έχουν συντηρηθεί και οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Για σήμερα, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 9.683 MW στη 1 το μεσημέρι, με την αιχμή να καλύπτεται κυρίως από τις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, αλλά και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Σημαντική αναμένεται η συνεισφορά των μικρών φωτοβολταϊκών του ΔΕΔΔΗΕ κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ για τη νύχτα έχει προβλεφθεί η πλήρης διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων.

Στο σύστημα έχουν ενταχθεί και οι νέες μονάδες φυσικού αερίου, όπως ο Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος και η Κομοτηνή Power της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ, οι οποίες λειτουργούν στη μέγιστη δυναμικότητα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται επίσης οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4, καθώς και η Πτολεμαΐδα 5, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 115,12 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 45,12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η ανώτατη τιμή διαμορφώνεται στα 213,78 ευρώ/MWh και η κατώτατη στα 78,22 ευρώ/MWh.

Αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα, τη μερίδα του λέοντος κατέχει το φυσικό αέριο με ποσοστό 45,32%, ενώ οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 33,63%, ποσοστό περιορισμένο λόγω της άπνοιας. Ακολουθούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,75%, οι λιγνιτικές μονάδες με μόλις 1,34%, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των εισαγωγών, που φθάνουν το 10,64%.

Οι εξαγωγές ανέρχονται στο 8,31%, αν και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές χρονικές ζώνες.

Πηγή: iEnergeia.gr

Tags: BLACOUTΔΕΗΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣΚΑΥΣΩΝΑΣ
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για Υψηλές Θερμοκρασίες

Next Post

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων

Next Post
ΟΠΕΚΕΠΕ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Στην «κατάψυξη» η Βόρεια Ελλάδα: Πού έδειξε θερμοκρασία -8,6 °C
  • Καταδικάστηκαν δύο 13χρονες που ζητούσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητή τους – Τον παρενοχλούσαν στα social media
  • Έρχεται νέα προπληρωμένη κάρτα – Οι δικαιούχοι
  • Στάθης Κωνσταντινίδης για αγρότες: Η διεκδίκηση δε μπορεί να είναι ταυτόχρονα δίκαιη και παράνομη. Οι τραμπουκισμοί είναι καταδικαστέοι!
  • Δήμος Βοΐου: Οι τελευταίες συνεδριάσεις για το 2025.Τι συζητήθηκε. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr