Η εβδομάδα προμηνύεται δύσκολη για το ενεργειακό σύστημα της χώρας αν και οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «αντέχει» ακόμη και σε ζήτηση που προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 MW.
Σε κατάσταση επιχειρησιακής επιφυλακής έχει τεθεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, καθώς ο επικείμενος καύσωνας φέρνει μαζί του αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που αναμένεται να ωθήσει τη ζήτηση ρεύματος σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών. Ετσι, η εβδομάδα προμηνύεται δύσκολη για το ενεργειακό σύστημα της χώρας αν και οι εμπλεκόμενοι διαβεβαίωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι «αντέχει» ακόμη και σε ζήτηση που προβλέπεται να ξεπεράσει κατά πολύ τα 10.000 MW.
Με αυτά τα δεδομένα χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου συγκάλεσε άλλη μια έκτακτη σύσκεψη με την Ομάδα Εργασίας κρίσιμων φορέων (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΑΕΥ) για την αξιολόγηση της κατάστασης και την ενίσχυση των μηχανισμών επάρκειας. Οι διαχειριστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί, δηλώνοντας ότι το σύστημα «αντέχει» ακόμη και σε αιχμές που υπερβαίνουν τα 10.000 MW, ενώ επισημαίνουν την άμεση ανταπόκριση στις βλάβες που καταγράφηκαν έως σήμερα, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την 1η Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου αποκαταστάθηκε σε λιγότερο από δυο ώρες το συντριπτικό ποσοστό των βλαβών που ανέκυψαν (53,85% στο εναέριο δίκτυο, 75,76% στο υπόγειο δίκτυο, 100% σε υποσταθμούς υψηλής και μεσαίας τάσης).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία όλο το τελευταίο διάστημα καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες δοκιμάζουν το σύστημα ειδικά όταν διαρκούν για πολλές ημέρες όπως προβλέπεται να συμβεί στην παρούσα φάση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο κ. Παπασταύρου ζήτησε αυξημένη επιχειρησιακή εγρήγορση εν όψει του καύσωνα των επόμενων ημερών, αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η συνεχής καταπόνηση μία από τις κυριότερες αιτίες των blackout
Στον προηγούμενο καύσωνα ο ΔΕΔΔΗΕ είχε αναστείλει προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης για λόγους συντήρησης, κάτι το οποίο αναμένεται να επαναληφθεί και τώρα. Πολύ δε περισσότερο που ο καύσωνας ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη προβλέπεται ότι θα διαρκέσει πολλές περισσότερες ημέρες από τον προηγούμενο και όπως λένε οι ειδικοί η συνεχής καταπόνηση των συστημάτων είναι μια από τις κυριότερες αιτίες των μπλακ άουτ.
Από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ που έχει την ευθύνη για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι τα δίκτυα έχουν συντηρηθεί και οι μονάδες παραγωγής λειτουργούν χωρίς σοβαρά προβλήματα.
Για σήμερα, η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 9.683 MW στη 1 το μεσημέρι, με την αιχμή να καλύπτεται κυρίως από τις θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη, αλλά και από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Σημαντική αναμένεται η συνεισφορά των μικρών φωτοβολταϊκών του ΔΕΔΔΗΕ κατά τις μεσημβρινές ώρες, ενώ για τη νύχτα έχει προβλεφθεί η πλήρης διαθεσιμότητα των θερμικών μονάδων.
Στο σύστημα έχουν ενταχθεί και οι νέες μονάδες φυσικού αερίου, όπως ο Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος και η Κομοτηνή Power της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ, οι οποίες λειτουργούν στη μέγιστη δυναμικότητα, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται επίσης οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4, καθώς και η Πτολεμαΐδα 5, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα στα 115,12 ευρώ/MWh, σημειώνοντας αύξηση 45,12% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η ανώτατη τιμή διαμορφώνεται στα 213,78 ευρώ/MWh και η κατώτατη στα 78,22 ευρώ/MWh.
Αναφορικά με το ενεργειακό μείγμα, τη μερίδα του λέοντος κατέχει το φυσικό αέριο με ποσοστό 45,32%, ενώ οι ΑΠΕ συμμετέχουν με 33,63%, ποσοστό περιορισμένο λόγω της άπνοιας. Ακολουθούν τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4,75%, οι λιγνιτικές μονάδες με μόλις 1,34%, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των εισαγωγών, που φθάνουν το 10,64%.
Οι εξαγωγές ανέρχονται στο 8,31%, αν και πραγματοποιούνται σε διαφορετικές χρονικές ζώνες.
Πηγή: iEnergeia.gr