Η δυσκοιλιότητα είναι ένα καθημερινό πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους και η διατροφή μπορεί να είναι η λύση του. Αρκεί να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές τροφών, που βοηθούν το έντερο να λειτουργήσει καλύτερα.
Οι χουρμάδες είναι μία από αυτές. Δεν είναι απλώς γλυκοί και θρεπτικοί. Όπως επισημαίνουν ειδικοί στo Very Well Health είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες και σορβιτόλη, συστατικά που μπορούν να ενεργοποιήσουν φυσικά το πεπτικό σύστημα και να βοηθήσουν στη ρύθμιση των εντερικών κινήσεων.
Η σημασία των φυτικών ινών στους χουρμάδες
Οι χουρμάδες προσφέρουν δύο τύπους φυτικών ινών, που μαλακώνουν τα κόπρανα με διαφορετικούς τρόπους:
Διαλυτές ίνες: Διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν μια ουσία σαν γέλη. Αυτή φέρνει περισσότερο νερό στο έντερο, αναμειγνύεται με τα σκληρά κόπρανα και τα μαλακώνει, διευκολύνοντας τη διέλευσή τους από το πεπτικό σύστημα και ανακουφίζοντας από τη δυσκοιλιότητα.
Αδιάλυτες ίνες: Δεν διασπώνται στο σώμα και περνούν σχεδόν αναλλοίωτες. Ερεθίζουν το έντερο, προκαλώντας έκκριση νερού και βλέννας, γεγονός που επίσης μαλακώνει τα κόπρανα.
Οι ενήλικες χρειάζονται συνήθως 25–38 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως για σωστή πέψη. Μισή κούπα ψιλοκομμένων χουρμάδων παρέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Το κλειδί είναι στη σορβιτόλη
Η σορβιτόλη είναι μορφή σακχαρικής αλκοόλης – ένας υδατάνθρακας που δεν περιέχει ούτε ζάχαρη ούτε αλκοόλ. Αν και συχνά παράγεται συνθετικά ως γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων, απαντάται και φυσικά σε φρούτα, όπως οι χουρμάδες.
Η σορβιτόλη στους χουρμάδες δρα ως φυσικό υπακτικό χάρη στην ωσμωτική της δράση – δηλαδή τραβάει νερό στο παχύ έντερο, μαλακώνοντας τα κόπρανα και διευκολύνοντας την αποβολή τους. Οι χουρμάδες περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια σορβιτόλης ανά 100 γραμμάρια.
Η ποσότητα σορβιτόλης που απαιτείται για να προκληθεί εντερική κίνηση ποικίλλει και εξαρτάται από τον κάθε οργανισμό. Δόσεις ακόμα και 5 γραμμαρίων την ημέρα μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούνται 20 γραμμάρια ή και περισσότερα.
Πώς να εντάξετε τους χουρμάδες στη διατροφή σας
Οι φυσικές γλυκαντικές ιδιότητες των χουρμάδων τους καθιστούν ιδανικούς για πολλές χρήσεις:
Ωμοί ως σνακ.
Σε smoothies.
Σε σαλάτες.
Σε μπάρες, μάφιν, κέικ και πίτες.
Σε συνδυασμό με ψητά κρέατα.
Προφυλάξεις και πιθανές παρενέργειες
Παρόλο που οι χουρμάδες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις:
Οι χουρμάδες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για άτομα με νεφρική δυσλειτουργία ή όσους λαμβάνουν φάρμακα όπως διουρητικά που διατηρούν το κάλιο ή αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου (ACE).
Μισή κούπα χουρμάδων περιέχει περίπου 46 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα. Αν και απορροφώνται πιο αργά και προκαλούν μικρότερες αυξήσεις γλυκόζης, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου σε διαβητικούς.
Σε αποξηραμένους χουρμάδες χρησιμοποιούνται συχνά θειώδη που μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις σε άτομα με ευαισθησίες ή άσθμα.
Σε υπερβολικές ποσότητες η σορβιτόλη μπορεί να προκαλέσει διάρροια, αέρια, φούσκωμα και κοιλιακές κράμπες.
Η δυσκοιλιότητα είναι μια εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση αλλά η σωστή διατροφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση. Η μέτρια και συνετή κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό και ασφαλές καθαρτικό.