• Latest

Ποιοι εγείρουν ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα;

20 Ιουνίου 2018
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το ΔΗΜ.Ω.Σ ΓΕΛ Κοζάνης

27 Μαρτίου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπή ρεύματος την Κυριακή 29-03-2026

27 Μαρτίου 2026
Δήμος Βοΐου: Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Εράτυρας και ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες

Δήμος Βοΐου: Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Εράτυρας και ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες

27 Μαρτίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση λόγω διαρροής, μέχρι αύριο το μεσημέρι

27 Μαρτίου 2026
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαδόπουλου,  με τίτλο: «Διάλογοι μιας άλλης εποχής με τον Πάππο»

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαδόπουλου,  με τίτλο: «Διάλογοι μιας άλλης εποχής με τον Πάππο»

27 Μαρτίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αντικατάστασης των παλαιών ανενεργών λεβήτων με νέους, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ στον Κασλά

Δήμος Κοζάνης: Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αντικατάστασης των παλαιών ανενεργών λεβήτων με νέους, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ στον Κασλά

26 Μαρτίου 2026
Μητσοτάκης ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

Κατώτατο μισθό στα 920 ευρώ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

26 Μαρτίου 2026
Παράσταση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στη γέφυρα Σερβίων – Ζητούν άρση της καραντίνας

Παράσταση διαμαρτυρίας κτηνοτρόφων στη γέφυρα Σερβίων – Ζητούν άρση της καραντίνας

26 Μαρτίου 2026
Συναντήσεις του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη στην Αθήνα για θέματα του Δήμου – Επαφές σε Υπουργεία και ΕΥΔΑΜ το τριήμερο 17, 18 και 19 Μαρτίου 2026

Συναντήσεις του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη στην Αθήνα για θέματα του Δήμου – Επαφές σε Υπουργεία και ΕΥΔΑΜ το τριήμερο 17, 18 και 19 Μαρτίου 2026

26 Μαρτίου 2026
«Ψηφιακά Εργαλεία για Επικοινωνία & Παραγωγικότητα»  – Ο 5ος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

«Ψηφιακά Εργαλεία για Επικοινωνία & Παραγωγικότητα» – Ο 5ος Ψηφιακός Οδηγός από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

26 Μαρτίου 2026
Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Γρεβενών

Συνάντηση Δημάρχου Γρεβενών με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Γρεβενών

26 Μαρτίου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Δωρεά πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας

26 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι εγείρουν ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα;

sierafm by sierafm
20 Ιουνίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς και οι αποδοκιμασίες κατά βουλευτών της κυβέρνησης συνεχίζονται  , εμφανίστηκε το κόμμα «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Ουράνιο Τόξο» το οποίο μιλά για «Μακεδονική μειονότητα».

Η συμφωνία των Πρεσπών και οι κίνδυνοι που έρχονται στο προσκήνιο για τελελεσμένα φαίνεται πως «ανοίγει την όρεξη» ακραίων κύκλων οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να εγείρουν ανοιχτά ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας».

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας των Πρεσπών και ενώ οι αντιδράσεις σε όλη τη χώρα για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» καθώς και οι αποδοκιμασίες κατά βουλευτών της κυβέρνησης συνεχίζονται  , εμφανίστηκε το κόμμα «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία Ουράνιο Τόξο» το οποίο μιλά για «Μακεδονική μειονότητα».
«Από την αρχή της πολιτικής της δραστηριότητας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει αποκηρύξει τις λογικές των «μητέρων-πατρίδων». Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του» αναφέρει στην προκλητική ανακοίνωσή του το κόμμα και προσθέτει.

« Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης- άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας». Μόνο τότε, σημειώνει το “Ουράνιο Τόξο”  «θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του «Ουράνιου Τόξου»

«Έχουμε επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι είμαστε και παραμένουμε εναντίον της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κανένας στυγνός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνει την δημοκρατική βούληση του μακεδονικού λαού που πριν 27 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του. Είμαστε ευτυχείς που και πάλι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση δεν είναι η καλύτερη για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς παραπέμπει ανοικτά σε λογικές διαίρεσης και αλυτρωτισμού. Αυτές ακριβώς που θα έπρεπε να αποτρέπει. Είναι μια ημιτελής συμφωνία γιατί μεταξύ άλλων είναι γνωστό ότι γεωγραφικά προθέματα σε επίσημες ονομασίες κρατών ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούνται ως «οχήματα» σε εθνικιστική ρητορεία και ανάλογες καταστροφικές πολιτικές.

Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική ταυτότητα στην γειτονική χώρα αλλά είναι θλιβερό που πάσχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να το αποφύγει για τη δική της επικράτεια, χρησιμοποιώντας φθηνά κόλπα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η νέα αλλαγή άρθρων του μακεδονικού συντάγματος στην απέλπιδα προσπάθεια να αποσυνδεθούν οι εθνικά Μακεδόνες εντός συνόρων από εκείνους στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και η διαρκής επίκληση της αρχαιότητας, με την οποία οι σημερινοί Έλληνες έχουν ακριβώς την ίδια σχέση με αυτή που έχουν οι σύγχρονοι Μακεδόνες. Απολύτως καμία.

– Από την αρχή της πολιτικής της δραστηριότητας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει αποκηρύξει τις λογικές των «μητέρων-πατρίδων». Ενεργούμε ως Έλληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος, να συμβάλλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ένα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης- άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας.

Μόνο τότε θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική Μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα».

Δυστυχώς, αυτές οι αναφορές που έρχονται στο προσκήνιο, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, φαίνεται πως «ανοίγουν την όρεξη» σε ορισμένους να εγείρουν ζήτημα «Μακεδονικής μειονότητας».

Την ίδια στιγμή, σάλος έχει προκληθεί από πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σφέτσα ο οποίος μάλιστα το 1997 είχε προσφύγει κατά της χώρας μας για αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα..

Ο βουλευτης του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα, Κων. Σέλτσας  πριν λίγες ημέρες  είχε πει ότι είναι ο πρώτος εθνικά «Μακεδόνας» βουλευτής στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το thepresident.gr, ο βουλευτής το 1997 ζήτησε μαζί με άλλους να καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη μη αναγνώριση του σωματείου «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού» στη Φλώρινα.

Η αίτησή τους αφορούσε τη γνωστή υπόθεση ίδρυσης «Στέγης Μακεδονικού πολιτισμού», η οποία θα προήγαγε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της υποτιθέμενης «μακεδονικής μειονότητας» στην περιοχή. Οσοι έκαναν την προσφυγή κατά της Ελλάδας, ισχυρίστηκαν ευθέως πως είναι εθνικά «Μακεδόνες» και πως διατηρούν «μακεδονική» εθνική συνείδηση.

Ο κ.Σέλτσας επιβεβαίωσε στο site που αποκάλυψε και σχετικά έγγραφα λέγοντας ότι είχε προσφύγει εναντίον της χώρας μας, όχι όμως για αναγνώριση “μακεδονικής” μειονότητας, αλλά “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικού” πολιτισμού.

Πηγή:in.gr

Tags: ΣΚΟΠΙΑ
Previous Post

Τα όσπρια «ρίχνουν» το σάκχαρο του αίματος

Next Post

Συνελήφθησαν -3- άτομα στα Γρεβενά για απάτη με τη διενέργεια παράνομου εράνου

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθησαν -3- άτομα στα Γρεβενά για απάτη με τη διενέργεια παράνομου εράνου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γέφυρα Ζωής: Εθελοντική Αιμοδοσία σε συνεργασία με το ΔΗΜ.Ω.Σ ΓΕΛ Κοζάνης
  • Διακοπή ρεύματος την Κυριακή 29-03-2026
  • Δήμος Βοΐου: Παρουσίαση μελέτης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Εράτυρας και ανοιχτός διάλογος με τους πολίτες
  • ΔΕΥΑΚ: Σε ποιες οδούς δεν λειτουργεί η τηλεθέρμανση λόγω διαρροής, μέχρι αύριο το μεσημέρι
  • Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Παπαδόπουλου,  με τίτλο: «Διάλογοι μιας άλλης εποχής με τον Πάππο»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr