• Latest
Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Δυτική Μακεδονία από σωματεία του ΠΑΜΕ

Απεργούν οι Οικοδόμοι την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Συγκέντρωση στην Κοζάνη στον ΕΦΚΑ στις 10

3 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Ιουλίου 2026

16 Ιουλίου 2026

Ανασυγκρότηση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κοζάνης

16 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Νέα εμφάνιση αρκούδας στη Λευκοπηγή – Καταγγελία για επίθεση σε οικόσιτα ζώα

Κοζάνη: Νέα εμφάνιση αρκούδας στη Λευκοπηγή – Καταγγελία για επίθεση σε οικόσιτα ζώα

16 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου:  Ετήσιος χορός – Γ’ τάξης  Λυκείου Τσοτυλίου

Δήμος Βοΐου:  Ετήσιος χορός – Γ’ τάξης  Λυκείου Τσοτυλίου

16 Ιουλίου 2026
ΑΡΚΟΥΔΑ

Κτενάς Κοζάνης: Νέα επίθεση αρκούδας με αρκουδάκια σε κτηνοτροφική μονάδα-Νεκρά 10 γουρουνάκια-Βίντεο

16 Ιουλίου 2026
Δήμος Βοΐου: Ετήσιος χορός- Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Ετήσιος χορός- Γ’ τάξης Γενικού Λυκείου Σιάτιστας

16 Ιουλίου 2026
5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε

H καλύτερη τροφή για τη μείωση της χοληστερίνης

16 Ιουλίου 2026
Αλτσχάιμερ ανοια

Η εξέταση αίματος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το Αλτσχάιμερ

16 Ιουλίου 2026
Οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική: Κατέληξε ο 35χρονος πατέρας από το τροχαίο με βυτιοφόρο – Νεκρή η σύζυγος και το 6 μηνών βρέφος

Οικογενειακή τραγωδία στη Χαλκιδική: Κατέληξε ο 35χρονος πατέρας από το τροχαίο με βυτιοφόρο – Νεκρή η σύζυγος και το 6 μηνών βρέφος

16 Ιουλίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

3χρονο έπεσε από μπαλκόνι και τραυματίστηκε στο κεφάλι

16 Ιουλίου 2026
Τρένο, Σιδηροδρομος

Ακινητοποιήθηκε τρένο λόγω έλλειψης… χαρτιού υγείας!

16 Ιουλίου 2026
πισινα

Απίστευτο περιστατικό: Πάρκαρε το αυτοκίνητο στην… πισίνα ξενοδοχείου

16 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 16 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απεργούν οι Οικοδόμοι την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Συγκέντρωση στην Κοζάνη στον ΕΦΚΑ στις 10

sierafm by sierafm
3 Δεκεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Δυτική Μακεδονία από σωματεία του ΠΑΜΕ
0
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα και τις κατασκευές,

Οι δυο μεγάλες απεργιακές Πανελλαδικές μάχες που δώσαμε τον Οκτώβρη, απέναντι στο νόμο έκτρωμα για το 13ωρο, είναι η αγωνιστική παρακαταθήκη, που τροφοδοτεί νέους αγώνες με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και συνεχώς οξύνονται.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, με την πολιτική τους και τους αντεργατικούς νόμους που προωθούν και ψηφίζουν, εξασφαλίζουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μεγαλοεργολάβους και τους μεγαλοκατασκευαστές, συνθήκες και προνόμια για να αυξάνουν την εντατικοποίηση της δουλειάς και την εκμετάλλευση.

Το αντεργατικό, νομοθετικό οπλοστάσιο θωρακίζεται κάθε μέρα. Οι εργαζόμενοι μετρούν απώλειες και η μεγαλοεργοδοσία κέρδη.

Ο νόμος για τη 13ωρη εργασία, εξασφαλίζει στα αφεντικά την απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών στην προσαύξηση της υπερωριακής απασχόλησης. Προνόμια και λεφτά στην τσέπη για τους μεγαλοεργολάβους και για τους οικοδόμους, τους εργαζόμενους στις κατασκευές, μικρότερο ασφάλιστρο, λιγότερο δωρόσημο, χαμηλότερες συντάξιμες αποδοχές, και έκθεση σε μεγαλύτερους κινδύνους στους χώρους δουλειάς, για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ο νέος αντεργατικός νόμος σε συνέχεια τον προηγούμενων δίνουν ουσιαστικά το ελεύθερο στους εργοδότες να μας κλέβουν την προσαύξηση του Σαββάτου και τις υπερωρίες .

Ταυτόχρονα στα πλαίσια της ίδιας αντεργατικής νομοθεσίας δεν είναι υποχρεωμένοι να μας καταβάλουν το ωρομίσθιο όταν σταματάνε οι εργασίες λόγω καιρικών συνθηκών.

Ο κύκλος της επίθεσης κυβέρνησης και εργοδοσίας θα συνεχιστεί.

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του άθλιου νομοσχεδίου για το 13ωρο και οι συνένοχοι στην κατάργηση του 8ωρου και του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς επανήλθαν με μια προκλητική και απαράδεκτη “κοινωνική συμφωνία”.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί την αντεργατική Ευρωπαϊκή Οδηγία 2041/2022 που στο όνομα της “αυτοτέλειας” των κρατών μελών προστατεύει το ξήλωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και νομιμοποιεί την κρατική παρέμβαση στον καθορισμό του κατώτερου μισθού, ανοίγοντας το δρόμο ακόμα και για τη μείωση του. Στο πλαίσιο της στρατηγικής του κεφαλαίου και της απαράδεκτης κοινοτικής οδηγίας που ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και που έχει ως κόκκινη γραμμή την υπεράσπιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, θα έρθει ένα καινούργιο νομοσχέδιο με βασική επιδίωξη να περάσουν όλες οι αντεργατικές ρυθμίσεις των τελευταίων 15 ετών μέσα και στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Οι μεγαλοεργοδότες, εδώ και χρόνια, απαιτούσαν να δουλεύουμε χωρίς ωράριο, από το πρωί ως το βράδυ. Η κυβέρνηση τους έκανε το χατίρι. Τώρα, στα χέρια τους έχουν ένα ακόμα όπλο, έναν ακόμη αντεργατικό νόμο, για να «τεντώσουν όσο δεν παίρνει» τα ωράρια εργασίας και την εκμετάλλευση, για να δυναμώσουν την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

Η εργοδοσία, με διάφορους τρόπους και πιέσεις, θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει το ακόμα μικρότερο κόστος στο μεροκάματο και την υπερωριακή απασχόληση, σε σχέση με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα.

Αρωγός στα συμφέροντα των αφεντικών στέκονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή. Η άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να κηρύξει υποχρεωτική τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργοδότες, ωφελεί τη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και ζημιώνει τους εργαζόμενους. Τα ομολογημένα σχέδια για νέο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, βάζοντας μεγάλα εμπόδια στην υπογραφή νέων ΣΣΕ, είναι το πράσινο φως στα αφεντικά για να ρίξουν προς τα κάτω τα μεροκάματα.

Οι ΣΣΕ είναι εμπόδιο για τη μεγαλοεργοδοσία, γιατί εξασφαλίζουν ένα δίχτυ προστασίας για το μεροκάματο, την ασφάλιση, τους όρους δουλειάς των εργαζομένων. Θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με τις ΣΣΕ, ώστε ανενόχλητοι να δίνουν στους εργαζόμενους ένα στεγνό κατώτατο μεροκάματο, να τους αναγκάζουν να δουλεύουν 15 & 16 ώρες, για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αυξημένες ανάγκες του κόστους ζωής.

Συνάδελφοι,

Έχουμε καθήκον να αγωνιστούμε για να αποκρούσουμε την επίθεση, να ανατρέψουμε τη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουμε, να πετύχουμε νίκες και να τους υποχρεώσουμε να κάνουν πίσω σε όσα σχεδιάζουν. Στην αντεργατική τους ατζέντα, βρίσκεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Είναι επιζήμια η αναμονή, για λύσεις στα προβλήματά μας από τις κυβερνήσεις. Η προσμονή ότι θα υπάρξει φως στο τούνελ, ότι κάτι καλό θα γίνει και για εμάς, από τις συμφωνίες που κλείστηκαν με αμερικάνικους ενεργειακούς κολοσσούς, είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής προπαγάνδας να δημιουργήσει μια ψευδαίσθηση που καμιά σχέση δεν έχει με τις δυσκολίες και τα προβλήματα, με την πραγματική ζωή. Συμφωνίες και μπίζνες γίνονται σήμερα, έγιναν και στο παρελθόν, αλλά ο απλός λαός μετράει συνεχώς απώλειες στη ζωή του για τα κέρδη των λίγων. Δε νοιάζονται για τη ζωή και τις ανάγκες των εργατών. Για τα κέρδη τους κάνουν τα πάντα, βγάζουν ακόμη και τα μαχαίρια του πολέμου, θυσιάζουν τις ζωές μας.

Όσα έχουμε ανάγκη, για να ζούμε αξιοπρεπώς τον 21ο αιώνα, πρέπει να τα διεκδικήσουμε με την πάλη μας. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ό, τι κερδίσαμε το κατακτήσαμε με τον αγώνα και το αίμα μας.

Συνάδελφοι,

Η Πανοικοδομική Πανελλαδική Απεργία στις 10 Δεκέμβρη, μπορεί να αποδειχθεί σταθμός στη διεκδίκηση των κρίσιμων αιτημάτων του κλάδου και να συμβάλλει συνολικά στον αγώνα όλης της εργατικής τάξης.

Είναι η έμπρακτη απάντηση ότι εμπιστευόμαστε τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που φέρνει αποτελέσματα και νέες κατακτήσεις, που συμβάλει στη κατανόηση, από όλο και περισσότερους, ότι ο καθοριστικότερος παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει νέα ελπιδοφόρα δεδομένα και να φέρει τα πράγματα «τούμπα», είναι η ενίσχυση των αγώνων μας, των διεκδικήσεων και της γραμμής πάλης με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

•Κήρυξη Υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργοδότες.

•7ωρο – 5νθήμερο -35ωρο.

•Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων.

•Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των οικοδόμων και των εργαζομένων στα βαρέα.

•Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε «αρένες θανάτου».

•Όχι δουλειά τις Κυριακές

•Καταβολή ωρομίσθιου – ημερομίσθιου λόγο διακοπής των εργασιών λόγο του καιρού.

 

Tags: ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025 στις οδούς Μεγ. Αλεξάνδρου, Ξενοφώντα Τριανταφυλλίδη και Βενιζέλου για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

Next Post

Π. Ματιάκης: Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. από τους βασικούς στυλοβάτες της τοπικής αγοράς.

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Π. Ματιάκης: Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. από τους βασικούς στυλοβάτες της τοπικής αγοράς.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων δράσεων του πρώτου 15νθημέρου του Ιουλίου 2026
  • Ανασυγκρότηση της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κοζάνης
  • Κοζάνη: Νέα εμφάνιση αρκούδας στη Λευκοπηγή – Καταγγελία για επίθεση σε οικόσιτα ζώα
  • Δήμος Βοΐου:  Ετήσιος χορός – Γ’ τάξης  Λυκείου Τσοτυλίου
  • Κτενάς Κοζάνης: Νέα επίθεση αρκούδας με αρκουδάκια σε κτηνοτροφική μονάδα-Νεκρά 10 γουρουνάκια-Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr