• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Να μην εγκατασταθεί Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) στη θέση “Ποταμός Βενέτικος” στη Δ.Ε. Θεοδώρου Ζιάκα & Κοσμά Αιτωλού, Δήμου Γρεβενών

23 Ιανουαρίου 2026
Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό

Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό

8 Αυγούστου 2026
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι

8 Αυγούστου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Αδιανόητο περιστατικό: Τουρίστας ρώτησε πόσο κοστίζει για να ασελγήσει σε ένα 10χρονο κοριτσάκι

8 Αυγούστου 2026
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Στη φυλακή 66χρονος – Αυνανιζόταν μπροστά σε ανήλικη

8 Αυγούστου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Μοναχός μαχαίρωσε εργαζόμενο στη Μονή στον λαιμό και ακόμη έναν μοναχό – Συνελήφθη για απόπειρα φόνου

8 Αυγούστου 2026
Άφησαν 5 ετών παιδί μόνο του σε διαμέρισμα και «πέταξε» όλο το σπίτι στον δρόμο

Δασκάλα χορού κακοποίησε σεξουαλικά δύο ανήλικους μαθητές της

8 Αυγούστου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Έκτακτο επίδομα παιδιού: «Κλειδώνει» ως 10 Αυγούστου – Και επιπλέον προϋπόθεση

8 Αυγούστου 2026
Τουρισμός για όλους

«Τουρισμός για Όλους»: Δύο «κόφτες» προκαλούν αντιδράσεις -Ποιοι μένουν εκτός

8 Αυγούστου 2026
ΦΙΔΙ

Φίδι «επισκέφθηκε» τα Επείγοντα του Νοσοκομείου

8 Αυγούστου 2026
ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Βγήκανε για ψήσιμο γουρουνοπούλας σε πανηγύρι και τους κόστισε 2.000€!

8 Αυγούστου 2026
Έγκυος στον 7ο μήνα έχασε τη ζωή της από ανεύρυσμα – Σε θερμοκοιτίδα μεταφέρθηκε το νεογνό

Τραγωδία με θάνατο βρέφους μόλις 8 ημερών

8 Αυγούστου 2026
φρουτα λαχανικα

Τα φρούτα που επιλέγουν 4 ενδοκρινολόγοι για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου

8 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Να μην εγκατασταθεί Μικρός Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΜΥΗΣ) στη θέση “Ποταμός Βενέτικος” στη Δ.Ε. Θεοδώρου Ζιάκα & Κοσμά Αιτωλού, Δήμου Γρεβενών

sierafm by sierafm
23 Ιανουαρίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
0
SHARES
27
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σοβαρές ενστάσεις έχουν διατυπωθεί από φορείς, κατοίκους, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας των σχεδίων εγκατάστασης, μετά και την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΣ) ισχύος 0,98 MW στη θέση “Ποταμός Βενέτικος” στη Δ.Ε. Θεοδώρου Ζιάκα & Κοσμά Αιτωλού, Δήμου Γρεβενών, Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. (ΠΕΤ:2409003726).

Η απόφαση αυτή πάρθηκε παρά τις καθολικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων αλλά και απόψεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορούσε το εν λόγω έργω.

Οι παρακάτω φορείς, υπηρεσίες, σύλλογοι αλλά και πολλοί κάτοικοι της τοπικής κοινωνίας τοποθετήθηκαν, ομόφωνα, αρνητικά για τη δημιουργία του εν λόγω ΜΥΗΣ:

Ο Δήμος Γρεβενών,

Η Τοπική Κοινότητα Αλατόπετρας Δήμου Γρεβενών,

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

Ο Επιμορφωτικός Εκπολιτιστικός Συλλόγος των απανταχού Αλατοπετριτών

Η εγκατάσταση του ΜΥΗΕ στο εν λόγω ρέμα θα αποτελέσει επιπλέον πίεση ή και απειλή για τα ενδημικά είδη ιχθυοπανίδας και ειδικά για την πελαγονική πέστροφα. Όσον αφορά την ορνιθοπανίδα της περιοχής, το ΜΥΗΕ χωροθετείται εντός του κρίσιμου ενδιαιτήματος τροφοληψίας του Μαυροπελαργού (Ciconia nigra) και η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα αποτελέσει πίεση ή και απειλή για το είδος. Επιπλέον η επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια αποτελεί μία επιπλέον αιτία θανάτου για το συγκεκριμένο είδος.

Επίσης με την κατασκευή του φράγματος θα αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον της τοποθεσίας του Πέτρινου Γεφυριού με την ονομασία «Γεφύρι του Γκαβού» ή «Γεφύρι Νιδρούζι», καθώς και το ίδιο το γεφύρι, αφού η υδροληψία του ΜΥΗΕ βρίσκεται σύμφωνα με τη μελέτη σε απόσταση περίπου 80 μέτρων από το εν λόγω πέτρινο γεφύρι. Όμως στα ανάντη του φράγματος 3 μέτρων που θα δημιουργηθεί για την υδροληψία, θα δημιουργηθεί και τεχνητή λίμνη εξαιτίας του φράγματος, περίπου 7 στρεμμάτων, η οποία θα αποσβένει στο μνημείο «Γεφύρι του Γκαβού» ή «Γεφύρι Νιδρούζι» το οποίο έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Θα οδηγήσει σε εκτεταμένη διάβρωση των θεμελίων του φράγματος λόγω μεταβολών στην υδρογεωλογία της περιοχής, ενώ δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς και μια καταστροφική πλημμύρα. Σημειώνεται δε πως το εν λόγω γεφύρι είναι ξεχωριστής σημασίας, αφού διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα της περιοχής “Η τεχνοτροπία των γεφυριών είναι σε γενικές γραμμές η ίδια, με εξαίρεση το γεφύρι κάτω από το βουνό Νιδρούζι, ανάμεσα στα χωριά Αλατόπετρα και Πρόσβορο. Το γεφύρι αυτό είχε ιδιαίτερο μέγεθος λίθων με τέλεια λάξευση και τοποθέτηση”

Να σημειωθεί, επίσης, ότι σε όλο το μήκος του Βενέτικου ποταμού λειτουργούν, σχεδιάζονται ή έχουν αδειοδοτηθεί 27 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Συγκεκριμένα στο Βενέτικο ποταμό λειτουργούν ήδη εννέα (9) μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, άλλοι 14 έχουν πάρει άδεια λειτουργίας, ένας (1) έχει πάρει άδεια εγκατάστασης και τρεις (3) είναι υπό αξιολόγηση. Ενώ δεν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις στα ύδατα της ευρύτερης περιοχής του εξεταζόμενου έργου, σωρευτικά για το σύνολο των μικρών υδροηλεκτρικών έργων τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προωθούν σε όλη τη χώρα την εγκατάσταση Α.Π.Ε. στα πλαίσια της «απελευθέρωσης της ενέργειας» και της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», για την κερδοφόρα διέξοδο των τεράστιων κεφαλαίων επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, των κατασκευών και άλλων κλάδων, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον πραγματικό στόχο της πράσινης μετάβασης αλλά και την υποκριτική “ευαισθησία” τους για την προστασία του περιβάλλοντος, που υποτάσσεται στις καπιταλιστικές σχέσεις παράγωγης και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Η πολιτική αυτή της προώθησης των ΑΠΕ οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, που καλούνται να πληρώσουν το τεράστιο κόστος ενέργειας των ΑΠΕ, την ενεργειακή ανασφάλεια που συνδέεται με τις ΑΠΕ και παράλληλα τις ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον.

Είναι εξόφθαλμη δε η ανισομετρία ανάμεσα στα όποια οφέλη από το προωθούμενο έργο (που είναι μικρής ισχύος) και των πιθανών πελώριων συνεπειών από το έργο αυτό.

Ωστόσο τις προτεραιότητες και τις «στρατηγικές επιλογές» των κυβερνήσεων και των μονοπωλιακών ομίλων στην ενέργεια τις βιώνει καθημερινά ο λαός, που πληρώνει πανάκριβο ρεύμα, την ώρα που τα κέρδη ζαλίζουν, τις βιώνουν οι κάτοικοι των περιοχών όπου καταπατούνται προστατευόμενες περιοχές, προκαλείται ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, πλήττεται η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία κ.α.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.. Υπουργοί, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε:

-Να διερευνηθεί πλήρως το σύνολο των πιθανών συνεπειών από τον σταθμό στην υδρογεωλογία της περιοχής.

-Να διασφαλιστεί η απαγόρευση εγκατάστασης δομών που αλλοιώνουν το τοπίο και θέτουν σε δομικό κίνδυνο πολιτιστικά μνημεία, όπως ο εν λόγω σταθμός.

-Να απαγορευτεί άμεσα η εγκατάσταση του ΜΥΗΣ στη θέση “Ποταμός Βενέτικος” στη Δ.Ε. Θεοδώρου Ζιάκα & Κοσμά Αιτωλού, Δήμου Γρεβενών.

-Να ανακληθούν όλες οι αδειοδοτήσεις ΜΥΗΣ σε όλο το μήκος του Βενέτικου ποταμού.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Μανωλάκου Διαμάντω

Στολτίδης Λεωνίδας

 

 

 

 

 

Tags: ΓΡΕΒΕΝΑΚΚΕ
Previous Post

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου στη Νεάπολη, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026

Next Post

Δήμος Καστοριάς: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση πολιτικής προστασίας «Χείμων 2026»

Next Post
Δήμος Καστοριάς: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση πολιτικής προστασίας «Χείμων 2026»

Δήμος Καστοριάς: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η άσκηση πολιτικής προστασίας «Χείμων 2026»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι
  • Αδιανόητο περιστατικό: Τουρίστας ρώτησε πόσο κοστίζει για να ασελγήσει σε ένα 10χρονο κοριτσάκι
  • Στη φυλακή 66χρονος – Αυνανιζόταν μπροστά σε ανήλικη
  • Μοναχός μαχαίρωσε εργαζόμενο στη Μονή στον λαιμό και ακόμη έναν μοναχό – Συνελήφθη για απόπειρα φόνου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr