Στην περιοχή των Γρεβενών βρίσκονται αυτές τις μέρες τα μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για την επιτυχή ένταξη του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Οι διεθνείς αξιολογητές που έχουν έρθει από διάφορα μέρη, όπως από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία, αναμένεται να πιστοποιήσουν και να επικυρώσουν την απόφασή τους κατά το 8οΠαγκόσμιο Συνέδριο της UNESCO για τα Γεωπάρκα, που θα λάβει χώρα στο Τρέντο της Ιταλίας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα Γεωπάρκα της UNESCO είναι ενιαίες, ενοποιημένες γεωγραφικές περιοχές εντός των οποίων βρίσκονται υπο-περιοχές διεθνούς γεωλογικής σημασίας, έχοντας πετύχει με την ολιστική έννοια της προστασίας, της εκπαίδευσης και της βιώσιμης ανάπτυξης μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση.
Αξιοποιώντας την από κάτω προς τα άνω προσέγγιση, οι μορφές αυτές διαχείρισης συνδυάζουν τη διατήρηση με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ η συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Επί του παρόντος, υπάρχουν 120 παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO σε 33 χώρες.
Σκοπός της προσπάθειας αυτής, την οποία στήριξε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και οι Δήμοι Γρεβενών, Δεσκάτης, Βοΐου, Σερβίων-Βελβεντού και Κοζάνης, είναι να λειτουργήσει το Γεωπάρκο ως μοχλός στρατηγικής ανάπτυξης, σε περιβαλλοντικό, τουριστικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο.
Ως φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου ορίστηκε η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πριν μερικούς μήνες ενέκρινε το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, προαπαιτούμενα για την εκκίνηση της διαδικασίας ένταξης του Γεωπάρκου στην UNESCO, μια διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται επιτυχώς.
Μέσα από τη συνέργεια αυτή έχουμε ως στόχο να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής η οποία δεν έχει όχι μόνο μοναδική γεωλογική σημασία, με σπάνιους γεώτοπους παλαιοντολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας αλλά ιστορική, αφού αναδεικνύει τους στενούς δεσμούς μεταξύ γης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής εκείνων που κατοικούν μέσα στα όρια του Γεωπάρκου.
Η ένταξη της περιοχής μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει αφού δεν αλλάζει τίποτα αναφορικά με το καθεστώς της περιοχής, ούτε θεσπίζονται τυχόν περιορισμοί αλλά αντιθέτως αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται ολόκληρη η περιοχή.
Η γεωτουριστική ανάπτυξη άλλωστε συμβαδίζει και ταυτίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος έτσι ώστε, η επιχειρούμενη προσπάθεια, να είναι αειφόρος και βιώσιμη. Τέλος, από τους επιθυμητούς στόχους είναι μεταξύ άλλων η συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα της γης, μέσα από εθνικές και διεθνείς συνεργασίες, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας μέσα από την εξερεύνηση της γης, η διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της γεωμορφολογικής ιστορίας της περιοχής αλλά και η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Βαγγέλης Σημανδράκος
Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών