• Latest
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση στη Βόρεια Ελλάδα: Καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ -Αποδοκιμασία για Σκοπιανό

26 Ιουλίου 2018
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σπάρτακος: Καταστροφικό και επισφαλές το πρόγραμμα περικοπών

5 Ιουνίου 2025
ηλικιωμένοι

Εικόνες ντροπής σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων – Εντοπίστηκαν ληγμένα τρόφιμα στην κουζίνα

5 Ιουνίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Ηλικιωμένος έπεσε από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του και σκοτώθηκε

5 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Τζάνειο: Έκαναν μετάγγιση σε λάθος ασθενή -Υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά 62χρονη, αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτής

5 Ιουνίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους

5 Ιουνίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την απομάκρυνση της 106ης Μοίρας Πυροβολικού Αμυνταίου

5 Ιουνίου 2025
Μαγιάγκας Γεώργιος: Για μια Δίκαιη Μετάβαση χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

5 Ιουνίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Σιάτιστα: Τσομπανόσκυλο προκάλεσε τροχαίο σε μηχανάκι που οδηγούσε ο πρόεδρος του Αιμοδοτικού Συλλόγου

5 Ιουνίου 2025
ασθενοφορο

Βόιο: Τροχαίο ατύχημα στο λεωφορείο του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ

5 Ιουνίου 2025
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Σιάτιστα: Ζητείται υπάλληλος γραφείου από επιχείρηση

5 Ιουνίου 2025
ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Έχετε υπέρταση; Αυτά είναι τα 8 πράγματα που πρέπει να κάνετε

5 Ιουνίου 2025
ΝΕΡΟ ΛΕΜΟΝΙ

Βάλε λίγο λεμόνι στο νερό σου… Και θα δεις τι θα γίνει

5 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση στη Βόρεια Ελλάδα: Καταποντισμός ΣΥΡΙΖΑ -Αποδοκιμασία για Σκοπιανό

sierafm by sierafm
26 Ιουλίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ρόλο καταλύτη για τους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να παίζει το Σκοπιανό, καθώς, όπως προκύπτει από το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσιάζει η Voria.gr, η κυβέρνηση πληρώνει με βαριές απώλειες τους χειρισμούς της στο θέμα της ΠΓΔΜ και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, o ΣΥΡΙΖΑ, που στο προηγούμενο Βαρόμετρο (δείτε εδώ) είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, αυτή τη φορά στην πρόθεση ψήφου καταποντίζεται και πέφτει στο 13,9%, χάνοντας 4,4% σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 18,3% του Δεκεμβρίου του 2017 είναι χαμηλή βάση εκκίνησης. Η καθοδική πορεία επιβεβαιώνεται και από την αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,7%, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν την εθνική τραγωδία με τις φωτιές στην Αττική και ως εκ τούτου ο απόηχος της δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο. Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, παρότι πολλοί πολίτες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό, εντούτοις, είναι προφανές ότι μερίδα των βορειοελλαδιτών επιβραβεύει δημοσκοπικά την αρνητική στάση της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή διατηρώντας το ποσοστό της στο 6,3%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του στο 5,8% (από 4,4% τον Δεκέμβριο) και το Κίνημα Αλλαγής που πέφτει που στο 4,5% από 6,3% τον Δεκέμβριο, διαφορά που είναι σχεδόν ίση με τις ποσοστό που συγκεντρώνει το Ποτάμι που μετρήθηκε ξεχωριστά μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ένωση Κεντρώων με 2,3% (έναντι 2,3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,7% (έναντι 1,7%) και το Ποτάμι 1,7%. Το 4% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό -αν και μειωμένο- του 25,6% (έναντι 30,8%).

Όπως προαναφέρθηκε, στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει σημαντικές απώλειες, καθώς μόλις το 12,5% των βορειοελλαδιτών τον επιλέγει ως τον καταλληλότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας, έναντι 19,2% τον Δεκέμβριο του 2017. Απώλειες, καίτοι μικρότερες, καταγράφει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέφτοντας στο 26,4% έναντι 28,7% πριν έξι μήνες, ενώ ο… «Κανένας» είναι ο μόνος που παρουσιάζει σταθερά ανοδικές τάσεις φθάνοντας το 49% από 46,5%.

Επιβεβαιώνοντας το κλίμα αποδοκιμασίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό απόρριψης του κυβερνητικού έργου αυξάνεται (σσ: η ερώτηση αφορά το κυβερνητικό έργο στην περιοχή των ερωτηθέντων), φθάνοντας το 76% έναντι 63,4% τον Δεκέμβριο του 2017, με τα ποσοστά ικανοποίησης αντίστοιχα να επιστρέφουν σε μονοψήφιο ποσοστό και συγκεκριμένα στο 9,1% (από 15,4%).

Συμφωνία Πρεσπών

Συντριπτικά κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες είναι τα ποσοστό του Πολιτικού Βαρόμετρου: Το 80,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη Συμφωνία, το 11,8% ικανοποιημένο και το 7,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας εμφανίζονται στην Κεντρική Μακεδονία με 84%, ακολούθως στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη με 79,2% και μετά σε Δυτική Μακεδονία – Ήπειρο με 74,8%.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το 79,5% δεν θεωρεί σωστό το γεγονός ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συνεχίζουν να κυβερνούν μαζί παρότι έχουν διαφορετική θέση για το Σκοπιανό, έναντι ποσοστού μόλις 10,9% που το θεωρεί σωστό.

Προβληματισμό, πάντως, θα πρέπει να προκαλέσουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης και στη ΝΔ, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει ένα μεγάλο τμήμα των βορειοελλαδιτών ότι η στάση της κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Παρότι, δηλαδή, η ΝΔ έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας, μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος στη Β. Ελλάδα αντιμετωπίζει τη στάση της με καχυποψία – εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η καχυποψία έγκειται στο τι θα έκανε ως κυβέρνηση ή τι θα κάνει για να αλλάξει στοιχεία της συμφωνίας αν εκλεγεί στην κυβέρνηση.

Συμφωνία για το χρέος

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για την κυβέρνηση και για το άλλο μείζον ζήτημα που απασχόλησε την Ελλάδα τον Ιούνιο, δηλαδή τη συμφωνία του Eurogroup και τις οικονομικές δεσμεύεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δυσαρεστημένο για τις αποφάσεις δηλώνει το 57,4%, ικανοποιημένο μόλις το 10,7% και αδιάφορο το 24,6%, ποσοστό αρκετά μεγάλο που πιθανώς αποκαλύπτει εμμέσως και μια λανθάνουσα τάση παραίτησης ή έστω αποστασιοποίησης από τα κοινά.

Επιμέρους κατηγορίες

Σε ό,τι αφορά την επίδοση της κυβέρνησης σε επιμέρους ζητήματα, η δυσαρέσκεια μεγαλώνει, καθώς -μεταξύ άλλων- το 84,5% δηλώνει από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση στο ζήτημα της οικονομίας, το 82,1% στο ζήτημα της καταπολέμησης ανεργίας και το 79,3% στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Ενδεικτικό της αυξανόμενης τάσης του «φύγετε», όπως τη χαρακτήρισε ο φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος, είναι το ότι αυξάνεται ακόμα και το ποσοστό των βορειοελλαδιτών που ζητούν να γίνουν εκλογές μέσα στο επόμενο εξάμηνο -στο 58,4% από 50,4% στην προηγούμενη μέτρηση.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» έγινε στο διάστημα 6-7 και 16-17 Ιουλίου 2018 στις τέσσερις βορειοελλαδικές περιφέρειες τις οποίες συνδέει η Εγνατία Οδός, ήτοι Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Ήταν ποσοτική, τηλεφωνική, με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Συμμετείχαν σε αυτήν 2.435 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών.

Πηγή: voria.gr

Tags: ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Previous Post

Ανακοινώθηκε η Αναλυτική Κατάσταση Πληρωμής και Κατάσταση Απορριπτόμενων των Δικαιούχων της Δράσης 2.3 (Β) «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή σακχαρότευτλων έτους 2016»

Next Post

Οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν καεί από το 1984 (χάρτης)

Next Post
πυρκαγια φωτια πυροσβεστικη

Οι περιοχές της Ελλάδας που έχουν καεί από το 1984 (χάρτης)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Σπάρτακος: Καταστροφικό και επισφαλές το πρόγραμμα περικοπών
  • Εικόνες ντροπής σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων – Εντοπίστηκαν ληγμένα τρόφιμα στην κουζίνα
  • Ηλικιωμένος έπεσε από τις σκάλες μέσα στο σπίτι του και σκοτώθηκε
  • Τζάνειο: Έκαναν μετάγγιση σε λάθος ασθενή -Υπέστη πολλαπλά εγκεφαλικά 62χρονη, αναζητείται ο βοηθός νοσηλευτής
  • Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  2. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  3. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  4. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  5. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr